Vegan Dr. Martens

oktober 10, 2018

Afgelopen week had ik het er nog met iemand over, veganisme. Dat dat verder gaat dan alleen je dieet. Een levensstijl zogezegd. Je kiest er bewust voor om geen dierlijke producten te gebruiken, op wat voor manier dan ook. Nou zal de een dit anders interpreteren dan de ander en is er dus nog altijd een grijs gebied als ik veel vegans zo spreek. De een gebruikt bijvoorbeeld wel honing van de imker (ondanks dat dit gewoon een dierlijk product is) en een ander eet alleen eitjes als ze van hun eigen kippen zijn. Nou is het qua eten vaak wel meer rechtlijnig dan het met overige dingen is, eten koop je eigenlijk altijd op korte termijn en na gebruik is het weg.

Maar hoe zit dat dan met andere producten? Verzorgingsproducten zijn soms wat lastiger te vinden, al zie ik de laatste tijd wel een positieve beweging hierin. Maar wat dacht je van kleding? Toevallig nog een jas met wol hangen? Leren schoenen? Misschien zelfs een meubelstuk waar leer/suède in verwerkt zit? In theorie zeg je als vegan: ik gebruik geen dierlijke producten. Maar wat als je bepaalde items kocht voor je bewust voor de keuze vegan ging? Als ik eerlijk ben: ik gebruik die nog. Ik maak daarin de overweging dat ik het nog erger vind om het dier af te danken nadat het voor ons geslacht is en kies dan bewust om de producten in ieder geval te gebruiken tot ze echt niet meer bruikbaar zijn. Zo had ik nog leren rijglaarsjes die echt al zo'n 5 a 6 jaar oud waren, nog van voor de tijd dat ik de overstap naar vegan maakte. Die gooide ik niet weg, ondanks dat ik ook weet dat er mensen zijn die als vegan de keuze maken om ze wel weg te doen en ze direct te vervangen voor een vegan variant. Ik droeg ze af, er zaten inmiddels gaten in de zolen en dus werd het echt wel tijd voor nieuwe schoenen. En nieuwe schoenen koop ik natuurlijk wel vegan.

En zo ging het dus dat ik voor een nieuw set veterlaarsjes ging. Met gaten in de zolen kun je je voorstellen dat het niet meer zo fijn lopen was en ik dus toe was aan een nieuwe set. Dr. Martens heeft een vegan lijn, makkelijk te herkennen aan het gele label achteraan de schoen. Bij de leren variant is die zwart met een geel stiksel en bij de vegan variant is die wit/gelig met een geel stiksel. Snel herkend dus! Ooit, nog van voor ik zwanger was, had ik ook een paar Doccies, een ander model wel, maar die zaten zo gruwelijk lekker. Net pantoffeltjes. Ik heb die toen nooit in hoeven lopen en eigenlijk had ik die nog jaren kunnen dragen, was het niet dat mijn schoenmaat veranderd was na de zwangerschap.

Eenmaal in de winkel spoorde Martin me aan deze dan gewoon te doen, een stoere set, maar toch netjes voor bij feestjes, leuk onder broeken, maar ook onder rokken en ik aangezien ik echt vaak veterlaarsjes draag was het ook niet erg dat ze wat duurder zijn. Want dat is met Martens dus wel, die zijn wel prijzig. Uit eerdere ervaring weet ik ook wel dat ze het volledig waard zijn. Al moet ik wel zeggen dat ik al maanden aan het tobben was of ik mijn veterlaarzen wilde gaan vervangen, want ik heb ook nog een set groene winterboots en dat moest toch wel genoeg zijn? Al leek me online bestellen wat gek en wilde ik het liefst ze gewoon ergens passen. Dat laatste lukte me toen ik ze dus spontaan tegen het lijf liep bij de Sacha.
Inmiddels heb ik ze nu ongeveer een week en ik heb ze alle dagen aangehad, omdat ik ze deze week naar een feest aan wil doen. Even inlopen leek me wel nodig. Grapje eigenlijk, want ook deze voelen aan alsof ze niet ingelopen hoeven te worden. Ze zijn wel iets stugger dan die ik hiervoor had, maar dat was een totaal ander model. Maar eigenlijk lopen ze meteen lekker, ik heb nog geen blaren gelopen en kan er tot nu toe heel de dag mee op vooruit, ook lange afstanden.

Qua maatvoering: van mijn vorige set vond ik al dat ze wat groot vielen. Ik kocht toen een maatje kleiner en ook deze keer kon ik voor een maatje kleiner gaan. Ondanks wat ik van sommige anderen lees dat ze klein vallen, is dat totaal niet mijn ervaring. Wel moet je erbij denken dat ik een hele smalle voet heb en een lage wreef, dus bij mij gaat het echt alleen om de lengte van de schoenen. En met een maatje kleiner zit ik daarin perfect.
Als het meezit ga ik jullie af en aan nog wat verblijden met wat foto's over de schoenen. Althans, deze week hebben we een bijzonder feest waarbij ik ze aan ga doen, maar er komen nog meer feestjes. Ik draag ze nu onder jeans, met sokken erover, maar ook gewoon met m'n sokken verborgen en draag ze ook gerust onder een jurk of rok. Eigenlijk zoals ik ook met mijn andere veterboots deed, zoals ik al sinds mijn 13de doe met veterlaarzen (als het al niet nog jonger was, die dingen draag ik zo graag). Op instagram zal je ze sowieso vaker voorbij gaan zien komen. Zeker met het mooie herfstweer wat eraan komt, de blaadjes, paddenstoelen en al het andere moois dat de natuur ons te bieden heeft.

You Might Also Like

0 reacties