Vegan buiten de deur

oktober 05, 2018

Het is vrijdag, vanavond start je vast je weekend na een gewone werkdag. Althans, als je niet als ik andere werktijden hebt dan de meesten die een 9 tot 5 baan hebben. Even geen zin om te koken past daar natuurlijk gewoon bij, een lekker makkelijke optie is dan om af te halen of gewoon uit eten te gaan. Maar o ja, je deed mee aan die vegan challenge toch? Hoe ga je dat dan aanpakken?

Google is your friend
Dit klinkt vast lekker cheasy, maar google gewoon eens naar vegan op google maps. Je zult zien dat er tal van opties in je beeldscherm opkomen (vooral even de kaart zelf checken en niet de lijst) om voor je in de buurt te gaan eten. De website Happy Cow heeft een handige zoekoptie om in je gewenste stad te kijken naar vegan restaurants (en plekken met vegan opties). Mij viel wel op dat er een boel niet tussen staan als ik bijvoorbeeld op Tilburg zoek. Maar er is altijd keuze genoeg. Google sowieso eens op 'vegan' plus daarbij de locatie waar je zou willen gaan eten. Super makkelijk om zo plekken te vinden. Even de kaart bekijken kan ook geen kwaad, soms hebben ze vegan opties gehad en zijn die er niet meer. Denk maar aan de McDonalds die hun vegan McVeggie verving voor ordinaire Valess burgers die gemaakt worden van koeienmelk. Zo jammer!

Vragen, vragen, vragen
Gewoon vragen wanneer je ergens gaat eten wat de opties zijn. Een beetje restaurant heeft een allergenen kaart of weet genoeg opties die voor jou kunnen. En een beetje zelfrespecterende kok is vaak creatief genoeg om iets voor je te maken wanneer er echt niks op het menu staat. Laat je niet altijd zomaar afschepen met 'kies gewoon een gerecht en zeg dan wat je er niet op wil', want vaak zit je dan met een karig aftreksel waar je extra voor betaald. Erg zonde allemaal. Ik kreeg er op deze manier in ieder geval een berg lekkere gerechten voor terug en heel veel lief meedenkend personeel. Die enkele horken zijn daarbij dan ook zo vergeven, want de meeste mensen zijn juist heel meedenkend hierin. Het is dan ook gewoon 2018, dus een beetje vegan optie staat er steeds vaker op de kaart.

Veilige keuzes zijn prima
Ben je met een gezelschap en weet je het gewoon echt even niet, heb je geen zin om te vragen en wil je gewoon snel een makkelijke hap? Een veilige keuze is altijd prima toch? Wanneer er echt geen keuzes zijn is er altijd nog die optie van een portie friet met curry (en uitjes, jum!). Niks ergs aan om gewoon voor zoiets te gaan. Of voor een salade waar je de dierlijke producten uit laat bijvoorbeeld. Dus geen kaas, honing, ei, vlees/vis. Een friettent heeft je nogal snel voorzien van een handige bak friet, een beetje shoarmatent heeft wel iets met falafel en een beetje wok heeft wel gewoon een aantal vegan sauzen, wat rijst en groentes om je buik mee te vullen. Soms hoeft het ook niet moeilijker dan dat toch?

Hier een handige collage met dingen die ik bijvoorbeeld buiten de deur uit. Zoals je ziet ben ik ook niet altijd heel uitgebreid of voor de spannende keuzes, al zijn er genoeg opties om lekker te eten.
Vlnr, vbno:

  • In Breda bij het stadion zit een bakker met een vegan sandwich optie, plus sojamelk voor in de koffie; een creatieve kok vulde een paprika voor me bij Bij Anton in Kaatsheuvel; ordinair friet met curry en uitjes doet het altijd goed, hier bij Kids Wonderland in Molenschot; stokbrood, gebakken champignons met uitjes en paprika plus een salade zonder dressing bij Hullie in Uden.
  • Friet, salade en gebakken champignons bij het Oude Tramstation in Elshout; een lekkere maaltijd bij de wok in Keulen, de mini loempia's waren hier al op; een pittige salade bij de Streetfood Bar in Utrecht; een stoofpotje bij Bij Anton in Kaatsheuvel.
  • Een luxe lunch in Nijmegen met gegrilde groentes en hummus; Een vegan high tea in Eindhoven; een vegan high tea in Rotterdam; tomatensoepje bij de Intratuin in Breda.
  • Een home made mega zwarte bonenburger bij de Turmbrau in Freudenstadt; een vegan aardappelsoep in Duitsland; een frietje curry met uitjes (lekker standaard en veilig) in Europapark; een take away bowl van Eatonomy in Tilburg (die er helaas niet meer is). 
Komende weken zul je vanzelf wat tips lezen over bestellen bij Thuisbezorgd, iets wat ik leerde op het werk en wat handige hotspots vanuit bijvoorbeeld Tilburg, omdat dat hier lekker dichtbij is. Voor nu hoop ik dat je vanavond in ieder geval inspiratie hebt om wat lekkers te gaan eten en zo je weekend heerlijk te starten!

You Might Also Like

0 reacties