Boerenkoolstamppot met vegan roockworst

oktober 02, 2018

Het koude weer vraagt om een stevige pot. Nou moet ik toegeven dat ik echt, maar dan ook écht niet van stamppot houd. Sowieso niet van Nederlandse kost. Martin daarentegen is totaal boers in het eten en wil het liefst alleen maar aardappels, vlees en ergens ver weg wat groentes. Hij leerde vanuit thuis dat overal veel vet, zetmeel en suikers in moeten. Iets wat ik totaal niet leerde en ik Dani ook niet mee wil geven. Maar voor vandaag maakte ik wel een stamppot, om de man tegemoet te komen. Wel gewoon zoals het volgens de verpakking betaamd, met een goede portie groente dus, geen suikers, onnodige zetmeel en onnodig vet. Wel deed ik er extra kruiden in voor een pitje en deed ik in de jus wat lekkere verse ingrediënten. En de Roockworst van de Vegetarische Slager was nieuw in het assortiment bij de supermarkt, dus die moest en zou ik proberen natuurlijk. Hou je vast voor een mega makkelijk, maar wel gewoon vullend recept.

Boerenkoolstamppot met vegan roockworst
Dit gerecht is goed voor ongeveer 4 personen

Dit heb je nodig: 
 • 1 zak instant aardappelpuree voor stamppot
 • 300 gram boerenkool
 • 1 verpakking vegan roockworst
 • 2 eetlepels instant jus
 • 1 uitje
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel mosterd
 • peper
 • zout
 • komijn
 • ketjap manis
En zo maak je het:
Doe een halve liter kokend water bij 300 gram boerenkool. Kook hem tot dat hij slap geworden is. Giet dan het vocht af in een andere pan. In dit vocht maak je de instant aardappelpuree (ik gebruikte die van Maggi voor stamppot, die is wat grover van structuur) en daarna schep je dit weer door de boerenkool. Voeg peper, zout en komijn naar smaak toe, een scheutje ketjap manis en een flinke eetlepel mosterd. Even goed stampen en opnieuw aan het opwarmen brengen voor je hem gaat eten.
Voor de jus deed ik een eetlepel boter in een pannetje, snipperde een ui en maakte ik twee teentjes knoflook klein. Dit fruitte ik in de boter, waarna ik 2 eetlepels jus poeder (ook van Maggi, even kijken welke je pakt zodat er geen vlees- of melkextract in zit) en 250ml warm water toevoegde. Dit verwarm je nog even goed door, waarna je hem nog even met de deksel erop in laat dikken.
De worst doe je in gekookt water (ik zet altijd water met de waterkoker) voor 15 minuten, die je niet meer aan de kook brengt. Daarna haal je het eruit, knip je de verpakking open en serveer je het op je bord.

Naar wens kun je er nog een dot appelmoes bij doen bijvoorbeeld, of zoals ik nog een lepeltje mosterd voor een extra pitje. Maar dat is misschien ook wel gewoon omdat ik totaal niet van stamppot houd en meer van pittige gerechten.
Voor nu waren de mannen hier thuis in ieder geval helemaal happy met het eten en is er goed van gegeten. Een ideaal warm gerecht voor tijdens het koude weer en ook perfect passend in de Vegan Challenge die deze maand gestart is. Wanneer schuif jij dit gerecht op tafel? 

You Might Also Like

0 reacties