Vegan Challenge

september 04, 2018

Hij komt er weer aan! Aankomende oktober start er wederom een vegan challenge. En natuurlijk ben ik de beroerdste niet om je weer van tips te voorzien om deze maand echt helemaal plantaardig te gaan eten (of zelfs leven?). Het allermooiste zou zijn als je het zo geweldig vindt dat je, net als ik, erna niet meer anders wil. Maar laten we niet te ver op de zaken vooruit lopen natuurlijk. Iedere stap is er een en als ik je van tips kan voorzien om van deze challenge voor jou een succes te maken, dan doe ik dat natuurlijk graag.

"Maar Alissa, ik ben geen kookwonder."

Dat hoeft toch ook niet? Zelf vind ik koken echt super leuk om te doen en zo was ik van de week nog bezig met een berg maaltijden klaar maken zodat de mannen gewoon een bak uit de vriezer kunnen pakken, dit op kunnen warmen en dan een heerlijke maaltijd hebben. Zo vind je op mijn blog hier een berg recepten waar allerlei lekkere dingen tussen staan, maar ook op andere plekken online vind je heerlijke ideeën. Zo kwamen er pas nog een paar gastblogs van mij bij Joyce van Nevernotcooking voorbij, waar je van haar eigen hand echt een hele hoop heerlijke recepten kan vinden ook. Maar er is nog zoveel meer online te vinden waar je heerlijk van zou kunnen koken. Google simpel iets als 'vegan recept' en eventueel een richting die je zoekt (nasi? Curry? Bloemkool?) en Google overlaadt je met allerlei fijne linkjes met handige recepten.

Maar ik snap je wel. Ik ben ook wel van de LLDM variant hoor. De wat? De 'liever lui dan moe' variant. Leuk dat koken, allerlei dingen klaar maken en uren bezig in de keuken, maar soms heb je daar gewoonweg geen tijd voor of geen zin in. Dan kruip je liever op de bank met een mok warme Oatly chocolademelk (te vinden bij de grotere supermarkt ketens en zelfs bij de Ikea. No spon trouwens!) en een goede film. Ik snap dat volkomen. Gelukkig zijn er steeds meer handige opties om vegan te eten zonder (veel) moeite te hoeven doen. Ondanks dat de McDonalds de vegan burger eruit heeft gedaan (huilen!) is de friet met curry/ketchup wel vegan en de side salad natuurlijk ook. Beter iets dan niets toch? Think again! Er zijn een boel opties om vegan te bestellen. Ik werk in Tilburg, woon in Kaatsheuvel en in mijn vrije tijd schommel ik rondom die plaatsen en ook verder Nederland (en soms ook België en Duitsland) door. Een frietje bij de friettent is zo besteld, met curry of ketchup en uitjes bijvoorbeeld. Maar denk ook eens aan een Wok, waar ze vaak vegan opties hebben (die in Tilburg heeft 4 vegan sauzen en een berg keuze in groentes en zelfs tofu, jum!). De Domino's en New Yorker hebben tegenwoordig vegan pizza's (ik heb ze nog niet geprobeerd, ik ben niet zo'n pizza mens om eerlijk te zijn) en sowieso, als je het vraagt, hebben steeds meer zaken vegan opties.

"Maar Alissa, dat kost toch een vermogen?"

Vegan eten hoeft niet duur te zijn. Start simpel je gerechten die je altijd eet door dingen te vervangen. Eet je graag een wok gerecht met kip? Vervang die door vegan kipstuckjes (wel kruiden zoals je bij kip ook doet) bijvoorbeeld. Easy as that. Bekijk even of je boter voor op brood plantaardig is (steeds meer margarine is plantaardig, ook de budget versies). Denk aan dat soort simpele stappen. En voor het avondeten zijn er steeds meer kant en klare opties bij zowel de Lidl, de Jumbo als de Appie te vinden. En soms is het gewoon de ingrediënten lezen om te weten of het vegan is. Geen dingen als vlees, gelatine (in grote uitzondering zie je die maar plantaardig, vaak is het agar agar), ei, room, kaas, honing, karmijn/e120 (geplette luis, juk!) etc. Hieronder wat opties die je als 'luie' vegan zou kunnen pakken bijvoorbeeld.
Rij 1 (vlnr): vegan bapao met saté smaak; er zijn vegan soepjes te vinden of chili sin carne (ik kocht deze bij de Kaufland en Rewe overigens); vegan pizza van de Lidl; waterijs
Rij 2 (vlnr): friet, mits niet gebakken in ossenvet; raw taartjes (van de Delhaize in België); vegan curry van de Jumbo; vegan chocolade van de AH
Rij 3 (vlnr): raw bars van de Action; dingen van het merk Veganz (o.a. bij de AH, Ekoplaza, Rewe, Kaufland, DM); nog zo'n lekkere bapao maar dan een andere smaak; iets van de wok (even vragen wat vegan is)
Rij 4 (vlnr): vegan ready meals van de Lidl; Nakd repen; alles van Alpro (van yoghurt, kwart, melk tot zelfs ijs!); of nog meer bapao (ik testte ze allemaal van Boon zoals je ziet).

Maar er is nog zoveel meer. Zoek even de website van je favoriete supermarkt waar je ook online kan bestellen en tik 'vegan' in. Geheid dat je een boel opties tegen komt, zoals ijsjes (vegan cornetto's anyone?), koekjes, maaltijden en meer. Vegan eten moeilijk? Welnee, think again! En zoek je voor oktober nou tips, wil je hulp, heb je vragen? Por me aan, zoek me op (social media of als je me kent gewoon zo), stuur me een berichtje, reageer hieronder.. voel je vrij! Ik sta je graag te woord om je te helpen vegan te eten of zelfs te leven.

You Might Also Like

0 reacties