Hartig pompoenbrood

september 10, 2018

Bij ons komt er van alles uit de moestuin. Zo zag ik nog een 'courgette' liggen, maar eenmaal dat ik hem open sneed bleek het toch een flespompoen. Wij hebben gele courgettes in de tuin, dus het is niet zo gek dat ik hem er voor aanzag. De binnenkant verraadde zich alleen heel goed. Verder hebben we heinz tomaatjes in de tuin (deze zijn klein en heel vol van vruchtvlees), maar ook de knoflook uit dit recept komt uit de moestuin. Een hartig, herfstig recept voor een lekker brood. Ik nam hem daarna mee naar het werk om aan de liefhebbers (of niet liefhebbers) daar te trakteren.

Hartig pompoenbrood
Dit recept is goed voor zo'n 13 plakken.

Dit heb je nodig:
  • 200 gram flespompoen
  • 100 gram tomaat (ik gebruikte heinztomaatjes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels flaxseed (van de action met chia en sesam)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 6 theelepels vegan pesto
  • 1 zakje bakpoeder
En zo maak je het:
Snij de tomaat in blokjes, hak de knoflook fijn en bak deze in een warme pan even aan. Snij vervolgens de flespompoen open, haal de vulling eruit en leg de pitten apart weg. Daarna ga je de pompoen raspen. De rasp kun je bij de vulling voegen. Deze dep je daarna af met wat keukenpapier om het van het meeste vocht te ontdoen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Voeg vervolgens aan de geraspte pompoen het amandelmeel toe, de flaxseed, zes eetlepels water, het bakpoeder en de pesto toe. Met een lepel of een vork meng je dit door elkaar tot het mooi gemengd is. Voeg daarna nog wat peper en zout naar smaak toe. Bak de pitten van de pompoen nog even droog in een pan, zodat ze wat geroosterd worden. Deze schep je daarna door het beslag heen.

Ik leg altijd een vel bakpapier in mijn cakeblik om te zorgen dat het niet blijft plakken. Deze knip je dan op de breedte van je blik en laat je aan de zijkanten uitsteken. Zo til je straks ook mooi je brood uit het blik. Eenmaal dat gedaan schep je het mengsel in het blik en verdeelt het met de achterkant van een lepel. Ik deed nog de edelgist vlokken eroverheen voor een extra hartige smaak. Als laatste schepte ik het mengsel van de tomaat en knoflook erover. Daarna nog even 35 minuten in de oven, af laten koelen en in plakken snijden. En dan volle bak toe slaan natuurlijk, want hier kun je gewoon niet vanaf blijven!
Wanneer gaat dit brood bij jou op tafel staan?

You Might Also Like

0 reacties