Nationale Week Zonder Vlees

maart 07, 2018

Deze hele week is het de Nationale Week Zonder Vlees. En laat ik dat als vegan nou een mooi ding vinden. Zonder dat iedereen direct vegan wordt en alles laat vallen (wat nog mooier zou zijn, maar niet bepaald realistisch) is dit toch een mooi bericht om je eens bewust te worden van de gevolgen van het eten van vlees. Op het werk probeer ik dit ook wel eens aan te kaarten, waarop nogal wisselend wordt gereageerd. De ene vindt het mega interessant en gooit een vragenvuur op me af, de ander schiet meteen in de weerstand en nog een ander vindt het een toch wel mooi idee. Feit blijft dat als je iets aankaart, het natuurlijk bespreekbaar blijft. Mijn collega's maakte ik alvast warm met een kort mailtje waar ik ook deze link van het NOS in zette. Eentje waarin kort wat uit wordt gelegd over het duurzame effect van het niet eten van dierlijke producten.

Wat eet je dan wel? 

Maar dan rolt vaak die vraag: wat eet je dan wel? Inmiddels weet ik natuurlijk als geen ander wat je dan wel allemaal eet (en dat is heel veel, jum!) en dat hoeft heus niet altijd te bestaan uit vleesvervangers. Uiteraard is daar niets mis mee, als je de overstap wil maken of eens een dagje geen vlees wil pakken. Zo kun je toch makkelijk de maaltijd pakken die je van oorsprong gewend bent, maar dan gewoon met een vleesvervanger in plaats van een stukje vlees. Ik ga je dus even strooien met wat linkjes en foto's van dingen die eerder op de blog voorbij zijn gekomen, zodat je ze nu weer even makkelijk terug kan vinden.

Vegan, hoe doe je dat? Ik legde dat uit in deze blog van de Vegan Challenge, die 2 keer per jaar van start gaat. Vervangen is vaak de basis waar de meesten mee beginnen als ze vegan gaan eten. De simpelste dingen op een rijtje, met daarbij nog wat tips voor lekkere tussendoortjes.

Vegan food diary. Een 9 daagse lijst met foto's en omschrijvingen wat ik bijvoorbeeld eet aan ontbijt, lunch en avondeten. Allemaal vegan en dus ook geschikt voor deze week zonder vlees. Niks fijner dan eens een lijstje zien wat er bijvoorbeeld gegeten kan worden ter inspiratie.

5x vegan tosti's. Een korte, lekkere lunch met een tosti. Geloof me dat ik daar ook nog wel eens voor wil vallen. Pas nog had ik echt totaal geen idee en maakte maar vlug een tosti met pindakaas en banaan, want dat ligt hier eigenlijk altijd wel in huis. Klinkt gek toch? Maar wel erg lekker!

7x lekker op een broodje. Voor alle keren dat je wil lunchen of zelfs een makkelijke avondmaaltijd met een broodje wil. Of een brunch wellicht? Een aantal fijne tips met daarna nog een berg extra tips voor lekker eten met een broodje of boterham. Helemaal vegan natuurlijk.

10x vegan diner tips. Deze kon natuurlijk niet ontbreken. Een handig lijstje met tips waarin je een beeld kan hebben hoe een vegan avondmaaltijd eruit kan zien. Natuurlijk zijn het maar tips en kun je nog honderd duizend andere dingen bedenken. Je wordt er wel lekker creatief van moet ik zeggen. Wat je bijvoorbeeld niet leest, maar wat ook zeker een aanrader is (naar een tip van een collega): courgette lasagne. Echt heerlijk, zeker eens doen!

Vegan High Tea. Nog zo'n stukje waarin je een berg tips kan vinden. Voor die keer dat je niet buiten de deur een vegan high tea wil zoeken (die er wel genoeg zijn hoor!), maar gewoon eens zelf aan de slag wil. Of als je er kleine tips uit wil zoeken voor lekker brood beleg, ontbijtjes, tussendoortjes en andere hapjes.

10x vegan taart en andere lekkernijen. Wil je nog meer lekkers maken, dan vind je hier nog meer tips. Taarten en muffins lossen elkaar af in deze heerlijke lijst die ik allemaal zelf maakte en testte. Vegan proof natuurlijk.

Hoe ga jij deze week door zonder vlees?

You Might Also Like

0 reacties