DIY: Lamp boven de eettafel

maart 09, 2018

Al een aantal maanden geleden zag ik de grote vintage bollampen in de winkels liggen. Zoals het ouderwetse peertje, maar dan XXL. De prijs? Die was niet helemaal aan mij besteed, tot ik de Ikea in stapte en ze daar voor veel minder zag. Maar waar laat je die? We broedden ons plan uit en kwamen uit op een budget versie van wat we wilden. Zo simpel kan het zijn. De uitwerking liet even op zich wachten omdat de lampen maar uitverkocht bleven in de winkels, tot we er opeens met ons neus in vielen en dan ook nog met een aanbieding!

Wat hadden we nodig
Aan het plafond hing een oude lamp die we hadden overgenomen van kennissen. Een prima lamp met 3 kapjes, die uit elkaar gehouden werden door een gedraaide stang. Deze lamp gaf ons direct het idee om mee aan de slag te gaan. Uiteraard had ik allang op Pinterest (via het linkje kom je op mijn moodboard hiervoor) en in winkels naar ideeën gezocht en wist ik dus al snel wat we nog meer nodig hadden:
  • De lamp die we gingen verbouwen, wat het goedkoper ging maken dan een nieuwe kopen of alles nieuw aanschaffen.
  • Een mooie tak, die van onze omgehakte eucalyptus kwam. Deze boom stond te dicht op de schutting en werd te snel te groot. De mooie stukken hout hebben we uiteraard bewaard voor dergelijke doeleinden.
  • 3 fittingen, aangezien die van de lamp niet terug te plaatsen zijn. 
  • 3 lampen zelf, die we dus vonden bij de Ikea. 
En toen? 
De tak van de eucalyptus was nog niet droog, waardoor de bast er makkelijk af te slagen was. Daarna legden we de tak op onze vloer te drogen. We hebben vloerverwarming thuis, ideaal. Heb je dat niet dan kun je hem natuurlijk op een gewone verwarming leggen, mits hij niet op standje sauna staat. De fittingen was nog een hele klus. Ik wilde geen grof geld uit geven aan mooie fittingen (ik zag ze in de winkel soms voor boven de €30,- per stuk!), maar wilde niet met wit of zwart plastic verhuisfittingen zitten. Deze bronskleurige vond ik bij de Praxis, na een lange lange zoektocht en die passen perfect bij de bronskleurige lamp en schroefdraad van de lampen zelf. Ik denk ook echt dat zwarte of witte hier echt enorm misstaan hadden.
Eenmaal dat de tak droog was zaagden we hem nog iets verder op maat, bepaalden we de afstanden tussen de snoeren (ik wilde ongeveer dezelfde afstand als er was, wat ideaal boven de eettafel is) en besloten de tak niet meer te schuren, verven of wat dan ook. Gewoon 3 gaatjes en klaar.
Ik ben echt mega blij met het resultaat! We hebben er nog een dimmer tussen gezet, zodat hij niet op standje bouwlamp hoeft te blijven staan. De tak kan ook omhoog aan de kabels, waarna de lampen met snoer om de tak gedraaid kunnen worden. Zelf vind ik dat minder mooi, ondanks wat ik op mijn moodboard heb staan. Zoals hij nu is, past het beste bij deze lamp.

En zeg nou zelf, het resultaat is toch ook gewoon prachtig?

You Might Also Like

0 reacties