Vegan Vragen Tag

februari 07, 2018

Tijd voor even wat luchtigheid vandaag. Ik kwam een tag tegen online over het vegan zijn en besloot hem eens in te vullen. Wellicht een tikje obvious allemaal, maar gewoon even lekker wat luchtigs om te lezen mag ook wel eens toch? De uitgelichte foto is trouwens van de vegan high tea die ik eens regelde voor bij mijn moeder, samen met mijn zus. Ik verzorgde gewillig alle hapjes en regelde een heerlijke vegan high tea. Hoe je dit moet doen lees je dus allemaal hier: vegan high tea. Ook leuk voor wanneer je maar één hapje zoekt bijvoorbeeld. Genoeg keuze dus! Maar nu tijd voor de tag.

1. Ben je vegan? 
Yes! Waarom zou ik de tag anders invullen?

2. Wanneer werd je vegan? 
Had ik daar een datum van op moeten schrijven? Jeetje.. het lijkt wel een relatie haha.

3. Waarom werd je vegan?
Naast dat ik al lang niks om vlees gaf (maar altijd maar hoorde van iedereen dat het 'erbij' hoorde) dacht ik er steeds vaker over na. Sowieso vond ik een boel sneu voor de dieren, het is totaal overbodig en we kunnen allemaal prima zonder. Het enig wat me weerhield was dat ik altijd dacht dat het moeilijk was. Nu weet ik gelukkig wel beter.

4. Wat was het moeilijkste aan vegan worden?
Ik moest even flink schakelen in mijn denkpatroon. Ik dacht echt dat het moeilijk was, dat ik alles moest gaan uitvinden tot zelfs het maken van boter. Inmiddels weet ik wel dat het zo makkelijk is alles gewoon te kunnen vinden en het mijn tweede natuur wel lijkt.

5. Is het moeilijk om vegan te zijn?
Ik vind van niet in allerlei situaties, maar ik ben het inmiddels wel gewend denk ik? Natuurlijk zijn er dingen waar ik tegenaan loop, maar al doende leert men en je probeert altijd het zo goed mogelijk te doen. Het is wel een dingetje als je ergens iets wil gaan eten, vooral wanneer je het niet van te voren kan boeken. Meestal vraag ik het na, maar als dat niet zo is, loop je wel eens tegen dingen aan. Gelukkig is er steeds vaker wel een keuze ergens in en zijn mensen wel bereid om mee te denken. 

6. Laat je bepaalde dingen wel eens 'los'? (bijvoorbeeld: koop/gebruik je wel eens non-vegan items?) 
Over puntje dat je soms dingen koopt die niet vegan zijn: jazeker doe ik dat. De rest van het gezin is niet vegan en ik doe de boodschappen, dus kom ik er niet helemaal onderuit. De mannen zijn dol op hun brinta met koeienmelk en hebben graag kaas of worst op brood en de vegan variant staat ze toch niet zo aan helaas. Voor mezelf doe ik ook zoveel mogelijk mijn best, al is dat niet altijd 100% vegan. Mijn pantoffels zijn bijvoorbeeld van schapenwol. De beste man op de markt hield een handje vol schapen voor zijn plezier en maakte van de vacht eens per jaar pantoffels van voor op de markt. Dus nee, het is niet vegan, maar de dieren lijden er niet onder en hebben een veel beter leven dan schapen die worden gehouden voor de fok. Zo draag ik ook nog schoenen van leer. Ze zijn niet vegan nee, maar ik kocht ze voor ik vegan was en ben van mening dat ik ze dan beter kan afdragen tot ze versleten zijn dan heel weg kan gooien. Is dat vegan verantwoord? Misschien wel niet, maar ik doe mijn best om de juiste keuzes hierin te maken. 

7. Hoe ga je om met mensen die bekrompen denken rondom jouw levensstijl? 
Ja weet je.. laat ze lekker denken? Ik wil ze wel van alles uitleggen en vertellen en krijg dan ook vaak vragen rondom, probeer ze vaak wel wat mee te laten voelen en pikken van het vegan zijn. Maar vaak laat ik het bij 'prima, ieder zijn ding'. 

8. Steun je vegetarisme? (in de stijl van: beter iets dan niets?)
Yes! Zelfs het hele flexitariër (wat een lelijk woord is dat zeg) steun ik nog. Inderdaad: iets is beter dan niets. Ieder dier minder dood is al een vooruit gang toch. Het betekent dat mensen ergens over na willen denken, het betekent dat mensen wel bereid zijn om in ieder geval al iets te doen. Natuurlijk is alles vegan een prachtig idee, maar laten we wel wezen dat het niet mega realistisch is. Mensen zijn vaak gewoonte dieren en dat ze, al is het maar een of twee dagen, een aanpassing willen maken in hun dieet is al heel wat toch? 

9. Wat zijn je favoriete speciale vegan items?
Speciaal? Lastig, lastig, want blijkbaar at ik vaker vegan dan ik dacht. Maar ik ben wel dingen als groentespreads voor op brood gaan eten, dingen als Wilmersburger kaas en de plantaardige broodbeleg varianten van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld. Maar volgens mij niks in het bijzonder, want ik ben gewoon een enorme fruitliefhebber en zie daar niks bijzonders of speciaals in. 

10. Wat is jouw mening rondom vlees- en melkvervangers?
Ik vind het allemaal prima. Ik snap niet zoveel van de heisa rondom 'waarom wel een vervanger en geen echt vlees?'. Er zit geen leed aan een plantaardige vleesvervanger. Feit blijft dat ik in een huishouden zit met non-vegans en ik dus ook wel eens vervangers ergens in doe om voor hun gevoel er 'vlees' in te doen. Niks mis mee toch? Anders moet ik twee potjes koken. En zo'n broodje burger is ook echt wel mijn ding en soms ben ik gewoon te lui om een burger te bouwen en koop lekker een plantaardige vervanger. Who cares? Het is niet dat ik bepaalde dingen niet lus dat ik ze niet eet. Ik bedoel: ik lus ook tropisch fruit. Dat ik er mega zwaar allergisch voor ben is een ander verhaal. 

11. Wat is je mening rondom palmolie? 
Eerlijk is eerlijk, ik heb een potje in huis en wat oreokoekjes. Maar verder erg weinig met palmolie. Het is een ideale vervanger hoor, maar dat het regenwoud er onder lijdt, het slecht is voor de werkomstandigheden en er zelfs kinderarbeid aan kleeft.. nee liever niet. Maar net als met kleding is er soms weinig keuze. Er is niet veel duurzame fashion en bepaalde vegan koekjes zijn er simpelweg alleen met palmolie. Mijn potje in huis is overigens wel de enige die ik ooit kocht en hij is nog altijd niet over de helft leeg en wordt ook erg weinig gebruikt. Hoe minder hoe beter zeg maar. 

12. Voel je je soms veroordeeld door andere vegans? En hoe ga je daar mee om?
Nee, niet echt, maar ik ken ook niet zoveel vegans. 

13. Ben je bewust van dierproeven door derde partijen? 
Jup. Ik koop sowieso geen make-up e.d. die op dieren zijn getest. Er is zelfs nog een categorie partijen die alleen testen voor de spullen die naar China gaan, maar de dingen voor de Europese markt niet. Dus bij deze, als je dit leest: weer wat geleerd. 

14. Geniet je van het vegan zijn? 
Uiteraard! Mijn lichaam draait er heerlijk op, ik zit beter in mijn vel en geniet van het ontdekken van bijvoorbeeld nieuwe recepten. Ik vind ook dat ik veel meer vindingrijk ben geworden in de keuken en geniet meer van het koken an sich. Eigenlijk gewoon een pluspunt voor de moeite die je er ook in steekt. Het lezen van alle labels, het overal navragen, het alles nog eens nachecken online. Je weet dat je het ergens voor doet, voor de dieren, voor het milieu en voor jezelf. 

You Might Also Like

0 reacties