Prei-aardappelschotel uit de airfryer

januari 09, 2018

Sinds kerst heb ik een airfryer. Iets waar ik al langer over had gedacht, maar waarvan ik de aanschaf altijd als overbodig had gezien. We hebben immers een oven en een frietpan en wat is het dan het nut van geld uitgeven aan een airfryer? Martin verraste me ermee voor kerst en daarna kocht ik al snel een bakvorm voor erin. Nadat we er al een paar keer frietjes uit op hadden, wilde ik nu gaan voor een ovenschotel. En wat was hij lekker! Zelfs de mannen vonden het lekker. En ook fijn om te weten: het eten was best snel klaar.

Prei-aardappelschotel
Dit recept is goed voor zo'n 3 personen

Dit heb je nodig: 
  • 1 pakje aardappelschijfjes. 
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • beetje peper
  • gedroogde basilicum
  • een pakje soja cuisine
  • gehaktkruiden
  • vegan speckjes (ik had die van vivera)
  • vegan geraspte kaas (ik had wilmersburger)
  • een scheutje sojamelk
  • Olijfolie
En zo maak je het: 
Versnipper de ui en de sjalot en maak het teentje knoflook klein. Verwarm wat olie in een wokpannetje en fruit de ui, de sjalot en het teentje knoflook erin. Snij ondertussen de prei in stukjes. Voeg dit toe en roer de boel goed om. Doe er vervolgens een scheut gehaktkruiden in en voeg de vegan speckjes toe. Goed roeren en de boel even lekker op smaak laten komen. 

Verwarm ondertussen de airfryer op tot 180 graden. Heb je die niet, dan kun je ook gaan voor de oven natuurlijk. Ik kan je alleen niet beloven dat de bereidingstijd ook hetzelfde is.
Vet de bakvorm (of ovenschaal voor de oven) in met wat olie en leg de helft van de aardappels erin als bodem. 

Inmiddels is alles in je pan vrij gaar en kun je de soja cuisine toevoegen. Daarbij voegde ik meteen de sambal oelek toe, peper naar smaak en wat gedroogde basilicum. Lekker doorroeren en nog even laten staan. De soja cuisine wordt zo wat dikker en zo wordt je ovenschotel niet zo papperig. Na een paar minuten kun je dit in de bakvorm scheppen. De andere helft van de aardappelschijfjes leg je er dan bovenop. De wilmersburger rasp doe je er dan overheen en om te zorgen dat dit wat smelt veeg je het nog wat in met wat sojamelk. Dit zet je vervolgens voor 20 minuten in je airfryer. 
Er werd alleen zo snel aangevallen en gesmuld dat ik geen foto heb kunnen maken van het resultaat zonder dat het eruit ziet als een slagveld. Je snapt het principe vast, het was heerlijk! 

You Might Also Like

0 reacties