5x tips om vrije dagen door te komen met je kids

januari 03, 2018

Vorige week waren de kids al vrij, maar die dagen vullen ging je vast nog wel prima af. Je ging nog langs familie en bedacht je nog langs zo'n krijspaleis te gaan om ze zich te laten vermaken. Met nieuwjaar ging je nog eens al je familie af en daarna kwam de realiteit toch binnen. Deze week zijn er geen 'verplichte' dagen meer, maar hebben die dagen wel flink geknabbeld aan je budget. En stiekem zie je het ook helemaal niet zitten om uren in de file te staan naar de Efteling, je oren te pijnigen in zo'n krijspaleis en je kind is stiekem ook wel gewoon toe aan wat tijd thuis. En jij ook natuurlijk.

Hou een pyjama dag
Ja echt, niet alleen de bespraakte 'loedermoeders' (wat een lelijk woord is het ook) doen dat natuurlijk. Het is gewoon eigenlijk best handig. Laat voor een keer je drang naar een aangekleed kind varen, luier samen lekker in bed, bouw een tent in bed (samen onder de deken volstaat hoor), kruip met een deken op de bank, kijk samen tv met wat brood, fruit of zelfs chipjes erbij. Vast verre van verantwoord, zoals iedereen altijd graag wil, maar zeg nou zelf: dit is toch best een gezellige dag. Tussendoor gaan ze vast even in huis spelen, kruipen dan weer naast je op de bank tegen je aan en na het avondeten zorg je nog voor een lekkere warme douche/bad. Lees nog een uitgebreid verhaaltje voor en het is alweer bedtijd. Precies, tijd dat jij jouw voeten omhoog kan doen op de bank, een wijntje kan inschenken en stiekem gewoon voor half 10 ook al op een oor ligt.


Tuig de kerstboom af
De kerst is voorbij, nieuwjaarsdag is geweest en dus mag die kerstboom deze week wel weer uit huis toch? Laat ze, indien nodig voorzichtig, mee helpen met de kerstboom af te tuigen en alles op te bergen. Hier werd er lustig mee geholpen met de boom aantuigen en zodra ik de bakken beneden neer zet en begin weet ik ook zeker dat er enthousiast meegeholpen wordt met aftuigen. Ruim meteen ook alle decoratie op en tover je huis daarmee weer om tot de rust die het ervoor was... Wacht. Ik lieg dat natuurlijk, want jij en ik weten allebei dat je kind overladen is met speelgoed wat inmiddels als vloerbedekking dient en je huis nog steeds geen Pinterest-waardig paleisje is. Maar de kerstspullen zijn tenminste opgeruimd.

Bak wat lekkers
Samen lekker in de keuken rommelen is natuurlijk best leuk. Om wat langer bezig te zijn kun je lekker met ze gaan bakken. Ouderwetse recepten geven allemaal ei aan in het beslag, maar dat hoeft natuurlijk allang niet meer. Bak gewoon lekker vegan en dat probleem is ook opgelost. Als ze dan van het beslag willen snoepen kan dat prima. Kies een basisbeslag (kijk hier eens voor wat ideeën), laat ze eventueel nog wat ingrediënten naar wens toevoegen, samen alles door elkaar mengen en in vormpjes scheppen, afbakken in de oven en daarna eventueel nog versieren. Wat water en poedersuiker samen geven al een mooi wit, plakkerig laagje waar je nog van alles op kan strooien bijvoorbeeld. Vergeet trouwens niet het allerbelangrijkste: laat ze daarna ook meteen even je keuken mee poetsen...


Broed een ei uit
Weet je nog dat ik een tijd terug vertelde over onze gezinsuitbreiding? We deden het nog eens nadat hij zo'n ei cadeau kreeg voor zijn verjaardag. Ook deze keer werden we weer verblijd met een nieuwe dino in huis. Dit soort eieren vind je vaak al voor weinig bij een speelgoedwinkel (speur de euro-bakken eens na), bij de Action en wellicht nog bij meer winkels. Afijn, voor weinig maak je je kind al heel blij. Je kunt er een heel ritueel omheen vertellen over hoe zo'n ei zich uitbroed, daarna doe je water in een bak en laat je je kind er, eventueel met een appel in stukjes ofzo, naast zitten kijken tot er na wat uren barstjes ontstaan in de schil. Dat zijn alweer heel wat uren gevuld, terwijl jij jouw ding kan doen terwijl je tussendoor je kind hoort joelen 'Mama, volgens mij barst hij al!'. Na een paar uur laat je je kind nog eens aan het ei voelen en zet het daarna weer weg op een plek waar ze hem wel kunnen zien. Vaak barst het die dag of de dag erna wel open, maar dan ben je tenminste weer wat ettelijke uren verder.

Snuffel door oude foto albums
Niks zo lollig voor je kind om jou als klein kindje te zien. Ze lachen zich een breuk om jou, maar ook om hun ooms/tantes/opa's/oma's. Wat een gekke kleren, wat zagen we er gek uit, wat waren we nog anders. En kijk dat gekke fonteintje op mijn hoofd. Hier hebben we een boel albums van mij nog liggen, maar ook van Martin liggen er een boel, dus Dani kan zijn lol op. Zelf lach je natuurlijk hartelijk mee, app je nog wat foto's naar familie waar je allemaal ook nog rijkelijk om lacht en 's avonds vraag je je af waarom je opeens zou oud bent geworden. En hoezo heb je rimpels?

En als je het echt niet meer weet, kun je altijd nog een vriendin met kinderen uitnodigen. De kinderen vermaken zich dan vast prima terwijl jullie lekker bij kunnen kletsen. Hou in ieder geval in je achterhoofd dat ze vanaf maandag gewoon weer naar school mogen en het dus echt geen eeuwen duurt (zelfs al lijkt het misschien zo).

You Might Also Like

0 reacties