Vegan Lemingtons

december 19, 2017

De afgelopen weken heb je meer van Layla kunnen lezen. Zij had een paar weken rust voordat ze aan een geweldige nieuwe uitdaging mocht beginnen, waar ze inmiddels vol voor aan de gang is. Dit gaaf haar wat vrije tijd over tussendoor en dus verzorgde ze een reeks leuke en erg leerzame blogs voor hier. Voor vandaag staat er een lekker recept online van dit heerlijke, typisch Australische, gebakje. Waarom ze hiervoor koos? Dat vertelt ze je uiteraard ook. 

Een vriendinnetje van mij heeft een aantal jaar geleden alles hier achtergelaten en is naar het buitenland vertrokken. De afgelopen jaren heeft ze vooral in Zuid-Amerika rondgereisd en nu vertrekt ze o.a. naar Australië.
In tegenstelling tot Nederland, waar je in de supermarkt veel vleesvervangers kan kopen, is dit in de landen waar zij komt niet altijd het geval. En toch weet ze altijd wel weer een lekkere vegan maaltijd bij elkaar de vinden. Zelfs in landen waarvan je zou denken dat ze niet vegan-friendly (Argentinië) zijn komt ze leuke vegan restaurants tegen.

In augustus was ze ook al in Nederland, helaas konden we toen niet afspreken om recepten uit te wisselen. Dus toen haar moeder vroeg of ik deze keer naar haar afscheidsfeestje wilde komen hoefde ik daar natuurlijk niet over na te denken. En natuurlijk vond ik dat ik ook wat lekkers mee moest nemen. Dus op de dag van het feestje dook ik de keuken in en bakte ik deze Vegan Lemingtons. Eigenijk hoort er ook nog botercréme tussen, maar dat leek mij dan weer niet zo lekker, ik was bang dat ze dan veel te ‘zwaar’ zouden worden.

Het is nog best wel even een klusje om ze te maken, zeker het wikkelen in het chocolade/-kokoslaagje, maar het is echt de moeite waard.

Wat heb je nodig?
Voor de Lemingtons
  • 70 gr. plantaardige boter (gesmolten)
  • 1/2 cup suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 ml sojamelk
  • 1 cup + 1 eetlepel zelfrijzend bakmeel
  • flinke snuf zout
  • Frambozen jam
Voor het jasje
  • 1/2 cup poedersuiker
  • 2 grote eetlepels cacaopoeder
  • 80 ml sojamelk
  • 2 eetlepels gesmolten vegan margarine (ik gebruikte die van Alpro)
  • 1/2 eetlepel warm water
  • 1/2 theelepel espresso poeder
  • beetje zout
  • Geraspte kokos
En zo maak je het:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekeren een vierkante bakvorm (20x20 met bakpapier)
  2. Meng de boter, suiker, vanille, zout en de sojamelk en meng deze goed door elkaar. Voeg daarna het bakmeel toe en schep dit er doorheen, zorg ervoor dat alles goed vermengt is, maar je hoeft het niet te lang te mengen. Ik meng deze soorten beslag altijd met de hand, met de mixer ‘overmix’ je het al snel.
  3. Giet het beslag in de vorm en bak het ongeveer 20 minuten. Als je er een prikker in doet moet deze er droog uit komen, al zal de bovenkant wel een beetje plakkerig aan kunnen voelen.
  4. Laat de cake helemaal afkoelen, na een minuut of 5 kun je hem uit de vorm halen.
  5. Als de cake helemaal is afgekoeld, snij hem dan overdwars door midden. Smeer op beide lagen een laag frambozenjam op. Als je toch botercréme wil gebruiken smeer je dit bovenop de jam. Plak de lagen weer op elkaar en zet deze een kwartiertje in de koelkast.
  6. Meng de ingrediënten voor het ‘jasje’ en zet deze ook even in de koelkast.
  7. Snij de cake in stukjes. Ik sneed er ongeveer 20 stukjes van, maar ik wilde expres kleintjes maken, dus als je deze wil maken als gebakjes voor je verjaardag zou ik er 8-12 stukjes van snijden.
  8. Pak met 2 vorken een stukje cake, haal deze door het jasje en besprenkel deze daarna met kokos. Herhaal dit tot alle stukjes bedekt zijn.
Je kan de Lemingtons in de koelkast bewaren in een luchtdicht doosje.
Zo zien ze eruit zonder hun jasje. Dan zijn ze trouwens ook heel lekker (zeggen ze)

Wil je nog meer van Layla lezen? Op de blog vind je nog meer van haar recepten hier, haar blog waar ze zelf niet meer op schrijft (maar die nog wel online staat) vind je hier en je kunt haar nog dagelijks volgen voor heerlijke food-inspo hier.

You Might Also Like

0 reacties