Shop Saturday #50 - De Kruidenbaron (en toffe kruidenmixen)

december 02, 2017

Voor vandaag heeft Layla weer een toffe nieuwe blog gemaakt. Een heuse Shop Saturday voor alle kookliefhebbers. Kruiden zijn namelijk een musthave als je vegan kookt. Althans, wij zijn van mening van wel (ik deel haar mening enorm). Ik zei eerder niet voor niets dat ik veel creatiever werd in de keuken sinds ik vegan eet. En om je extra te laten genieten van de items uit deze Shop Saturday, staan er onderaan nog kruidenrecepten. 

Toen ik studeerde bestond mijn kruidenrek uit peper, zout, Italiaanse Kruiden, kaneel en knoflook (en vast nog wat andere kruiden). In mijn begindagen als vegetariër at ik nog wel wat vleesvervangers, maar toen ik die beu begon te worden en ik de overstap maakte naar erwten/bonen/linzen/tofu en tempeh werd ik gedwongen om me ook meer te verdiepen in kruiden. Want hoe je het nu draait of keert, tofu en tempeh zijn zonder de juiste kruiden niet erg lekker (understatement). Eerst kocht ik mijn kruiden gewoon in de supermarkt, maar als je kookt zoals ik doe dan wordt dit echt een prijzig grapje (buiten alle potjes e.d. die je weg moet gooien). Dus ging ik op zoek naar een alternatief en kwam ik zoals gewoonlijk bij een webshop uit: De Kruidenbaron

Deze winkel gevestigd in Capelle a/d IJsel heeft een enorm assortiment aan kruiden die ze in verschillende verpakkingen aanbieden, kleine potjes waar zo’n 50-80 gram kruiden in kan, maar ook grote potten en strooibussen. Sinds ik deze webshop heb ontdekt koop ik eigenlijk nooit meer kruiden in de winkel, want de kruiden worden ook nog eens voor een leuk prijsje aangeboden.

Het voordeel van de verschillende bakjes is dat ze netje gestapeld kunnen worden (wat wel een must is zoals je kunt zien aan mijn plankje (en dan staat er nog een deel in de berging) en dat je de bakjes na gebruik ook nog kunt hergebruiken voor andere dingen.

Naast verzenden bieden ze ook de mogelijkheid om je bestelling op te komen halen, wat ik toen ik nog in Rotterdam werkte altijd deed. Als je het magazijn binnen komt om te betalen komt de heerlijke geur van alle kruiden je tegemoet. Denk aan een Rituals winkel maar dan met kruiden. Ik krijg gelijk zin om te koken als ik daar ben geweest.

Naast de webshop waar ze kruiden verkopen hebben ze ook nog een webshop waar ze losse thee en koffie verkopen. Als je tegelijk een bestelling plaatst bij een van deze webshops kun je dit aangeven bij de bestelling en gaan ze die bestellingen combineren zodat je maar 1x verzendkosten hoeft te betalen.

Naast hun enorme assortiment zijn ze ook nog eens ontzettend snel met het verwerken van je bestelling (ik kon deze soms dezelfde dag al afhalen) en krijg je vaak ook nog een cadeautje in de vorm van een bakje kruiden.
Zoals je op de foto kunt zien heb ik ook een aantal van de grote potten gekocht zodat ik zelf mijn kruidenmixen kan maken. Voorzien van een label (die van mij koop ik bij Dille&Kamille) kun je snel je eten op smaak brengen. Want tja, losse kruiden zijn leuk, maar soms is een vaste kruidenmix wel fijn om te gebruiken. Daarom krijgen jullie ook nog een paar van mijn favoriete mixen als extraatje bij deze post 😛

Kruidenmixen

Kruidenmix voor alles wat je maar kan bedenken
 • 5 theelepels paprika (gerookt) 
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels uienpoeder 
 • 2 theelepels gemalen zwarte pepers
 • 1 theelepel cayenne peper 
 • 1 theelepel mosterdkruiden
Deze kruidenmix gebruik ik voor van alles, van aardappeltjes die in de oven gebakken worden tot een lekker stukje vlees voor mijn wederhelft. Als je gerookt paprikapoeder gebruikt krijg je een nog betere smaak. Mijn persoonlijke favoriet

Griekse Kruiden
 • 2 theelepels knoflookpoeder 
 • 2 theelepels basilicum 
 • 2 theelepels oregano 
 • 1/2 theelepel zout 
 • 1/2 theelepel peper 
 • 1/2 theelepel peterselie 
 • 1/2 theelepel rozemarijn 
 • 1/2 theelepel tijm 
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
Italiaanse kruiden
 • 2 theelepels basilicum 
 • 2 theelepels oregano 
 • 1 theelepel tijm 
 • 1 theelepel rozemarijn 
 • 1 theelepel knoflookpoeder 
 • 1/4 theelepel uienpoeder 
 • 1/4 theelepel zout
Chili kruiden
 • 2 theelepels chilipoeder 
 • 1 theelepel komijn 
 • 1 theelepel korianderpoeder 
 • 1 theelepel cacao 
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder 
 • 1/4 theelepel cayenne peper 
 • snufje zout 
 • 1/2 theelepel paprikapoeder
Curry-kruiden
 • 2 theelepels komijn 
 • 2 theelepels korianderpoeder 
 • 1 theelepel kurkurmapoeder 
 • 1/4 theelepel karmaon 
 • 1/4 theelepel kaneel 
 • 1/4 theelepel cayennepeper
Speculaaskruiden
 • 2 theelepels kaneel 
 • 1 theelepel kruidnagel 
 • 1/2 theelepel nootmuskaat 
 • 1/2 theelepel kardemom 
 • 1/2 theelepel gember 
 • 1/4 theelepel witte peper 
 • 1/4 theelepel anijs 
 • 1/4 theelepel foelie
Wil je nog meer van Layla lezen? Op de blog vind je nog meer van haar recepten hier, haar blog waar ze zelf niet meer op schrijft (maar die nog wel online staat) vind je hier en je kunt haar nog dagelijks volgen voor heerlijke food-inspo hier.

You Might Also Like

0 reacties