Hoe doe je dat: Tempeh

december 17, 2017

Wanneer je vegan recepten op zoekt voor meer inspiratie, zul je zien dat er veel gaat over tofu en tempeh. Beide items die boordevol eiwitten zitten. Waar je afgelopen zondag nog las over de tofu en hoe je die kan gebruiken, neemt Layla je vandaag mee om alles te vertellen over tempeh. En weet je, als je het mij vraagt is tempeh fijner dan tofu. Maar dat is een persoonlijk ding hoor, ik ben gewoon meer van de structuur van tempeh. 

In andere stukjes heb ik jullie iets verteld over kikkererwten en tofu, in dit stukje ga ik jullie iets ver-tellen over tempeh, een product wat je ook wel een beetje kan vergelijken met tofu, aangezien het van hetzelfde basisingrediënt is gemaakt, maar omdat het anders van structuur is kun je het toch op andere manieren gebruiken in je eten.

Tempeh is een blok samengeperste gefermenteerde sojabonen. Naast eiwitten bevat het veel ijzer, calcium en magnesium. Het eiwitgehalte is trouwens best hoog: 40%!

Door de structuur van tempeh vind ik het een product wat je goed op zichzelf kunt eten, terwijl ik tofu meer een ingrediënt voor een curry of stoofpot vindt. Een ander voordeel van tempeh is dat het door het fermentatieproces gemakkelijk door je lichaam op te nemen is. Overigens heeft tempeh meer smaak van zichzelf dan tofu, een beetje nootachtig, ook een smaak waar je even aan moet wennen denk ik. Maar zoals altijd, de manier waarop je het bereid helpt natuurlijk heel erg bij de smaak.

De tempeh die je in de winkel koopt zit meestal in een plastic verpakking, ik ben in Nederland in ieder geval nog geen verse tegen gekomen. Het voordeel van de versie die je in de winkel koopt is dat je hem niet meer hoeft te koken en hem dus eigenlijk gelijk kan gebruiken.

Hoe maak je tempeh klaar
Voor tempeh gebruik ik eigenlijk 3 manieren om het klaar te maken:
  • Bakken in de oven
  • Bakken in de pan
  • Stomen in de stoompan
Dat laatste is trouwens iets wat ik altijd wel doe, door de tempeh te stomen heb ik het idee dat de marinade beter opgenomen wordt door de tempeh.

Wat kun je maken met Tempeh
Met tempeh kun je alle kanten op, al gebruik ik het vaak in gerechten waar je een beetje bite wil.
Eerder stuurde ik Alissa al het recept voor Tempeh Saté, maar er zijn nog zoveel andere toffe recepten met tempeh. Kijk maar:
Tempeh voor gevorderden
Ook tempeh kun je zelf maken, hier vindt je hoe dit moet.

Wil je nog meer van Layla lezen? Op de blog vind je nog meer van haar recepten hier, haar blog waar ze zelf niet meer op schrijft (maar die nog wel online staat) vind je hier en je kunt haar nog dagelijks volgen voor heerlijke food-inspo hier.

You Might Also Like

0 reacties