Hoe doe je dat: Kikkererwten

december 05, 2017

Hoe zit dat toch met vegans en kikkererwten? Voor niet vegans lijkt het net of we de halve dag aan de hummus zitten. Oké, misschien is dat ook wel zo. Maar dan toch. Hoe zit dat precies? Eerder vertelde Layla al over de eiwitten en laat het nou zo zijn dat kikkererwten erg eiwitrijk zijn. Layla maakte voor de blog een, tot nu toe, 5-delige serie: Hoe doe je dat. Vandaag deel 2, waarin Layla je alles gaat vertellen over kikkererwten. 

Ok, je wil vaker vegan eten, je wil minder commercieel vleesvervangers, je hebt je kruiden aangeschaft en je gaat naar Pinterest waar je ‘vegan recipes’ intikt. De meeste ingrediënten komen je wel bekend voor, maar tofu, tempeh, kikkererwten…. Wat moet je daar nu mee.

Ik begin met een hele gemakkelijke: kikkererwten. Je kan deze in een pot of blik kopen, maar ook gedroogd. Ik heb meestal gedroogde omdat ik deze beter kan doseren, maar ik heb ook altijd verschillende blikken met kikkererwten staan (grote van 400 gram, maar ook kleintjes van 60 gram). Deze gebruik ik als ik weinig tijd heb (of als ik ben vergeten om de gedroogde in de week te zetten).

Hummus maken!
Duh, hummus is nu eenmaal de beste uitvinding ooit. Op dit moment eet ik het liefste bietenhummus, maar ook heel veel andere smaken en combinaties zijn mogelijk. Je kan ook andere bonen dan kikkererwten gebruiken, je hebt ook versies zonder olie of tahin. Alles opties zijn mogelijk, kijk maar eens naar dit lijstje:

Ok, van die laatste weet ik niet of het daadwerkelijk lekker is, maar… je weet maar nooit.

Geroosterde kikkererwten
Serieus, zoek jij nog een lekkere snack voor op zaterdagavond en heb je geen zin in chips/koekjes/nootjes/ijs. Dan is dit een geniale snack. Gebruik je favoriete kruidenmix, meng de kikkererwten met de kruiden en een beetje olie en bak ze zo’n 25 minuten op 220 graden.
Je kan mijn ‘kruidenmix voor alles wat je maar kan bedenken’ gebruiken, maar je kan ook kaneel of koekkruiden gebruiken als je een wat zoetere snack wil.
Als lunch/avondeten
Ik maakte pas een Griekse pasta salade met kikkererwten (recept vindt je hier) maar je kan natuurlijk ook een salade met couscous, gegrilde groentes of gewoon simpel met wat komkommer en tomaat maken. Voor mij geld, als er kip in zit kan je er ook kikkererwten voor gebruiken. Of ook gewoon lekker op een broodje zoals dit recept van de Groene Meisjes

Nog wat andere lekker recepten met kikkererwten:
Als toetje
Ja, kikkererwten kun je ook als toetje gebruiken. Je schijnt er brownies van te kunnen maken, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Wat ik wel eens heb geprobeerd is het maken van koekjesdeeg wat je dus gewoon kunt eten. Niet-vegan koekjesdeeg kun je beter niet eten vanwege de eieren (maar echt, vroeger dacht ik daar echt niet over na), maar deze versie kun je dus wel gewoon lekker oplepelen. Paar stukjes chocolade erbij of misschien zelfs in ijs (soort Ben&Jerry’s), moet best lekker zijn denk ik zo.
Recept:
  • 1 groot blik kikkererwten (400 gr.)
  • 2 theelepels vanille
  • 1/4 cup pindakaas
  • 1/3 cup agave
  • 1/4 cup havermout
  • snufje zout en baking soda
  • stukjes chocolade
Giet de kikkererwten af (boven een bak, want dat vocht is ook nuttig). Doe alle ingrediënten (behalve de chocolade) in een keukenmachine. Schep de chocolade erdoor en zet even in de koelkast.

Hierboven las je dat je het vocht van de kikkererwten moest bewaren, dit heet aquafaba en is dus echt een geniaal product. Je kan er dus gewoon chocolademousse van maken!! Hier lees je hoe dit moet. Ow, je kan het ook gebruiken als vervanger van ei, kun je er eiwitschuim van maken. Iets voor kerst misschien?

Ik maak trouwens vaak gebruikt van gedroogde kikkererwten, sowieso omdat ze goedkoper zijn, maar ook omdat je bij een blik vaak met toevoegingen zit. Daarnaast kun je met gedroogde kikker-erwten ook kleinere hoeveelheden maken zonder dat je daarna met restanten zit, bijv. als je maar een klein beetje nodig hebt voor je salade (al heeft de Bonduelle tegenwoordig ook blikjes van 60gr.).
Die droge kun je vervolgens ook gebruiken als vulling van een kaartkorst die je blind moet bakken.

Wil je nog meer van Layla lezen? Op de blog vind je nog meer van haar recepten hier, haar blog waar ze zelf niet meer op schrijft (maar die nog wel online staat) vind je hier en je kunt haar nog dagelijks volgen voor heerlijke food-inspo hier.

You Might Also Like

0 reacties