Hoe doe je dat: Edelgistvlokken

december 24, 2017

Layla neemt je in een 5-tal blogs mee naar de handige weetjes rondom het vegan eten. De meest gebruikte vegan dingen, waar je waarschijnlijk grote vraagtekens bij hebt, legt ze aan je uit en geeft meteen handige tips over het kopen en gebruiken ervan. Dit is alweer deel 5 van de 'Hoe doe je dat' reeks en hierin vertelt ze over een eiwitrijk product wat ik nog niet gebruikt heb. Heel eerlijk? Ik heb het niet gevonden in de supermarkten waar ik kom en dit lui stuk vreten had nog geen behoefte om er druk naar te zoeken. Al begrijp ik wel dat dit echt geweldig moet zijn en dus ik zal er toch eens naar op zoek moeten. 

Na kikkererwten, tofu en tempeh heb ik nog een laatste ingredient wat misschien wat vreemd is als je besluit vegan te gaan eten. Edelgistvlokken of Nutritional Yeast.
Je koopt het o.a. bij de Ekoplaza, Holland & Barrett, maar ook de AH heeft het (je kan het in ieder geval online bestellen als jouw winkel het niet heeft). Je kan het ook online kopen bij verschillende vegan winkels, maar ik zoek eigenlijk alleen maar dingen die ik gewoon in de supermarkt of veel voorkomende winkels kan kopen. Zo hou je vegan eten laagdrempelig en dus aantrekkelijker voor ‘nieuwe vegans’.

Maar goed, edelgistvlokken. Het is een niet-actieve vorm van gist zoals het ook bij het brouwen van bier gebruikt wordt. Het wordt gekweekt op aan andere voedselbron waarna het gedroogd en verkruimeld wordt. Het heeft een beetje een nootachtige smaak waar je even aan moet wennen, maar het is wel een ingrediënt wat je in veel gerechten kunt gebruiken. Daarnaast is het ook een uitstekende bron van Vitamine B12, een vitamine die je als veganist gemakkelijk tekort kan hebben omdat deze vooral voorkomt in vlees (overigens komt dat alleen maar omdat dieren producten eten die B12 bevatten, het zit dus niet in het vlees van nature).

Waar gebruik je het voor?
Ik gooi dit dus met bakken over de pasta, gewoon hup vanuit de pot over de saus. Net zoals die stooikaas uit die rode potten 😛
Je kan edelgistvlokken dus ook gebruiken in een kaassaus, al kan dat voor de beginnende vegan misschien wat raar zijn, omdat het dus niet naar kaas smaakt. Mijn wederhelft vond het niet zo geslaagd, maar hij weet nog daadwerkelijk hoe kaas smaakt.
Wat ik zelf ook wel lekker vind is het om het op een boterham met neutraal smakende humous te doen, je krijgt dan een klein beetje een tosti idee (ja, je kan ook vegan kaas kopen)

Recepten met Edelgist
Wil je nog meer van Layla lezen? Op de blog vind je nog meer van haar recepten hier, haar blog waar ze zelf niet meer op schrijft (maar die nog wel online staat) vind je hier en je kunt haar nog dagelijks volgen voor heerlijke food-inspo hier.

You Might Also Like

0 reacties