Happy December Tag

december 21, 2017

Het is December! De maand van Sinterklaas, Kerst, oudjaarsavond, koude dagen, warme chocomelk, sneeuw en veel klagen over het weer. Voor deze koude maand is er eens een tag bedacht: de Happy December Tag. 14 vragen over kerst, de feestdagen en onze tradities rondom deze dagen, afgevuld met wat fijne sfeerfoto's die ik eerder maakte rondom Kerst. 
Inkoppertje. Als je moet kiezen, sinterklaas, kerst of oud en nieuw?
Deze is niet zo moeilijk. Als het aan mij ligt is dat namelijk gewoon kerst. Sinterklaas vind ik een wat suffere traditie, het is vooral veel hectiek voor de kinderen. Het heeft niet zo'n sfeer als kerst overal geeft. Oud en nieuw is voor mij niet meer dan een avond op de bank hangen met wat lekkers, vuurwerk kijken, vlug naar bed en de dag erop iedereen langs rijden om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. Daar zit voor mijn gevoel niet zo'n feestelijke lading aan, behalve dan dat het leuk is om iedereen weer even te zien.

Een surprise of een gedicht maken?
Wij doen geen van beiden, maar als ik moet kiezen ga ik voor de surprise. Lekker knutselen, knippen, plakken, vies doen en een tof object maken waarin cadeaus verstopt kunnen worden. Zo'n gedicht is vaak toch niet meer dan het niveau van Nick en Simon en tja... dat geeft ook gewoon niet zo'n vrolijk gevoel als zo'n surprise. Hopelijk mag Dani op school nog eens surprises gaan maken, dan help ik natuurlijk enthousiast mee.

Hebben jullie leuke tradities rond de feestdagen?
Niet echt denk ik? We komen met zijn allen samen en vieren het feest. Bij mijn schoonouders is het met Sinterklaas altijd gourmetten en met de Kerst vieren we het meer bij mijn ouders, waar we uitgebreid eten.
Verantwoord of lekker dik verwennen?
Een beetje van beide denk ik toch? Ik geef graag wel nuttige cadeaus ergens bij of educatieve dingen. Maar iets wat ze graag willen is ook nooit weg hoor. Sowieso is het een nogal grijs gebied bij een aantal dingen. Want hoe zit dat met een gezelschapsspel? Het is verantwoord maar ook een soort van verwennen. Met de Four Gift Rule heb je het beste van beide denk ik.

Geef je wel eens tweedehands cadeautjes?
Ja hoor, waarom niet? Bepaalde dingen zijn nieuw lastig aan te komen of gewoon erg duur. En als het er nog prima uit ziet is dat toch ook niet erg? Dani krijgt vaak puzzels van de kringloop bijvoorbeeld, want na een of twee keer maken kent hij ze al. Ik geef het ook wel eens aan als iemand tips vraagt voor cadeaus, want waarom zoveel uitgeven als het bij een kringloop ook goed is? Er is niks mis met hergebruiken, ik vind het zelfs meer zonde om alles nieuw te kopen terwijl de dingen die er zijn en nog goed zijn daarvoor vernietigd worden.

Welke verschillen zijn er met hoe je vroeger thuis de feestdagen doorbracht t.o.v. nu met je eigen gezin?
Nu met het eigen gezin gaan we nog meer de deur uit. We gaan beide dagen naar familie en zitten daarmee dan ook al snel vol. Misschien dat we tweede kerstdag met het gezin de deur uit gaan, maar ik heb eigenlijk nog geen idee. Dat zien we met die dagen wel weer. Vroeger deden we een dag thuis vieren met een opa en de andere dag gingen we naar de andere opa en oma toe.
We gaan helemaal los en over de top of doe maar normaal met versieren van je huis?
Doe maar normaal hoor. Een niet te grote boom in huis die we aankleden, daaronder staan dan tassen met cadeaus uiteindelijk en verder her en der nog iets wat sfeervol is, maar niet teveel. Twee kussens in stijl, waarvan er eentje altijd ligt, een plaid in stijl, een quote in de lightbox en her en der nog een beeldje of lampje. Niet teveel hoor, het is geen kermis in huis en het hoeft ook allemaal niet zo bont als bij een kerstmarkt. Ik vind het geweldig om overal te zien, maar thuis is goed ook gewoon goed genoeg.

Uglyxmassweather of glitterjurk?
Mag ik beide afslaan? Ah toe? Even serieus, die foute kersttruien hype, mag die weer voorbij zijn? Hij was grappig, heel even maar. Een beetje nostalgisch ook naar de lelijke truien fase uit de jaren 80 die we hadden. Je weet wel, die enorme met allerlei vlakken en kleuren. Ik heb nog wel zo'n soort trui in de kast liggen die me ook wel deed denken aan een trui die mijn moeder toen had. Een zwart-witte. Die van mij heeft driehoeken, die van haar bestond uit 2 vlakken. Maar om dat nou voor kerst te doen? Nah... Maar die glitterjurken liever ook niet hoor. Sowieso, jurken voor vrouwen met de feestdagen: 'Laten we lekker de schouders bloot doen en de armen ook niet bedekken. Het liefst zo kort dat ze helemaal bevriezen, lachen man!'. Ik heb dat nooit zo begrepen, waarom moet dat? Wij maar weg rillen en de mannen in driedelig pak met daaronder als het kan nog thermo-ondergoed. Ziet niemand, dus waarom niet? Nee hoor. Laat mij maar gewoon wat comfortabels aan doen wat er ook nog eens leuk uitziet, dan ben ik heel tevreden.

Heb je een echte kerstboom in huis?
Tot nu toe hebben we alle jaren een echte boom in huis. De poging was alle jaren om die in de tuin te plaatsen naderhand en dat is tot nu toe wel een keertje gelukt. Of we hem dit jaar uitgraven en in een pot zetten om daarna terug te zetten? Dat denk ik niet. Sowieso dit jaar niet, nu ik Martin met sinterklaas buitenlampjes heb gegeven voor in de kerstboom in de tuin.

Driegangendiner, gourmetten of uit eten?
Driegangendiner! Was dat te enthousiast? De rest vind ik ook heel leuk hoor, daar niet van, maar ik kan me dus helemaal verheugen om zo'n driegangendiner te maken. En dat hoeft echt niet alleen voor de feestdagen, soms is dat voor vrienden of familie ook gewoon heel gezellig. Met kerst doen we bijvoorbeeld bij mijn ouders het zo dat zowel ik, als mijn zus en mijn moeder iets maken, zodat we een leuk en gevarieerd diner op tafel hebben staan. En je kan het zo moeilijk maken als het is.
Kerstkaarten sturen of een berichtje op facebook?
Dat is niet zo moeilijk. Gewoon kerstkaarten sturen. Ik vind facebook berichtjes vaak wat suf en stuur veel liever kerstkaarten. Zo'n kaartje kost je in totaal een paar cent, de kerstzegels zijn vaak wat minder duur en als je goed je kaarten inkoopt hoeft dat ook niet duur te zijn. Zo geef je mensen wel net een wat persoonlijker berichtje. En waarom niet? Kaartjes sturen is altijd leuk, ze krijgen ook namelijk. En dat berichtje op facebook? Dit jaar zal Siep (met haar boze blik hierboven) wellicht mijn tijdlijn sieren om iedereen daar ook nog een fijne kerst te wensen, maar dat blijft toch altijd wel een beetje meer onpersoonlijk.

Wat is je beste kerst of oud/nieuwjaarsherinnering?
Een lastige vraag denk ik, want iedere kerst is mooi. Zoals de jaren dat we het nog bij opa vierden en mijn oom walgend tegenover hem zat, terwijl opa zijn chinees at met een grote handdoek als slab om. Maar ook alle jaren de pakjes onder de boom, die dan soms door mijn vader al uitgepakt waren geweest omdat hij zijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen. Of de kerst die we doorbrachten in Andalusië. Zaten we daar met zijn allen in ons t-shirt op het terras.
Ook kan ik nog goed herinneren dat Martin en ik er samen een paar daagjes tussenuit gingen rond die dagen en hij mij meenam naar Europapark. We waren te vroeg voor de hotelkamer, de meest goedkope hadden we geregeld, want hoe vaak ben je daar nou op die kamer? De man achter de balie meldde alvast in het systeem dat we er waren, maar we konden nog geen kamer krijgen. Geen probleem zei hij, dat was geregeld. We vertrokken het park in en nadat alles gesloten was gingen we terug naar het hotel. Aan de balie kregen we alleen te horen: 'Alle kamers zijn vol. Maar niet getreurd, u krijgt een kleine upgrade'. Met een kamerpasje in de hand liepen we naar boven en door de gang op zoek naar dat nummer. We moesten er bijna zijn toen we tegen een deur aan botste. Een glazen deur met aan de andere kant een hele rustige gang met een rode loper er overheen. De luxe suites moesten daar achter zijn, weg van het gerommel in de drukke hal waar we liepen. Ik haalde mijn pasje langs die deur en hij ging zowaar open. Giebelend liepen we die gang door, want waar waren we beland? Eenmaal bij het kamernummer kwam de schrik pas echt toen bleek dat we een mega luxe kamer hadden gekregen. Met een hal, een losse gang naar de badkamer met bad, douche, mini wc, dubbele wastafel en heater. Verder was er nog een losse wc, een zitkamer met privé kerstboom, twee balkons en een grote slaapkamer. Maar ook bij het ontbijt werden we luxe behandeld, kregen een apart lopend buffet, werden naar de tafel gebracht en zaten apart van de rest van de mensen. We hebben het er nu nog over.

Je moet kiezen; chocolade letter of een oliebol?
Doe maar de chocoladeletter. Die wordt niet taai als je hem niet in een keer op eet. Lekker lang genieten! 

Goede voornemens voor 2018?
Eigenlijk doe ik niet aan goede voornemens. Het leven komt zoals het komt en een goed voornemen hoef je niet mee te wachten tot januari. Wil je iets nu? Doe het dan ook! Daag jezelf uit, zoek die leuke baan, wees wat liever voor jezelf en maak herinneringen!

De tag is bedacht door MamaMaai.nl. Wil je hem nou ook overnemen? Vernoem dat dan natuurlijk ook, wel net zo fair toch? 

You Might Also Like

0 reacties