DIY: Christmas

december 20, 2017

Nog maar even en dan is het alweer kerst. De kerstboom staat waarschijnlijk al wel bij je in huis en de laatste cadeaus worden ook geshopt. Wil je toch nog wat maken, als cadeau of voor jezelf, dan heb ik hier nog een paar tips voor je. Want of het nu iets kleins is, of wat meer werk: een persoonlijk item in huis of als cadeau heeft altijd meerwaarde.

Sowieso vind ik persoonlijke dingen altijd wel erg leuk om te geven. En met mijn voorliefde om dingen te maken van textiel betekent dat vaak dat ik wel dingen naai, borduur en/of bedruk. Soms ook niet hoor, maar vaak toch wel. Al is het maar een simpel kussen voor op de bank, een dekentje of iets wat meer uitgebreid is, een persoonlijk iets maak je er altijd van. Ben je nou zelf ook handig met de naaimachine, dan is deze tip wellicht iets voor jou. Maar ook als je niets met de naaimachine hebt, heb ik DIY's voor je voor de kerst.

De lange ovenwant
Zo'n ovenwant is altijd leuk om te geven en te krijgen. Ze zijn handig met ovenschalen, met het afgieten van pannen en je hebt er eigenlijk altijd wel een leuk cadeau mee. Met een kerststofje tover je hem dus helemaal om tot een kerstcadeau of kerstitem waarmee je je huis met minimale dingen al meer kerstsfeer geeft. Stofjes kun je vaak vinden op de markt, in stoffenwinkels of je kiest er (net als wat ik hier deed) voor om een item te zoeken met een gewenst stofje wat je daarna verknipt. Dit was bijvoorbeeld een kussensloop van de Zeeman, die ik daarna gebruikte als stofje voor bij deze ovenwant.

Je leest hier hoe je een lange ovenwant maakt.

Persoonlijke kerstballen
Glazen kerstballen lenen zich perfect om een persoonlijk cadeau mee te maken. Zelf koos ik er hierboven voor om er takjes van planten uit de tuin in te doen. Een beetje natuurlijk mee de kerstsfeer in, super gezellig als je het mij vraagt. Je kan er ook voor kiezen er glitters in te doen, sliertjes, confetti, kleine bloemen, gekleurd zand... Of je beschilderd/beplakt hem van buiten wellicht? Met een eigen kerstgroet, een leuke tekst, iemands naam of gewoon een mooie print. Zo'n doorzichtige kerstbal is veelzijdig en leent zich voor allerlei leuke, kleine DIY's.

De kerstsok
Zo'n kerstsok in huis is altijd gezellig. Deze maakte ik eerder als cadeau en maakte hem dus in de stijl van degene die hem kreeg. Een subtiel stofje als bovenrandje, een kantje, geborduurde letters en stoffen knopen voor de sier. Uiteraard kun je hem maken met stoffen helemaal naar wens. Voor mezelf zou hij wellicht meer gemaakt worden uit stof met verfspatten, een Scandinavisch zwart-wit printje of een uni print (wafelstof wellicht?) in wit of zwart. De basis van zo'n sok blijft hetzelfde en je kan hem in huis hangen voor cadeaus of voor de sier, of je zet hem onder de boom met cadeaus, of je geeft hem als cadeau weg. Waar je ook voor gaat, zo'n kerstsok is altijd leuk. En makkelijk om te maken.

Hier lees je hoe je zo'n kerstsok maakt, inclusief patroon.

Ook leuk om als cadeau of voor jezelf te maken: 

  • Een persoonlijk cadeau: een bestickerde snoeppot. Zet er je kerstgroet op, vul hem met kerstsnoepjes of koekjes en voila! Je kerstcadeau is klaar. Ook leuk om bijvoorbeeld zelf kleine kerstkoekjes te bakken, zoals deze vegan zandkoekjes.
  • Deze paasideeën kun je ook zo inzetten voor kerst. Hangers voor in de boom, leuke teksten op shoppers (leuk als cadeau!), een rond kussen als kerstbal, een kerstglas. Simpel te maken en het ziet er leuk uit. 
  • Een geurig item in huis, voor jezelf of als cadeau. Maak een set geurkussentjes met stofjes naar wens, vul ze met geurtjes die je doen denken aan kerst. Vul ze bijvoorbeeld met wat gebroken stokjes kaneel. 
  • Schattige kerstkopjes gevonden in een (kringloop)winkel en weet je niet wat je daar mee wil doen? Vul ze bijvoorbeeld met een kaarsje. Heel simpel om te maken en super leuk om te zien.

Wat geef jij cadeau met de kerst?

You Might Also Like

0 reacties