Rijstevlaai

november 26, 2017

Deze maand waren Dani en ik jarig en maakte ik taarten voor het bezoek. Dani koos zijn smaak (appeltaart), ik wilde sowieso chocoladetaart, monchoutaart en oreokoekjestaart maken. Martin opperde om ook nog een rijstevlaai te hebben. Voor de gehele verjaardag besloot ik alle taarten zelf te maken en zo ook deze rijstevlaai. Helaas had ik geen tijd om nog extra foto's te schieten van hoe hij er uit zag heel, uit de taartvorm. Hier dus al eentje die aangesneden is.

Vegan Rijstevlaai
Dit recept is goed voor een vlaai in een springvorm van ongeveer 24cm

Dit heb je nodig voor de bodem:
  • 125 gram bloem
  • 35 ml sojayoghurt
  • 20 gram plantaardige boter
  • 2 theelepel suiker
  • 1 eetlepel appelmoes
  • 0,5 theelepel gedroogde gist
  • snufje zout
Dit heb je nodig voor de vulling:
  • 675 ml sojamelk
  • 120 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepel custard poeder
  • 2 theelepel vanille aroma
Dit heb je nodig voor de topping:
  • 250 ml alpro klop
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje klopfix
  • pure vlokken
En zo maak je de vlaai:
De bodem: 
Start met de ingrediënten van de bodem. Meng de bloem, de suiker, de gist en het snufje zout door elkaar in een mengkom. Meng vervolgens de appelmoes, de boter en de sojayoghurt door elkaar. Giet dit rustig door de droge ingrediënten en schep het door. Kneed daarna het deeg met je handen tot alles goed gemengd zit. Zet het weg op een warme plek en laat het een uurtje rijzen.
Nadat het gerezen is, rol je het deeg goed uit en bedek je de bodem van een met bakpapier bekleed bakblik en maakt daarbij opstaande randjes voor de taart. Dit zet je vervolgens aan de kant.

De vulling: 
Neem zo'n 50 ml sojamelk en doe daarbij de custard poeder. Roer dit goed door elkaar en zet het aan de kant. Breng de rest van de sojamelk aan de kook en voeg daarna de dessertrijst toe, de suiker en het vanille aroma. Laat dit zo'n 15 minuten sudderen. Haal hem daarna van het vuur. Zorg dat je een vork of garde bij de hand hebt. Je gaat nu het custardmengsel toevoegen en zult merken dat het zeer vlug indikt. Goed roeren dus! Dit giet je daarna in de bodem die je eerder maakte.
Zet de taart in een op 180 graden voorverwarmde oven en bak hem in 20 minuten gaar. Wij hebben een plateau waarbij de taart ronddraait, maar heb je dat niet dan raad ik je aan om hem tussendoor een keer te draaien. Laat de taart minimaal tot kamertemperatuur afkoelen voor je de slagroom toevoegt.

De topping:
Doe de alpro klop, de klopfix en de vanille suiker in een mengkom en klop dit zeer goed met de mixer op de hoogste stand. Zoals je bij mij ziet mag het best wel even duren voor het klaar is. Martin was overtuigd dat ik hem anders dood zou kloppen. Wat mij betreft mag hij wel nog steviger en luchtiger en had ik nog wel even door moeten kloppen.
Doe de slagroom vervolgens in een spuitzak en maak van de hele bodem toefjes. Decoreer hem af met wat pure chocolade vlokken.

You Might Also Like

0 reacties