Hotspot: Walia, Breda

november 07, 2017

Mijn allereerste hotspot op de blog was er eentje die ik met Layla deed. Dit keer had ze zelf een toffe hotspot gevonden die ze graag wil delen. Als je na het lezen hiervan nog niet naar Breda rent om er te gaan eten, dan weet ik het ook niet meer. Alhoewel.. die keuzestress? Nee hoor, grapje, niks fijners dan eens keuze op een onverwachte plek. Lees mee en laat je verrassen!

Wanneer je aan de Ethiopische keuken denkt zal ‘veganfriendly’ je misschien niet als eerste in je opkomen, maar blijkbaar is dit wel het geval. De Ethiopisch-orthodoxe kerk kent ook een aantal vastenperiode waarin men geen dierlijke producten mag eten.

Walia

Op de Heuvelstraat in Breda bevindt zich Walia, een Ethiopisch restaurant, wat dus midden in een woonwijk is. Op het eerste gezicht konden wij ons niet voorstellen dat er midden in deze woonwijk een goed Ethiopisch restaurant te vinden zou zijn. Wij kregen bij binnenkomst het idee alsof we een voetbalkantine binnen kwamen. Bij binnenkomst worden we hartelijk verwelkomt en krijgen we de vraag of we traditioneel of normaal willen eten. Traditioneel wil hier zeggen dat je op relatief lage stoeltjes aan een soort mand op een verhoging zit. Met mijn 1.63 had ik hier geen problemen mee, maar mijn wederhelft had er met zijn lange benen toch wat meer moeite mee zo bleek aan het einde van de avond.

Onder het genot van een drankje bekijken we de kaart, genoeg te kiezen zo te zien. Op de kaart zijn naast de 16 vleesgerechten een stuk of 8 vegetarische/vegan-gerechten te vinden. Eigenlijk zijn alle gerechten standaard vegan, alleen worden ze normaal gesproken in boter klaargemaakt. Keuzestress!! Wanneer we onze bestelling door hebben gegeven komen ze langs met een schaal, warm water met citroen en handdoekjes. Dit is dus bedoeld om je handen te wassen.
We beginnen met een voorgerecht, de Sambusa, een gefrituurd driehoekje van filodeeg gevuld met rund, linzen of groenten. Wij kiezen voor de linzen en de groenten. Ze zijn best groot en goed gevuld. Voor mij had 1 eigenlijk wel genoeg geweest, maar ach...

Na het voorgerecht is het tijd voor het hoofdgerecht. Traditioneel wordt er gegeten van de injera, een soort pannenkoek gemaakt van Teff-meel. Je eet dus niet met mes en vork, maar scheurt stukjes van de injera af en pakt daarmee wat eten, waarbij alle gerechten dus bij elkaar liggen. Maar aangezien ze het niet zo geslaagd vonden om vegan en vlees door elkaar te gooien kregen wij dus gewoon een bord
Ik kies voor de Atekilt Wot, een soort stoofpotje van aardappel, sperziebonen, wortels en ui een een lekker gekruide saus. Mijn wederhelft neemt de Tebs, lamsvlees met paprika, ui en kruiden. Ze zijn bij het hoofdgerecht niet scheutig met kruiden, erg lekker. Het eten is voor ons toch een kleine uitdaging, het is even oefenen met hoeveel eten je met een stukje injera kan pakken en hoe je dit het beste weer in je mond kan krijgen zonder dat het op de grond of je kleding terecht komt.

Als afsluiter kiezen wij voor de traditionele Ethiopische koffie, trek hier alleen wel even de tijd voor uit, het duurt namelijk een klein half uur voordat deze geserveerd wordt. Deze wordt namelijk op dat moment vers gemaakt, dus het roosteren van de boontjes en het opgieten van de koffie. Als je hier geen tijd voor hebt kun je natuurlijk ook voor een gewone koffie kiezen. Bij de koffie wordt een bak popcorn geserveerd, dit lijkt op het eerste gezicht een wat vreemde combinatie, maar het is erg lekker.
Na 2,5 uur besluiten we dat het mooi geweest is en vragen we de rekening, die slechts 61 euro bedraagt. In de regen lopen we terug naar de auto en besluiten we dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

Pluspunten
  • Vriendelijke bediening
  • Veel keuze voor iedereen
  • Er wordt veel gebruik gemaakt van elementen uit de traditionele keuken 
  • Veel keuze uit eenvoudige gerechten, goed gekruid
Minpunten
  • Bediening was toen wij er waren wat rommelig (al past dit eigenlijk ook wel bij de setting en de manier van eten).
  • Je eet met je handen, daar moet je dus wel van houden.
Thanks Layla voor deze toffe hotspot. Dit klinkt wel als iets waar ik ook eens heel, heel graag zou willen gaan eten (hint aan Martin!). Een toffe ervaring alleen al, een berg keuzes voor beiden en nog niet eens een heel flink bedrag voor drie gangen. 

Wil je nog meer van Layla lezen? Op de blog vind je nog meer van haar recepten hier, haar blog waar ze zelf niet meer op schrijft (maar die nog wel online staat) vind je hier en je kunt haar nog dagelijks volgen voor heerlijke food-inspo hier.

You Might Also Like

0 reacties