Four Gift Rule

november 28, 2017

Alle jaren volgt die ene vraag weer rondom de feestdagen. Die vraag waar ik al jaren op zeg 'eigenlijk heb ik geen idee'. De verjaardag is geweest, toen was het antwoord ook al zo, maar nu met Sinterklaas en kerst voor de deur is het antwoord eigenlijk nog onveranderd. Want wat wil ik nu eigenlijk als cadeau? En trouwens, die vraag geldt niet alleen voor mij, maar stel ik ook veelvuldig aan familie waar we de feestdagen mee door komen. Ook daar volgt vaak een dergelijk antwoord op. Want wat is het eigenlijk toch lastig om iets te bedenken.


Daarentegen is het wat betreft kinderen altijd weer het verhaal andersom. Dani roept bij een tal van reclames dat hij dat echt leuk vindt, heeft in de folders al tig dingen aangewezen die hij wil en kan zelfs zonder nog goed bedenken wat hij allemaal zou willen krijgen. Omdat goed ook goed genoeg is, is het lastig om hem niet te overladen. Nuttige cadeaus daarentegen vind ik dan weer wel leuk om te doen en dat geeft hem het gevoel van meer cadeaus te krijgen, zonder dat de woonkamer straks in een ware speelgoedwinkel verandert.

Four gift rule

De four gift rule is een cadeauterm die vanuit Amerika is over gekomen. Deze regel is handig als je het mij vraagt, ook als je hem niet helemaal hanteert zoals hij bedoeld is. Hij geeft je alvast inzichten in waar je aan kan denken wat betreft cadeaus en is daarbij wat mij betreft redelijk als duurzaam te zien.Wanneer je hem letterlijk opvolgt kom je aan met uiteindelijk 4 cadeaus.
  • Eentje die ze willen hebben
  • Een cadeau die ze nodig hebben
  • Een die ze kunnen dragen
  • En eentje om te lezen
Something they want
Vier cadeaus dus, als je hem letterlijk opvolgt. Voor kinderen is wat ze willen niet zo moeilijk, voor volwassenen een stuk meer. Voor kinderen sla je een speelgoedboek open en ze wijzen bijna op alle pagina's wel aan wat ze willen. In the pocket, toch? Voor volwassenen kun je eerder op zoek gaan naar iets wat je leuk lijkt om te geven en wat bij ze past. Een hebbeding, iets moois of in ieder geval een 'luxe' object. Al moet ik zeggen dat ik vaak uit kom op iets wat onder de andere categorieën valt. 

Something they need
Iets wat ze nodig hebben is voor alle partijen vrij handig. Denk aan iets handigs voor in huis, een rugzak of broodtrommel voor school of iets voor onderweg. Of die kan ruitenvloeistof, iets om te douchen omdat dat bijna op is.. Dit is echt iets wat past in deze categorie en is makkelijk in te vullen. Het geeft jezelf ook een handige richtlijn als het gaat om cadeaus verzinnen.

Something they wear
De derde categorie is wellicht nog makkelijker en overlapt wat mij betreft wel erg de tweede. Want iets wat je kunt dragen is vaak ook iets wat je daarin wel nodig hebt. Zo krijgt Dani vaak een pyjama, sokken of zelfs ondergoed cadeau. Dit jaar ook weer hoor. Hij heeft iets om uit te pakken, ervaart meteen dat cadeaus ook gewoon nuttig mogen zijn en dat het niet allemaal speelgoed is. En of ik het gewoon koop omdat hij het toch al nodig had of het inpak maakt dan voor de goede orde niet uit. Voor de volwassenen is dit ook wel een handige, mits je degene kent waar je het aan gaat geven. Sokken zijn vaak handige dingen om te geven, je verslijt er vaak toch wel en een lekker zittend paar met grappig printje kan best een keer. Of een sjaal met muts voor de winter? Afijn, dit is er zo een, daar kom je gemakkelijk aan uit.

Something they read
En dan als laatste de categorie 'iets om te lezen'. Deze zou ik zelf iets breder inschalen, ondanks dat lezen echt wel nuttig is hoor. Want iets wat educatief is, voelt voor mij als een betere omschrijving. Lezen valt ook aan educatie, al hoeft het geen hoogstaand iets te zijn. Zo kreeg Dani al eens een kindertijdschrift cadeau, waar hij helemaal mee in zijn nopjes is. Mijn schoonouders gaven we al eens een museumjaarkaart cadeau. Samen een dagje uit en dan ook nog naar leuke musea. En roep niet dat dat suf is, al die musea, want je kunt er ook mee naar het openluchtmuseum, naar kastelen en nog veel meer. En laat je vooral verrassen erdoor, want musea zijn vaak minder suf da je denkt. Zelfs Dani is er vaak van in zijn nopjes.

Wat mij betreft geeft dit een handige kijk op wat je bijvoorbeeld kan vragen als cadeaus, maar ook om dingen te bedenken om te geven. En of je je nu houdt aan 4 cadeaus of niet, eentje uit deze categorieën doet het altijd goed.

You Might Also Like

0 reacties