Chocolade Verjaardagstaart

november 19, 2017

Vorige week vierden we onze verjaardag en bakte ik maar liefst 5 taarten voor het bezoek. Dani koos zelf voor een appeltaart, Martin wilde een rijstevlaai en ik koos de andere 3 smaken. Omdat ik zelf samen met Dani jarig ben wilde ik ook een keer een taart voor mezelf maken. Normaal ga ik het liefst aan mijn eigen dag voorbij, maar deze keer wilde ik een keer kiezen voor een leuke taart voor mezelf. Ik koos, natuurlijk, voor chocolade en versierde hem met een vrolijke topper. Het recept deel ik hieronder.

Chocolade Verjaardagstaart
Dit recept is goed voor een hoge taart van 2 lagen in een 18cm springvorm

Dit heb je nodig:
  • 475 ml water
  • 375 gram boekweitmeel
  • 300 gram witte fondant
  • 300 gram poedersuiker
  • 300 gram suiker
  • 200 gram plantaardige boter (ik gebruikte die van alpro)
  • 175 ml zonnebloem olie
  • 50 gram pure chocolade (ik gebruikte die van 81%)
  • 45 gram cacao poeder
  • 2 eetlepel appelazijn
  • 3 theelepels kokosolie
  • 2 theelepel vanille extract
  • 2 theelepel baksoda
  • snufje zout
En zo maak je taart
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het boekweitmeel en de suiker samen in een mengkom en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de cacaopoeder toe en meng dit ook goed door elkaar. Als laatste voeg je de baksoda toe en een snufje zout.

Doe het water in een maatbeker. Voeg er de zonnebloemolie, de azijn en het vanille extract aan toe en meng dit goed door elkaar. Vervolgens giet je dit voorzichtig in de droge ingrediënten en mengt dit goed door elkaar. Dit beslag verdeel je vervolgens evenredig in twee dezelfde springvormen. Om te zorgen dat hij niet te bol gaat staan, bekleedde ik onderin de bakvorm met 2 laagjes bakpapier, waartussen ik een scheutje olie deed. Deze zet je vervolgens in de voorverwarmde oven en bak je in 60 minuten gaar. Ik heb zelf zo'n plateau erbij waardoor ik er 2 tegelijk in kan zetten. Kan je dat niet, dan bak je ze natuurlijk om beurten. Hierna laat je ze goed afkoelen.

Zo maak je de botercrème:
Doe 200 gram boter en 300 gram poedersuiker samen in een beslagkom en mix dit met de mixer goed door elkaar. Meer heb je niet nodig voor deze botercrème. Vervolgens smeer je op beide cakes een laagje botercrème bovenop. Dan zet je een van de twee bovenop de ander en smeer je nog wat botercrème aan de zijkanten. Je kunt ermee bovenop nog wat oneffenheden wegwerken, zodat hij mooi recht wordt.

De taart bekleden doe je zo:
Doe wat bloem (of boekweitmeel) op je werkblad en leg er vervolgens de fondant op. Dit rol je goed uit tot een groot vlak van dezelfde dikte overal. Je rolt een stukje ervan weer op je roller en neemt hem zo mee om hem op de taart te leggen. Met een fondant smoother kun je hem nog mooi glad wrijven en de hoeken mooi strak maken. Onderaan de cake snij je de randjes netjes weg van wat er teveel is.

Snij de pure chocolade in zeer kleine stukjes en voeg er de kokosolie aan toe. Verwarm dit au bain marie. Dit giet je vervolgens over de taart en met een lepel wrijf je het uit naar de zijkanten. Niet te veel, anders krijg je geen drips meer aan de zijkant, maar grote vlakken.
En omdat het natuurlijk feest was, stak ik er een vrolijke topper in met gouden glitters en lange kaarsjes met dito glitters. En die taart? Die was zo op, want het was een groot succes.

You Might Also Like

0 reacties