5x besparen

november 30, 2017

De decembermaanden zijn hier altijd duurdere maanden. Niet alleen vanwege de feestdagen waarbij we toch wel gezellig met z'n allen willen eten en wat luxer willen eten, maar ook niet alleen vanwege de cadeaus die we voor elkaar halen. De temperatuur daalt en het wordt vochtiger buiten, wat dus allemaal nog extra redenen zijn waardoor kosten soms wat omhoog kunnen gaan. Overigens valt er altijd te besparen, ook buiten deze maanden om. Wij hebben de afgelopen jaren wel steeds meer gekeken waar we op konden besparen en dat scheelt nogal een hoop, zonder dat we hele gekke dingen doen.


Boodschappen
Wanneer je de supermarkt in loopt wordt je overladen door aanbiedingen, lekkere dingen, heerlijke geuren en allerlei nieuwe producten die om aandacht schreeuwen. Heb je dan eventueel nog wat trek, dan ligt je wagentje al helemaal zo vol. En wat had je ook alweer nodig? Ach, als je het niet mee neemt, ga je morgen toch nog een keer?
Klinkt vast heel herkenbaar. En ik moet toegeven dat wij soms ook wel eens een extra keer gaan hoor, maar dat is vaak meer omdat iets niet goed ingeschat is of omdat bepaalde houdbaarheidsdata niet lekker vallen. Maar liever doe ik maar een keer per week boodschappen. Zo hou ik het budget beter in de gaten. Ik doe meestal bij dezelfde winkel boodschappen, wat al een boel scheelt in het budgetteren bij de boodschappen. Verder zijn de volgende dingen handig om te gebruiken bij het doen van je boodschappen:
 • Kies een budget waar je het iedere week mee moet doen. 
  Zelf besteden we zo'n €50,- per week maximaal aan boodschappen voor een gezin van drie. Het makkelijkst om dit in de gaten te houden is om een handscanner te pakken bij de supermarkt, wanneer die er zijn. Zo word je niet onaangenaam verrast door bepaalde kosten en zie je direct wat je al bij elkaar heb gesprokkeld. 
 • Neem een boodschappenlijstje mee.
  Door van te voren je huis door te lopen met wat je nodig hebt, kun je zekerder die supermarkt in. Leuk al die verleidingen, maar die staan niet op je lijstje. Die lekkere zak chips? Tja, je had nog chips, dus dat was totaal overbodig. Weet je wat handig is trouwens om je lijstje snel compleet te krijgen? Leg een kladblok neer bij de voorraadkast en schrijf op wat er op gaat. Zo weet je meteen wat je daarvan al bij kunt halen. 
 • Plan per week wat je ongeveer wil gaan eten.
  En nee, daarbij hoef je het niet uit te schrijven van ontbijt tot snack op de bank en alle hapjes tussendoor. Vooral de warme maaltijden wil je gevarieerd hebben en van te voren weten wat je wil eten geeft je inzicht in wat je daarvoor nodig hebt. 
 • Bekijk de folder.
  Er is niks zo lonend als eten wat er in de aanbieding is. Is de bloemkool in de aanbieding? Dan eet je dus iets met bloemkool. Zelf hou ik er ook de duurdere dingen mee in de gaten, zoals koffie en wc papier. Het is al duur genoeg, dus als het in de aanbieding is, scheelt dat een boel. Goed inslaan zodat je tot de volgende aanbieding voldoende hebt liggen. Zo kan het voorkomen dat ik zo'n week €10,- meer kwijt ben, maar de week ervoor en erna €5,- per keer goedkoper, wat het gemiddelde nog binnen het budget houdt. 
 • Vergelijken.
  Lekker hoor, die dure merken. Ze staan ook altijd handig midden in het vak op oog- en handhoogte. Goedkoop zijn ze alleen niet en vaak is een eigen merk veel goedkoper. Sterker nog, vaak zijn de merken in de aanbieding en blijkt het eigen merk nog goedkoper. Goed kijken is dus een must om geen dief te zijn van je portemonnee. 
Mobiele telefonie
Wij werken inmiddels al een tijdje met deze constructie, maar als ik de reclames op televisie zie dan geloof ik graag dat er een boel mensen zijn die een duur abonnement hebben waarbij ze hun mobiel afkopen. Dit heet lenen, kost je letterlijk meer geld (in een keer is altijd goedkoper) en het geeft je een BKR-notering. Kijk goed wat je nodig hebt aan bundels, scoor een leuk toestel, wees er zuinig op (vooral dat ook!) en merk dat je maandelijkse kosten omlaag gaan en je aan het einde van die tijd geld overhoudt in vergelijking met een abonnement mét toestel.

Goed zicht? Geen licht
Zoals je op je stookkosten kunt besparen, kan dat ook op je stroom. De makkelijkste oplossing is om altijd lichten uit te doen op de plekken waar je niet bent. Dat klinkt best logisch, maar ik betrap ons er ook vaak op dat er per ongeluk nog een lamp aan staat op de overloop of in de keuken. Zonde, want is nutteloze stroom. Maar wanneer het schemert, maar je voor je werkzaamheden nog genoeg licht hebt, hoeft zo'n lamp ook niet per se aan. En die avond op de bank? Wij hebben best een flinke televisie (vind ik zelf) en daar komt genoeg licht vanaf dat de rest van de lampen niet aan hoeven. Dag geeft overigens ook nog een extra knus gevoel op de bank vind ik. Wil je toch lampen aan, kies dan voor ledlampen. Duur hoeven die tegenwoordig niet meer te zijn en ze gaan ook nog eens langer mee dan de oude type lampen. Vele winkels hebben al een eigen merk ervan, zoals de Blokker en de Ikea. Scheelt een boel geld en het scheelt je ook nog eens in kosten op de stroomrekening.

Als we dan toch over stroom bezig zijn, er is nog meer waar je op kan besparen. Zoals ik eerder vernoemde is het zelf drogen van de was goedkoper dan het in de droger te doen bijvoorbeeld. Maar ook apparaten in slaapstand vreten meer stroom dan als ze uit staan, adapters in stopcontacten pakken stiekem nog wat stroom. Maar ook grotere porties koken bespaard. Het eten later opwarmen is kostentechnisch goedkoper dan weer koken, plus hoeft een volle vriezer minder hard te werken dan een half volle. Wel even zorgen dat je eten goed afgekoeld is voor het de koelkast of vriezer in gaat natuurlijk.

Met de auto
Dat gevaarte op vier wielen is volgens mij mijn favoriete object wat we bezitten, op ons bed na dan hoor. Liever lui dan moe zou je bijna denken, al zijn een boel dingen gewoonweg met de fiets niet te doen en is het openbaar vervoer veel te duur ten opzichte van de auto (behalve een dagje Amsterdam Centrum wellicht). Maar dat ding rijdt niet op water helaas. Gelukkig kunnen de meeste auto's E10 aan. Wat? E10 is een benzine mengsel met 10% bio-ethanol menging. Dit is beter voor het milieu door een verminderde CO2 uitstoot. En omdat de fossiele brandstof op raakt, is het handig om er zuiniger mee om te springen. Zo'n 90% van de auto's kan E10 aan. Het is standaard iets goedkoper tanken dan gewone Euro95 hier in Nederland. Verder is het natuurlijk gewoon goed om op tijd te schakelen, zo min mogelijk je airco te gebruiken en niet met je ramen open te gaan rijden (want dat zorgt voor weerstand, waardoor je meer verbruikt).

Wanneer je de stad in wilt gaan met de auto, kies dan bijvoorbeeld voor plekken waar je gratis kan parkeren. Dit scheelt je letterlijk in je portemonnee. Zit dat er niet in? Kies dan eens voor een transferium. Deze plekken zijn er bij meerdere grote steden. Voor een paar euro kun je parkeren en kun je daar met je parkeerkaart met een pendelbus naar het centrum. Zo sta je snel middenin het centrum voor maar een paar euro aan parkeerkosten. Wie wil dat niet?

Qua verzekering voor je auto heb je overigens vaak niet de all risk nodig. Wanneer je auto een paar jaar oud is, is deze verzekering vaak al niet meer passend bij je auto en doe je er goed aan (en je portemonnee) om te kiezen voor een WA of WA+ verzekering voor je auto. Kijk goed hoe dit zit met je overige verzekeringen, het kan namelijk zomaar zijn dat wanneer je alle verzekeringen bij één maatschappij hebt, dit kortingen met zich mee brengt en je uiteindelijk goedkoper uit bent.

Verwarming
Nu in deze koude dagen krijg ik het vaak koud in huis. Martin daarentegen iets minder, maar volgens mij is hij gewoon heel warm bloedig ofzo. In plaats van de verwarming dan omhoog te doen (wat geld kost), pak ik er een dekentje bij. Of een extra paar sokken, pantoffels, een extra vest etc.
Weet je wat ook handig is met die verwarming? Je was laten drogen. Helaas droogt het buiten natuurlijk totaal niet en een vochtig huis van je was wil je eigenlijk ook niet. De meeste mensen hebben een verwarming in hun natte ruimte. Wij ook, dus zet ik een hoog wasrek (zo'n gevaarte) in de badkamer. De verwarming staat daar dan open en de deur dicht zodat het vocht niet in huis trekt. Zelfs in onze kleine badkamer is er nog wat bewegingsruimte over in de badkamer, de was is sneller droog en wanneer die verwarming dan toch aan springt, gaat hij hier direct mee.
Trouwens, als ik denk aan de badkamer, denk ik ook aan douchen. Een paar minuten korter douchen helpt al om wat te besparen.

Uiteraard zijn er nog meer dingen waar je simpel op kan besparen, maar deze 5 dingen geven je genoeg tips die handig zijn en niet vereisen dat je direct je volledige huis verbouwt of isoleert of gruwelijk veel geld uit geeft. Want die centen hou je liever op de bank en of heb je juist nodig om de maand vol te kunnen krijgen.

You Might Also Like

0 reacties