Zoete paddenstoelen

oktober 08, 2017

Soms zie je iets in de winkel liggen en wil je daar gewoon iets mee maken om het maar te kunnen eten. Zo zag ik laatst bij de supermarkt een bakje liggen met gemengde paddenstoelen. En dat zag me er toch lekker uit! Ik nam hem mee, niet wetend nog wat ermee te gaan maken, maar ik wilde het gewoon zo graag eten. Online zag ik iemand vertellen over het in maizena bedekken van champignons en het zo even bakken. Dit bracht me op een idee, al heb ik geen maizena in huis en leek me boekweitmeel veel lekkerder. Ik pakte er een berg ingrediënten bij, bouwde een zoetig sausje met een pittig randje en ging zo lekker aan de slag. En het resultaat? In een woord: goddelijk!


Zoete Paddenstoelen
Dit gerecht is goed voor 2 porties

Dit heb je nodig:

 • 200 gram gemengde paddenstoelen
 • Argan olie
 • Boekweitmeel
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 rode ui
 • 2 eetlepels bruine basterd suiker
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 100ml sojasaus
 • 2 eetlepels zoete chilisaus
 • 1/2 theelepel djahé poeder
 • gedroogde basilicum
 • basmati rijst
 • kruiden naar wens (ik gebruikte Scandinavian Forest van Santa Maria)
Zo maak je het:
Snij de paddenstoelen in grove stukken. Verwarm ondertussen een flinke scheut argan olie in een wokpan en laat dit goed warm worden. Strooi boekweitmeel over de stukjes paddenstoelen en roer goed tot deze een dun laagje bevatten. Doe deze vervolgens in de pan en wok ze een paar minuten goed. Haal ze er vervolgens uit en zet ze aan de kant. 

Doe wat extra argan olie in de pan die je net hebt gebruikt. Maak het teentje knoflook goed fijn en versnipper de halve ui. Dit doe je vervolgens in de pan. Wanneer dit al lekker begint te fruiten, doe je er nog een halve theelepel djahé poeder bij. Vervolgens voeg je twee eetlepels bruine basterd suiker toe. Dit blijf je goed roeren tot het begint te karameliseren. Daarna voeg je een eetlepel appelazijn toe, 100ml sojasaus en een eetlepel boekweitmeel. Dit roer je vervolgens goed door. Tijdens het roeren voeg je ook nog twee eetlepels zoete chilisaus toe en topt het af met wat gedroogde basilicum (of gemengde basilicum. Ik gebruikte gedroogde basilicum gemengd met gedroogde champignons en gedroogde stukjes tomaat). Wanneer alles goed gemengd is voeg je de paddenstoelen nog een keer toe en roert de boel goed door tot alles lekker door elkaar zit en de smaken goed overlopen. 

Voor de rijst werk ik als volgt: 1 kopje rijst tegen 1,5 kopjes water. Hiermee kun je de rijst droog laten koken en is afgieten niet meer nodig. Super makkelijk en de rijst blijft er heerlijk onder! Zorg dat je water goed kookt voor je de rijst toevoegt. Kook vervolgens de rijst rustig droog. Dit duurt vaak wat korter dan het pak aangeeft dat de rijst nodig heeft. Als dit klaar is roer je de boel een keer los, doe je er kruiden naar wens bij (ik gebruikte de scandinavische kruiden dus) en voegt er, indien gewenst, nog wat gedroogde basilicum (of basilicummix) aan toe. 

Garneertip:
Schep eerst de rijst op, doe er vervolgens de paddenstoelenmix bovenop en top het af met stukjes cashewnoten voor een extra bite. Eet smakelijk!

Ik was trouwens van plan om het mooi te garneren met een bak rijst, een dotje paddenstoelenmix en een snufje cashewnoten. Maar lui als ik was gooide ik alles op elkaar en mixte het uiteindelijk maar voor de foto. Weet je dat ook weer. Het was wel echt gruwelijk lekker!

You Might Also Like

0 reacties