Schoolstress

oktober 03, 2017

Oké, de nieuwe stress is begonnen hoor. We hadden al van alles doorlopen, hem aangemeld op school (na heel wat gedoe, want ze zijn nogal slecht bereikbaar) en het enige wat nog restte was de opvang rondom. Een deel wordt natuurlijk opgevangen door vrienden en familie, zoals dat nu ook gaat. En voor nu was dus het plan dat we hem tussendoor konden laten plaatsen bij buitenschoolse opvang. Bij de opvanglocatie waar hij nu zit bieden ze dit niet, maar ze wist me wel te vertellen dat dit wel mogelijk was bij hun organisatie. Tot ik vandaag dus belde.

Opvang regelen voor rondom school is nogal een gehaast project. De schooltijden zijn pas laat bekend aangezien ik afgelopen week pas de informatie ontving van de school. Tijd om dus te bellen, proefdagen aan te vragen, de startdag door te spreken en aan de hand van die informatie opvang te gaan regelen. En zo belde ik de organisatie waar de opvang nu van geregeld is voor Dani. Wat blijkt? Buitenschoolse opvang is niet mogelijk vanuit hun organisatie bij de school waar we hem hadden ingeschreven. Help! En nu? Even de rampscenario's die op zo'n moment door mijn hoofd schieten hoor, want welke opties zijn er dan nog wel?

Opvang op locatie
Er zit wel een opvang op locatie, maar deze is zo on-kindvriendelijk dat ik ze iedereen afraad! Wat een aanfluiting, wat ontzettend zielig om je kind daar onder te laten brengen. Dani werd er steeds ongelukkiger toen hij er eerst zat en is uiteindelijk op belachelijke wijze afgewezen. En zo voelde hij zich ook. Ontzettend afgewezen! Een kind van net 3 jaar dat echt zo ontzettend verdrietig thuis komt door een onterechte afwijzing, dat wil je niemand aandoen. Ik weet ook dat als hij er naar school gaat, hij van mij geen contact mag hebben met de mensen van die opvang. Dani is een flinke jongen die lekker in zijn vel zit en ik wil dat niet weer laten verpesten door hun gedrag naar kinderen toe. D
Deze optie valt dus af!

Opvang via een gastouder
Dani heeft eerder bij gastouders gezeten toen ik nog erg flexibel in de zorg werkte. Dit beviel niet. Ze vonden het allemaal maar lastig, hadden teveel kinderen over de vloer om te kunnen handelen en ze stelden ook steeds weer 'als hij alleen is, is hij te doen, maar anders jankt hij zoveel dat we hem niet kunnen hebben'. En dat gevoel zit er dus nog steeds, dat hij daar niet zo lekker terecht kan. Plus als je als gastouder niet lekker botert met een kind, zit je er mee. Bij een opvang kun je nog eens wisselen van groep bijvoorbeeld.
Deze optie is dus zeker af te raden voor onze situatie. Plus is het regelen van een gastouder zeer tijdrovend, zeker ten opzichte van normale opvang.

Dani verplaatsen van school
In plaats van dat hij naar de school zou gaan waar hij nu op ingeschreven staat, laten we hem wat verder reizen naar een school waar wel goede buitenschoolse opvang zit. Helaas heeft hij daar geen kindjes in de klas die hij al kent en zal het enorm wennen zijn. De school waar hij nu op staat ingeschreven kent hij er al wel een boel en dat zal het wennen een stuk vergemakkelijken.
Dit is wat mij betreft dus nog wel een optie.

Werkuren veranderen/minderen/stoppen
Mijn werkuren gaan aanpassen aan de schooltijden klinkt als een ideale oplossing. Zo hoeft hij maar 3 keer per week tussendoor opgehaald te worden door familie/vrienden voor een boterham en kan ik de rest zelf. Daar zit alleen één nadeel aan: hoe denkt het werk daar over? Ze hebben nu al moeite met het rondkomen met de uren waar er personeel ingepland staat, dat dit vragen vast onmogelijk is. Het minderen van werken om zo minder heftig familie en vrienden aan te moeten spreken is wellicht nog een optie, maar ook dat zal niet mee vallen. Financieel is het sowieso dan weer een flinke hap. Het stoppen en zoeken naar een meer passende baan (waarom zijn er eigenlijk geen banen die gewoon aansluiten op schooltijden? De overheid wil toch zo graag dat alle gezinnen tweeverdieners zijn?) is dan wellicht een optie, maar een enorm lastige. Waar vind je die banen? En hoe plan ik dan de tussentijdse opvang? Waarom is er eigenlijk geen school in de buurt met een continu rooster?

Wat een stress, wat een drama... Wellicht toch nog maar eens overwegen om hem naar die andere school te sturen. Hoe lossen jullie opvang op?

You Might Also Like

0 reacties