Oktober Vegan Maand

oktober 05, 2017

Ieder jaar in oktober begint de Vegan Challenge weer. Dat betekent dat je een maand lang geen dierlijke producten eet. Dat klinkt misschien als een heel ding, maar ik kan je verzekeren dat het super makkelijk is. In het begin leek het mij namelijk ook een enorm ding, alles uitzoeken, wat eet je dan eigenlijk nog wel en waar moet je allemaal wel niet rekening mee houden? Ik kan je zeggen dat ik er aardig bedreven in ben geworden en voor mijn gevoel niks hoef te laten om lekker van alles te genieten. Hier wat kleine tips om je standaard eet-ritme aan te passen tot een vegan eet-ritme, zonder heel anders te gaan eten. Wel net zo makkelijk om mee te starten toch?

Voor ik trouwens begin wil ik je wel zeggen dat het in het begin echt heel veel verpakkingen lezen is. Mijn radartje voor non-vegan items is inmiddels aardig scherp geworden, maar in het begin liep ik erg vaak er tegenaan dat bepaalde items niet vegan waren, omdat er toch ergens nog melk of ei in zat bijvoorbeeld. Of de E120 die dan opeens beschreven was, de kleur karmijn, gemaakt van geplette luizen....

Vegan is eigenlijk meer dan alleen dierlijke producten uitsluiten uit je voeding. Voor mij is het ook keuzes maken in kleding, make-up, producten voor in huis etc. En weet je, er bestaat nog een aardig grijs gebied hier in hoor. Maar om het even makkelijk te maken, zonder daar ver over uit te wijden (wellicht binnenkort meer?): ik koop bijvoorbeeld geen leren schoenen en/of tassen meer, geen leren riemen, geen wollen items, geen make-up die op dieren is getest of die dierlijke producten bevat. Een echte levensstijl kun je het noemen. Ik ben van mening dat we prima kunnen leven zonder dierlijke producten, het is beter voor het milieu en ik voel me er beter bij. Voor vandaag richt ik me wel op het eten, iets waar bijna iedereen mee start rondom het Vegan zijn.

Vervangen is het sleutelwoord

Laatst nog hoorde ik iemand zeggen 'maar hoe moet ik dan zonder...[insert random item]?'. En weet je, voor ieder ding is haast wel een vervanger te vinden. Toen ik begon met vegan eten dacht ik ook dat het een heel gedoe ging worden. In de simpelste dingen zag ik al een probleem opdoemen en vroeg me af hoe ik dat in hemelsnaam weer op ging lossen. Tot ik de truc door ging krijgen en er een wereld voor me open ging. Nog voordat ik een berg lekkere gerechten ging verzinnen en maken. 

Vleesproducten
Laten we meteen starten met zo'n ding waarvan iedereen denkt: dat is toch simpel? Uh, ja en nee. Martin hier thuis zei nog wel eens: dan pak je toch zo'n Valess. Ja, denk je dan, dat wordt hem. Tot je gaat lezen: 80% melk. Wat? Melk? Maar waarom dan? Nou dat dus. Melk is van een koe en dat is niet vegan. Wat is er dan wel? Vivera heeft een heerlijke reeks bijvoorbeeld met vleesvervangers. Degene met het blauwe label zijn vegan. Verder heeft ook de vegetarische slager vegan items en heel veel supermarkten (Jumbo, AH) er in het huisassortiment. Deze hebben vaak het groene vinkje met het woord Vegan erop, en anders kun je het beste even de ingrediëntenlijst doornemen. Melk en ei, wat vaak in het zo'n product zit, staat dan dik gedrukt. Scheelt je een boel zoeken. 
Maar ook qua vlees broodbeleg zijn er oplossingen om het je nog niet te moeilijk te maken. Zo vond ik, op aanraden van een collega, vegan paté en filet americain van de Vegetarische slager. Echt vegan en prima te eten, nog zonder dat je denkt een totaal anders iets te eten dan je ooit at. 
Maar hoe zit het dan met een hamburger, shoarma, spekjes, gehakt, [insert random ander vleesitem]? Bijna alles is vervangbaar, die foto hierboven is een heerlijk volkoren pitabroodje met verse groentes (uit eigen tuin in dit geval), mayolijn en vegan shoarma

Zuivelproducten
Maar hoe moet ik dan zonder mijn plakje kaas en beker melk? Dat was zo ongeveer een vraag die ik afgelopen week nog kreeg. Zuivelproducten gaan overigens nog veel verder dan een plakje kaas en een bekertje melk hoor. 

Boter
Ik weet nog dat ik dacht 'maar hoe zit dat dan met boter?'. Eigenlijk is dit vrij simpel. Boter koop ik tegenwoordig van Alpro (ik zag in België ook een light variant en zelfs een bak- en braadboter fles!), maar ook van Becel heeft vegan opties en zelfs met lekkere smaakjes. 

Kaas
Voor kaas koop ik altijd Wilmersburgerkaas. Deze is er in plakken en in rasp en ik spotte onlangs plakken met kruiden. En door een collega/kaasliefhebber is hij zelfs goedgekeurd. De raps is overigens, wat mij betreft, lekkerder voor tosti's en ovenschotels, die smelt wat makkelijker. Maar ook zijn er dingen als edelgistvlokken. Ik heb ze nog altijd niet geprobeerd overigens, maar ik hoor van vele andere vegans dat ze heerlijk zijn en een kazige smaak hebben en daardoor prima te gebruiken zijn als kaasvervanger in sauzen bijvoorbeeld. 

Melk
Melk is een ander ding. De een is helemaal fan van sojamelk, die ik totaal niet te drinken vind en alleen gebruik in gerechten. De ander van amandelmelk. Ik vind die gaan, maar ook niet je van het. Ik ben zelf meer van de haverdrank (Oatly is een hele lekkere). De sojamelk met smaakjes vind ik wel weer beter te doen, maar ik ben niet zo van het zoete. Verder is er ook nog kokosmelk, maar die gebruik ik echt uitsluitend om in te koken, deze is vrij vol en vettig. Dit gaat echt testen voor je worden om te zien welke jou het meeste bevalt. 

Vla/Ijs
Er bestaan gewoon toetjes en ijsjes die vegan zijn. Sowieso kun je zelf opklop-toetjes maken met plantaardige melk, maar er bestaan ook toetjes van Alpro en sommige winkels hebben er in het huismerk zitten (die van de Jumbo is erg lekker! Wel prijzig alleen). Qua ijs kun je al snel kiezen voor waterijs, maar er zijn ook soorten sorbetijs die op waterbasis zijn. Laatst las ik dat er ook soorten zijn op kokosmelk basis. Deze heb ik niet geprobeerd, voor mijn gevoel is de ijsjestijd alweer voorbij, maar dit is er blijkbaar dus wel gewoon. 

Mayonaise
Mayonaise is waarschijnlijk een ding waar je niet aan denkt. Hier zit melk en ei in en dat is dus niet vegan. Gelukkig is er mayolijn. Deze worden verkocht in potten in de winkel, maar bij de Makro (hoera voor mijn makropas) ook in tubes! Net zo lekker, maar wel een verantwoorde vervanger. Knoflooksaus maak ik trouwens altijd zelf, die is dus niet vegan. 

Eieren
Eieren zijn ook niet vegan. Vaak zitten ze, helaas, nog als eiwit in voorgefabriceerd eten, terwijl er genoeg plantaardige alternatieven zijn. Gelukkig zijn er genoeg kant-en-klare alternatieven. Voor wanneer je zelf een recept hanteert met eieren erin zijn er genoeg vervangers voor ei. Wel is het handig om een recept te kiezen die niet meer dan 2 eieren stelt
Wat kun je nu eigenlijk allemaal gebruiken om 1 ei te vervangen? Wat dacht je van:
  • 250 gram appelmoes
  • Een halve, geprakte banaan
  • 3 eetlepels pindakaas (zonder honing natuurlijk!)
  • 1 eetlepel lijnzaad, 3 eetlepels water en dit flink door de blender
  • 1 eetlepel chiazaad in 80 ml water en even in laten werken (chiazaadjes zuigen het vocht op)
  • 2 eetlepels bakpoeder, 2 eetlepels water en 1 eetlepel plantaardige olie
Er zijn vast nog meer opties om ze te vervangen, maar dit zijn de opties die ik gebruik. 

Tussendoortjes
Dit was ook zo'n ding waar ik toch wel aan dacht. Zijn er überhaupt wel vegan tussendoortjes? Want niks is handiger dan vlug wat kant-en-klaar is pakken en op eten. Ondanks dat ik echt een fruit mens ben hoor, soms wil je gewoon even snacken en snaaien en dan valt het je pas op hoe vaak er, onnodig, melk en ei in producten zit. En gelatine, e120 en honing... Om maar even wat te noemen.

Koekjes
Koekjes zijn er gelukkig genoeg! De welbekende oreo koekjes zijn vegan, maar er is nog meer. Wat dacht je van de Robuuste Koeken van Lu? Peperkoek? Bolletje Goed Bezig (niet allemaal!)? Nakd repen? Er is zoveel wel vegan dat je jezelf eens zou moeten laten verrassen in de winkel. Even snuffelen tussen alles wat je lekker lijkt, de verpakking lezen en je zult snel merken dat er genoeg mogelijk is.

Snoepjes
Een echt snoepjes mens ben ik niet, dus een berg opties heb ik ook niet getest. Wel weet ik dat er sinds kort van Autodrop gelatine vrije opties zijn. Dit staat in koeienletters op de dozen en is dus makkelijk te zien. Helaas niet overal verkrijgbaar. Lekker zijn ze wel.
Skittles zijn ook vegan, maar zoals ik zeg: ik ben geen snoepjes snoeper en heb er allemaal maar weinig kaas van gegeten. Wel kan ik je zeggen dat je helaas vaak verrast zult staan dat er bijenwas gebruikt wordt, naast gelatine en E120. Dit is om snoepjes te laten glimmen.

Chips/nootjes
Je zou denken dat alle chips en nootjes gewoon vegan zouden zijn. Het is immers gemaakt van aardappel of nootjes toch? Helaas zijn er een aantal waar melk of weipoeder in zit. Casave kroepoek is ook gewoon vegan, maar andere soorten kroepoek is gemaakt van garnalen en ei en dus een no go.
Qua nootjes zijn er nootjes met een laagje er omheen, zoals borrelnootjes (die zijn vaak vegan, maar niet altijd!) en chocolade nootjes. Het mag volgens mij trouwens wel logisch zijn dat witte en melkchocolade sowieso niet vegan is toch (op de rijstmelk varianten na)? Pure is vaak te herzien.

Chocolade
Om dan meteen over chocolade verder te praten. Pure chocolade is vaak vegan, maar niet altijd. Hoe hoger het percentage, hoe minder de kans op melktoevoegingen. Wel altijd even lezen. Zelf vind ik de pure met amandel en zeezout van Tony Chocolonely lekker, maar ben ik ook enorm verzot op de repen van de Lidl met frambozen. De AH heeft onlangs ook een nieuwe reeks uitgebracht met heerlijke smaken die allemaal vegan zijn. Jum!

Verder is het met name echt veel leeswerk in het begin. Ingrediëntenlijsten doornemen, je voelsprieten laten spitsen en als je twijfelt ook veel vragen. Ik ben vast een heleboel vergeten in dit stuk en heb nog niks verteld over alle andere lekkere dingen die er bestaan waar ik het bestaan nog niet van kende voor ik vegan was. En wat dacht je van uit eten gaan als vegan? Dat is soms nog een hele kluif! En er zijn nog genoeg andere dingen die je niet zou denken dat je er over na moest denken. Zoals wijn, die vaak geklaard wordt met dingen als gelatine, caseïne (een melk eiwit), vislijm of ovoalbumine (een ei-eiwit). Gelukkig is er google om je te helpen zoeken en zijn er lijstjes vindbaar met welke soorten bijvoorbeeld wel vegan zijn.

Ga jij deze maand de uitdaging met jezelf aan om een maand lang geen dierlijke producten te nuttigen? Uiteraard wil ik je hulplijn zijn wanneer je vragen hebt. Hieronder kun je me berichten, maar ook via het contactformulier, via Facebook, Instagram en/of Twitter

You Might Also Like

0 reacties