DIY: Birthday Props

oktober 25, 2017

Omdat Dani over zo'n 2 weken alweer 4 jaar wordt, was ik bezig geweest met wat voorbereidingen voor zijn verjaardag. Ik ben recepten aan het zoeken geweest voor taart, ben al begonnen met inkopen van wat boodschappen, heb de versieringen alweer opgezocht en was ook bezig met de kleine dingen die wel erg leuk zijn om te doen, zoals een fotoshoot met Dani doen. Ieder jaar opnieuw maak ik met hem een foto samen met een cijfer van zijn te worden leeftijd. Super leuk om te doen! Vorig jaar maakte ik voor hem ook een shirt met een tekst gerelateerd aan zijn leeftijd, zonder dat het een 'hoera ik ben jarig' shirt zou zijn. Gewoon omdat ik het zonde vind dat je die erna eigenlijk niet meer aan doet. Vorig jaar was de tekst dan ook 'young, wild & three', wat natuurlijk super bij zijn karakter ook past. Dit jaar ging ik weer voor een shirtje, maar dan natuurlijk met de vier in de hoofdrol.

Persoonlijk shirt
Wil je nou graag ook zo'n shirtje maken en ben je een beetje handig, dan kan je dit prima zelf. Ben je dat laatste niet, dan mail je me maar natuurlijk. Natuurlijk wil ik je wel graag uitleggen hoe ik het shirtje heb gemaakt en wat je daarvoor nodig hebt.

Dit heb je nodig:

  • Een t-shirt naar wens. Ik ging voor een zwart shirtje, omdat dat hem zo mooi staat (en lekker stoer is).
  • Flex om te bedrukken. Ik ging voor witte flex.
  • Een mesje of een snijplotter. 
  • Een pincet, naald of pelhaak.
  • Een strijkijzer of een pers.
  • Een ontwerp naar wens.
Zo maak je het: 
Om een shirtje te bedrukken moet je vooraf een ontwerp maken (of zoeken, indien voor persoonlijk gebruik). Dit doe ik altijd op de pc, want ik werk met een snijplotter. Afgelopen weekend kreeg ik het boek 'Handletteren doe je zo' cadeau wat een prima start is om zelf aan de slag te gaan met een ontwerp. 
Wanneer je het met de hand maakt, teken je dit op dun papier en snij je het daarna over op de niet glimmende kant van de flex, zonder door de glimmende, dragende laag heen te gaan. Wanneer je het net als ik met de plotter maakt, zorg je dat alles juist is ingesteld en verstuur je het naar de plotter als je het getraceerd en bijgewerkt hebt. Zorg dat je print in spiegelbeeld is! Je gaat namelijk snijden aan de kant die op het shirt komt.
Alles gesneden? Dan kun je gaan pellen. Ik heb een pelhaak, maar een pincet of een naald werkt er ook prima voor. Je haalt hierbij de delen flex weg die je niet op het shirt wil gaan hebben. Wanneer je dat weg hebt zie je precies wat er nog wel op het shirt gaat komen. Draai je de drager naar je toe, dan zie je hem goed (anders ben je vergeten te spiegelen).
Leg hem met de flex laag naar beneden op het shirt, nog even goed passen en meten dat hij precies zit zoals je wil en dan ga je hem erop drukken. Dit kan je met een pers doen zoals ik, of met een strijkijzer. Zorg voor een hard oppervlak waar het shirt op ligt, zet je strijkijzer in de hoogste stand, leg er een theedoek op en zet je strijkijzer er dan op voor minimaal een driekwart minuut per stuk waar hij staat. Ga er wel op hangen en zet zoveel mogelijk druk erop uit. Het heet niet voor niets drukken in plaats van aaien. Alles gehad? Dan kun je de drager er makkelijk afhalen. Lukt dat niet? Dan heb je nog niet alles goed gehad. Als de drager eraf is leg je nog een keer de theedoek terug en druk je hem nog voor een 5 tot 10 seconden goed aan. En klaar is je shirt!


Walldeco
Voor de fotoshoot had ik een heel leuk idee gevonden op Pinterest om te doen. Uit karton een cijfer snijden en daarop een berg opgeblazen ballonnen plakken. Super leuk om te zien, heel feestelijk en super leuk om er een foto bij te maken. Ik dacht namelijk dat ik nog bergen met zwarte ballonnen had. Maar helaas pindakaas, die had ik niet meer. Ik had er welgeteld vier... Daar ging mijn idee. Wel had ik een mega grote cijferballon gekocht, maar het gedeelte waar het rietje doorheen moest was te enthousiast dichtgemaakt tijdens de productie. Dikke bummer! Tijd voor een nieuwe oplossing. Ik vond een rolletje kabeltape, althans, zo heet dat denk ik? Martin gebruikt het altijd om kabeltjes te repareren. Ik begon te tapen op de muur en deze 4 kwam te voorschijn.
Om nog iets liever voor je muur te zijn (al had ik geluk dat het behang hierbij dus heel bleef) kun je beter kiezen voor effen zwarte washi tape. Je kan ook van te voren een cijfer uitprinten op papier en deze als sjabloon gebruiken om het cijfer nog netter op de muur te krijgen. Al moet ik toegeven dat deze freehand vier niet slecht is geworden.

Hoe de rest van de foto's zijn geworden? Dat zie je binnenkort!

You Might Also Like

0 reacties