Tiny Houses

september 26, 2017

Wanneer je online rondsnuffelt kom je van alles tegen. Van de kleine dingen tot de mega bombastische, over the top dingen. En waar ik laatst al vertelde dat het van mij allemaal wel wat minder mag, kwam ik iets tegen wat echt direct mijn aandacht trok. Het concept 'Tiny House'. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, ik had dat in ieder geval niet. En voor je denkt dat dit alleen in Amerika gebeurt, ook in Nederland zijn er Tiny Houses.


Wat is nou eigenlijk het idee achter zo'n Tiny House?
Weet je, voor iedereen is dat wel een beetje anders heb ik zo begrepen. Wat ik er zelf vooral prachtig aan vind is dat ze innovatief zijn. Ze bieden ruimte genoeg om in te leven, genoeg opbergplekken, maar zorgen wel dat je de keuze moet maken in wat je echt belangrijk vindt om te hebben en wat niet. En die gedachtegang vind ik gewoon ideaal. Waarom een berg onnodig spul in huis hebben? Onbewust doen we dat allemaal wel denk ik.

Een Tiny House is normaal goed geïsoleerd, waardoor je ook nog eens minder geld kwijt bent aan stookkosten. De kosten om zo'n huis te hebben zijn vele male lager dan die van een groot woonhuis. Je bent daarnaast minder tijd kwijt aan het opruimen van je huis en kunt je dus nog meer focussen op dat waar je echt gelukkig van wordt. Wellicht is dat minder werken (want je bent minder geld kwijt aan wonen) of meer kunnen sparen voor vakanties wellicht. Maar voor mijn gevoel is het vooral ook genieten. Dit soort huizen staat vaak in een mooie omgeving, waardoor je kan genieten van de omgeving en het uitzicht. Maar je kan ook genieten van de rust, van de mensen die je om je heen hebt, de natuur die de mooiste dingen laat zien. Je hebt tijd over om meer herinneringen te maken. En dat klinkt mij natuurlijk ideaal in m'n oren.

Dus jij gaat ook in zo'n huis wonen?
Nou, nee. Ik ben natuurlijk niet alleen in huis en we genieten volop van onze woning. Wel biedt het de mogelijkheid om wel meer te kijken naar wat we nu werkelijk hebben en hoe ik bepaalde idealen van een Tiny House kan spiegelen op ons eigen leven. Zoals het enkel in huis hebben van dingen die echt nodig zijn of die we echt gaaf vinden. Allerlei dingen heb je ooit in je leven opgespaard, maar hebben uiteindelijk geen doel meer. Moet ik ze dan echt houden?

Toch geeft zo'n huisje me ook wel een warm gevoel van de jaren dat we in de zomervakanties op de camping stonden. Wonen met alleen de dingen die je nodig hebt. Geen enorme ruimte, maar precies voldoende. En weet je, dat beviel me altijd prima. Wellicht dat mijn liefde voor een Tiny House daarbij nog wat extra aangewakkerd wordt.

Enne, hoe ziet zo'n huisje er nu eigenlijk uit?
Omdat ik daar zelf geen foto's van heb, tag ik er hieronder een aantal via Pinterest die ik zag. Onderstaande is trouwens een familysize Tiny House. Ook wel Small House genoemd. De middelste foto geeft heel mooi weer hoe zo'n woning in lagen eruit ziet. Deze is best riant en heeft zelfs 3 slaapkamers. Meestal heb je er maar één of twee.


Deze laat prachtig zien dat een Tiny House echt niet saai hoeft te zijn. Een sfeervolle ruimte met precies genoeg om mee te leven. De trap heeft een dubbel doel. Zo kun je er mee naar de slaapkamer, maar heb je ook genoeg opbergruimte erin, voor bijvoorbeeld je koelkast zoals hier.

Heb jij ooit al gehoord van Tiny Houses en lijkt het je wat?

You Might Also Like

0 reacties