Mag het een beetje minder?

september 14, 2017

In een tijd waarin materialisme hoogtij viert, voel ik steeds meer de behoefte om te minderen. Waarbij ik online steeds meer mensen zie gooien met alles wat ze kunnen kopen, kasten die uitpuilen en huizen die bomvol staan, krijg ik weer opwellingen van opruimen en koop ik liever niets. Misschien wanneer het echt nodig is, maar onnodige dingen worden niet gekocht. En ondanks dat ik graag schrijf over alle mooie materialistische dingen, zoals kidsfashion, wordt er hier weinig tot niets gekocht. De afgelopen periode heeft Dani wat broeken bij gehad (want alle knieën gaan kapot en ze worden langzaam allemaal te kort), een nieuwe trui (want de winter komt eraan) en een winterjas. Hoeveel leuke shirts, longsleeves, sokken, onderbroeken en meer ik wel niet heb gezien... Ik kan het gewoon niet opbrengen het te kopen. Soms heb ik zelfs het gevoel dat ik zelfs een lijstje zou willen maken met wat hij steeds maximaal nodig zou hebben per seizoen en/of per maat. Maar weet je, dit hele gevoel van minder, minder, minderen overvalt me steeds meer en niet alleen qua kleding.

Zo merk ik ook steeds meer dat ik meer rust wil in huis. De kasten worden weer opgeruimd, dingen die echt niet gebruikt worden en overbodig zijn (zoals tig schaaltjes, kop en schotels etc.) gaan eruit. Ik kwam nog stapels tegen van dingen die ik wilde bewaren, recepten die ik had gevonden in tijdschriften enzo, het is allemaal weg. Ernaar kijken deed ik niet en waarom zou ik het dan bewaren? Er staan heus nog wel dingen die ik niet gebruik hoor, maar ik vind ze zo geweldig mooi dat ik ze niet weg wil doen. Maar over het algemeen is er echt weer een boel de deur uit gegaan en zijn er nog genoeg ruimtes waar ik graag mijn handen op zet om nog meer te laten verdwijnen. Enkel leven met wat nodig is of wat ik echt heel mooi vind.

Maar het is meer dan dat. Zo ruimde ik laatst mijn mail zéér grondig op, schoonde ik m'n telefoon op van alles wat niet nuttig was, ruimde ik mijn pc op en schoonde m'n social media kanalen op. Wat een rust! Minder onnodige afleiding, veel meer genieten van de belangrijke dingen. Zoals mijn gezin, de omgeving en mezelf. Dat laatste klinkt vast meer egoïstisch dan het is bedoeld hoor, maar altijd maar met andere dingen bezig zijn (en wat anderen van je vinden) hoeft niet. Even tijd voor jezelf, hangen op de bank, een warme douche, een fijne wandeling, het is allemaal goed en ook belangrijk. Veel belangrijker dan een zoveelste paar schoenen die niet nodig zijn (zodat je ze kan posten online, wat de nieuwe hype lijkt).
Dus mag het allemaal een beetje minder? Minder voor een ander, maar enkel voor jouw leven en jouw gezin/familie/vrienden. Herinneringen, vriendschap, liefde, dat kun je nooit te veel hebben. Spullen wel en dat brengt echt niet het geluk wat je ooit hoopte. Een berg consuminderen, maar juist investeren in jezelf, je gezin. Herinneringen maken, zoals het geweldige moment hierboven, waarbij ik samen met Dani herinneringen ging maken in het bos. Onbetaalbaar en juist veel belangrijker. Want daar word ik écht gelukkig van.

You Might Also Like

0 reacties