Hema-neutraal?

september 21, 2017

Gisteren ontplofte mijn tijdlijn op Facebook, heel Twitter leek er ook nog eens een mening over te hebben en alle nieuwssites leken er iets van te moeten vinden. Of sterker nog: het grootste gedeelte wat ik las leek het af te keuren. 'Wat een gekken!', 'Hoe kun je zoiets doen?', 'Die gaan we boycotten!' en zelfs 'Kinderen willen dit niet.'. Wat een ophef allemaal. Enne, waar gaat het nu eigenlijk echt over?

Kinderkleding bij Hema wordt genderneutraal

Althans, zo suggereren de koppen het. Wie verder gaat lezen dan alleen de enorme berg aan reacties, leest eigenlijk het volgende: De Hema gaat bij de kinderkleding de gekleurde labels eruit halen. Tot voor kort stonden er in de jongenskleding blauwe labels met 'boys' en in de meisjeskleding roze labels met 'girls'. Toch stuiteren er een heleboel mensen om het idee dat alle kleding genderneutraal zou worden, terwijl dit er niet staat. Want hoe moet dat straks toch als Marietje een roze jurkje aan wil en Pietje een blauwe trui met een dino? 
Wie herkent bovenstaand shirt nog van de Hema? Deze variant is voor de peuters met het woord '#kid', maar er zijn ook baby varianten met, jawel, '#baby'. Ook aan de moeders is gedacht met het woord '#mom'. Super leuk en de kindervarianten zijn genderneutraal. Maar dit is dus helemaal waar het eigenlijk allemaal om gaat hier. Waar iedereen gaat stuiteren om het hele verhaal dat er straks alleen maar écht neutrale kleren als dit te vinden zouden gaan zijn, is dit helemaal niet waar het om gaat en ook niet wat er gaat gebeuren. Marietje kan namelijk straks nog steeds haar roze jurkje halen bij de Hema en ook Pietje zijn blauwe dino trui. Het enige verschil is dat er geen hysterisch gekleurd roze of blauwe label in zit met of het speciaal voor een jongen of een meisje is. Want als Marietje in een stoere bui ook die dino trui aan wil, hoeft niemand meer te mopperen dat er in staat dat hij voor jongens is. 

En voor wie denkt dat dit allemaal wat gek is: Dani hierboven is een jongen van zeer smal postuur. Alle jongensbroeken van de Hema vallen veel te breed voor hem. Maar het is er bij hem helaas helemaal ingebrand dat roze voor meisjes is. Wanneer ik dus een leuk broekje zie bij de meisjesafdeling, omdat die nu eenmaal smaller vallen, gaat hij mopperen dat 'hij toch geen meisje is'. Die discussie kan mooi meteen overboord, want hoezo zou een smalle spijkerbroek alleen voor meisjes mogen zijn en brede spijkerbroeken alleen voor jongens? Mogen we niet gewoon even zelf beslissen wat we dragen, zonder daar vooraf een label op gedrukt te hebben of het wel voor jou geschikt is? 

You Might Also Like

0 reacties