Muziek van toen

augustus 30, 2017

Zo, even schrikken vast, maar dit was ik in mijn puberteit. Zwart, zwarter, zwartst zeg maar. Toch is het vast wel herkenbaar, ik draag nog altijd alleen maar zwart, nog altijd eyeliner en mijn piercings verraden mogelijk nog wel wat. Maar zoals het toen was, is het niet meer. Geen bergen sieraden meer, geen spikekettingen meer, geen oversized broeken, velourse kleding en overal patches en buttons aan. Toen ik laatst weer op zoek was naar oude foto's kwam ik deze weer tegen, waar ik zelf toen de grootste lol om had vanwege het enorme contrast. Bij het pakken van een album stootte ik een stapeltje oude cd's om, ik keek er doorheen en besloot er wat in de auto te leggen. Even genieten van de oude muziek die ik luisterde toen. En weet je, eigenlijk hou ik er nog steeds van! Om je meteen maar een blik te geven in mijn muzieksmaak die al jaren onveranderd is, kun je hieronder genieten van 5 filmpjes met muziek die ik toen (en nu nog steeds) luisterde.


Anathema
Deze band leerde ik kennen op 14 jarige leeftijd (pfoe zeg, dat is lang geleden!) door het nummer One Last Goodbye. Hoe ik dat nummer vond weet ik niet eens meer, wel dat ik direct in de ban was door de prachtige stem van Danny Cavanaugh en de muziekopbouw die zij in hun nummers verwerken. Ik ben denk ik wel een sucker voor geweldige gitaarsolo's en die hierin zitten passen ook zo goed bij de muziek, hebben zo'n sfeer en bieden gewoon echt een meerwaarde dan enkel laten zien wat de gitarist even kan. Overigens was dit niet de enige band met een man als vocalist hoor, al zul je wel zien dat ik meer neig naar bands met een vrouwelijke vocalist. Deze band startte destijds trouwens in het doommetal genre, waar ik wel erg van gecharmeerd ben. Later pas ontwikkelde ze zich in het progrock genre waar ze meer om bekend staan nu.


The Gathering
Een band van eigen bodem! Anneke van Giersbergen, het gezicht van The Gathering (tot en met 2007), heeft vast een bekende stem voor velen, al is het maar omdat ze onder andere dingen heeft ingezongen voor de Efteling. The Gathering als band is nog steeds actief, al ben ik persoonlijk afgehaakt toen Anneke vertrok om haar Agua de Annique op te richten en later zelfs onder eigen naam verder ging. The Gathering begon als band ook als (gothic)metal band en zette later ook koers op als progrock band. En wat mij betreft kan ze het allemaal hebben. Of je nu luistert naar het Mandylion, wat echt uit het metal hoekje is gevonden, of het subtiele Home, het is allemaal even prachtig. In de jaren groei je als luisteraar ook wel echt met ze mee. Voor Anneke leek de stap logisch en pakte ze het genre op eigen wijze toch wel weer op met Agua de Annique. Een band die je ook zeker eens moet beluisteren. En als je dan toch bezig bent: Anneke heeft samen met Danny (van Anathema hierboven) een akoestische live cd opgenomen. Echt een aanrader!


Lampshade
Deze band leerde ik op de middelbare school kennen door een klasgenote. Een postrock band met een bijzondere zangeres. RebekkaMaria heeft een zeer eigen stemgeluid waar je wellicht even aan moet wennen. De eerste cd Because Trees Can Fly is een cd met veel gitaargeluid, de opvolger ervan (Let's Away) is een wat vrolijker geheel. Inmiddels bestaat de band niet meer, maar dat wil niet zeggen dat hun muziek dan niet voort hoeft te leven. Waar de leden zijn gebleven is mij onbekend, ook het zijproject van RebekkaMaria is niet meer actief. Wel geniet ik nog wekelijks van hun cd's die nu dus in de auto liggen.


After Forever
Deze metal band, in mijn tijd nog genoemd als gothic metal, maar nu omschreven als progressieve metal, heeft hun oorsprong in ons kikkerlandje. De leadzangeres, Floor Jansen (uit Goirle nota bene), zou oorspronkelijk ook te horen zijn in de Efteling, maar de platenmaatschappij waar ze toen bij zat lag dwars en is haar stem vervangen. Floor stopte in 2009 bij After Forever en startte met haar eigen ReVamp. Hier heb ik overigens niet echt naar geluisterd, dus ik kan je er ook niet het nodige over vertellen. Wel kan ik je zeggen dat ik vind dat ook dit een band is waar je in mee groeit tijdens hun groeien. Waar ik ze kende van hun eerste echte cd Prison Of Desire (gekregen van mijn ouders voor een verjaardag) was dit nog een, voor mijn gevoel, zwaardere cd. De andere cd's heb ik allemaal in mijn bezit gehad en leken Floor meer ruimte te geven voor nog meer zangkwaliteiten. Een positieve aanwinst en een band die je zeker eens gehoord moet hebben.


The Sins of Thy Beloved
Deze gothic metal band heeft veel doom metal invloeden en dankzij hun bijzondere bezetting en instrumentengebruik een bijzondere verschijning. Wat voor mij altijd extra opviel was het gebruik aan een berg prachtige instrumenten samen, zoals de piano met de viool, terwijl de metal op de achtergrond verschillende richtingen op lijkt te gaan in een nummer. De grootte van de band is ook altijd wel opvallend, want met 8 man zijn ze rijkelijk groot. Deze band was sowieso voor mij jaren lang echt de nummer één en ik heb alle cd's toen ook compleet grijs gedraaid.

Wat ken jij eigenlijk van deze bands?

You Might Also Like

0 reacties