DIY Lange Ovenwant

augustus 01, 2017

Dit item maak ik echt vaak. Vaak als kado, maar ook op aanvraag voor mensen die hem kado doen. Het handige is dat je een berg scraps kan gebruiken om hem te maken, een oude molton eigenlijk al volstaat als vulling en het resultaat altijd super leuk is.


Lange Ovenwant
Dit heb je nodig: 
 • Een aantal restjes stof, liefst stofbreedte, voor het lange deel. 
 • Een molton
 • Biasband naar wens
 • Garen
 • Naald en draad of een naaimachine
En zo maak je het: 

 1. Teken op een oude krant uit hoe je het model wil hebben. Ik heb inmiddels mijn eigen patroon op steviger papier liggen, omdat ik hem veelvuldig gebruik. De uiteindes knip je nog een keer, want daar maak je de wanten van. Die hebben dezelfde ronding als de uiteindes van je ovenwant, maar dan stoppen ze na een 20cm weer en maak je ze daar recht. 
 2. Het lange gedeelte dien je 4x te knippen. Twee keer een laagje molton, een keer een laagje voor de buitenzijde stof (de kant die naar je ovenschaal gaat) en een laagje aan de binnenzijde (die aan je arm-kant zit). Het want gedeelte knip je 6x. Twee keer een molton laagje, twee keer een binnenzijde en twee keer een buitenzijde. Zo knip je in totaal twee wantjes tegelijk. Je ziet dat er maar een laagje molton gaat in het hand gedeelte, maar dat is enkel voor de stevigheid. Hier raak je de pan/ovenschaal natuurlijk niet aan in gebruik. 
 3. Voor het gemak naai je de lange gedeeltes aan elkaar zoals je ze straks in het echt wil hebben. Je stikt goed langs de rand, zodat je die stiknaad straks weg kan werken onder je biasband. Zo blijft alles straks makkelijker op zijn plek. 
 4. De wantjes zet je zo ook alvast per stuk aan elkaar vast. Een buiten laagje, een laagje molton en een laagje binnenzijde. Wanneer die aan elkaar zitten, stik je langs de rechte kant een randje biasband. Zoals je ziet ben ik wel fan van een contrasterend bandje (hier toevallig bij beiden met een stipje en een gehaakt randje erlangs). Wanneer dit eraan zit, zet je de wantjes alvast vast op de lange pannenlap, zoals je ze straks wil hebben zitten. Ook hier smal langs de rand stikken, want je wil natuurlijk niet dat het zichtbaar gaat zijn. 
 5. Wanneer je ovenwant aan elkaar zit, zie je natuurlijk al aardig wat resultaat. Dat ging vlot, toch? Dan pak je nu een breed stuk biasband. Daarmee ga je de gehele want rondom afstikken. Wanneer het je niet lukt om beide zijdes in een keer vast te zetten (het is een dikke lap, dus dat is best logisch), begin je bij een kant en stik je aan de binnenkant van je biasbandje. Dat zie je dan straks mooi niet meer. Dan klap je hem erna om je lap heen en zet je hem aan de andere kant vast. 
 6. Naar wens kun je naderhand nog een lusje maken (van lint of van je biasband, die je dan dubbelvouwt en vast maakt), zodat je hem nog kan ophangen ook. 
 7. Klaar is je lange ovenwant!

Tips: 
Zoals je ziet zijn ze ook heel leuk als kerst ovenwant. Ik gebruikte hier een gekregen kussensloop, tezamen met een scrap wafelkatoen. Dat wafelkatoen is dusdanig warmte dempend dat ik maar een laag je molton hoefde te gebruiken. Ideaal!

Je kunt hierbij allerlei soorten stofjes gebruiken en printjes helemaal naar wens, maar kies wel veilig. Natuurlijke materialen zijn veiliger dan synthetische. Dat smelt sneller en kan sneller vlam pakken. Het is een ovenwant, maar je zal hem wellicht ook bij het gasstel gebruiken. Kies bewust hierbij!

Bij de voorbeelden koos ik voor passend biasband, maar je kan hier natuurlijk van alles kiezen. Het is jouw feestje! Er bestaat vrolijk biasband met allerlei kleurtjes en printjes en je kan zelfs met een handige biasband maker van een eigen stofje een bandje maken.

Nog duurzamer: kies voor stofjes die je al had. Een oude theedoek, een oud laken wat je mooi vond, een kussensloop. Zolang het niet rekt en niet van synthetisch materiaal is, kun je lekker los gaan.

You Might Also Like

0 reacties