De Paarse Bloemkool

augustus 02, 2017

Onderlaatst plaatste ik een recept waarin ik een paarse bloemkool had toegevoegd. Deze kwam bij ons uit de moestuin. Op mijn bord zag het eten er mega feestelijk uit, ondanks dat de kleur me niet heel gewoon was. Hier in ons kikkerlandje kennen we eigenlijk met name alleen maar de witte. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?

De kleur
Even een vlug blikje naar de bloemkool in de tuin. Hierboven zat hij nog aan de plant en zijn de bladeren, zoals je ziet, niet over de kool heen gelegd. De vriendjes op de kool moet je maar even vergeten, die waren ook wel erg gecharmeerd van onze paarse bloemkool.
Bij een witte bloemkool, die we eerder ook hadden in de tuin, bescherm je de kool en leg je de bladeren over de kool heen. Dit voorkomt verkleuring door de zon. Hierdoor blijft de gewone bloemkool dus wit. Doe je dat niet, dan wordt hij wat gelig.

De paarse bloemkool is een gewone bloemkool, maar dan een ander soort 'ras'. Je moet dit niet als heel bijzonder zien. De bloem van deze plant eet je namelijk op, dat is de kool. En net als met vele andere bloemsoorten hebben bepaalde bloemen gewoon een andere kleur. De oranje bevat wat meer vitamine A en de groene en paarse zijn vrijwel gelijk aan de witte.
Op de vraag waarom er in de winkels eigenlijk altijd de witte ligt: de witte doet het beter in landen waar de zon niet zo sterk is. Blijkbaar zijn de gekleurde varianten meer te vinden in landen die dichten bij de evenaar liggen, daar is de zon sterker. Ondanks dat kochten wij speciaal zaad van de paarse bloemkool om bij ons in de moestuin te kweken. Het werd geen enorme bloem, maar voor ons is zo'n kleine bloem groot genoeg om lekker van te eten.

Bereiding
Waar de witte bloemkool met alle bereidingssoorten (rauw, gestoomd, gekookt, gewokt) zijn kleur behoudt, doet de paarse dit niet. Bij het gewoon koken in water zal hij zijn kleur verliezen. Ik koos er dan ook voor om bij ons de paarse bloemkool te stomen. Zoals je ziet in deze close-up van mijn 'Ugly Bowl' is hij echt mooi paars gebleven.
De foto hierboven is trouwens nog van die Ugly Bowl, maar dan nog opgewarmd. Hierbij zie je dus dat de bloemkool wel wat kleur heeft verloren. Ondanks dat zag het er ontzettend gezellig uit op mijn bord. Ik maakte de bowl namelijk klaar voor ik ging werken en moest hem daar nog opwarmen.

Wat betreft de paarse bloemkool kan ik hem dan ook zeker aanraden om eens te proberen in je moestuin. Het is een feest op je bord en de smaak is gewoon zoals je verwacht van een bloemkool. Een heerlijke groente!

You Might Also Like

0 reacties