5x duurzame tips

augustus 03, 2017

Er zijn enorm veel dingen te bedenken waardoor je net wat beter voor het milieu bezig bent en eigenlijk ook voor je portemonnee. Duurzaam noem ik het maar even. Ik wilde er wel een aantal bij elkaar zetten die wij sowieso hanteren hier thuis.Eten
Wanneer je wil besparen op je portemonnee en ook nog eens duurzaam wil kopen, kun je het beste kiezen voor seizoensproducten. Deze zijn dan vaak in de aanbieding bij de supermarkt en dat scheelt je niet alleen centjes, maar is natuurlijk ook beter voor het milieu. Dingen kweken die niet in het seizoen zijn kost veel meer energie. Onnodig als je het mij vraagt, want je kunt heel het jaar door gevarieerd eten, maar wel met het seizoen mee.

Wanneer je trouwens toch nog een stapje groener wil, kun je gaan voor een moestuin. Het kost best wat werk en een regenton erbij is geen overbodige luxe. Teveel bewateren is ook zonde van het schone drinkwater wat er uit de kraan komt. De foto hier is trouwens Dani's vierkante meter moestuin, die staat midden in de moestuin van Martin. Hij heeft uien, wortels, aardbeien, radijsjes en vast nog wel wat dingen die ik nu vergeet.


Doe een laagje extra aan
Deze tip doen wij eigenlijk al best heel lang. Zet je verwarming gewoon een tandje lager en trek een laagje extra aan. Vooral in de avond trek ik een vestje extra aan of een lekkere trui, warme huissokken of pantoffels en leg ik nog wel eens een plaid over mijn benen. Of ik ga gerust gewoon wat eerder naar bed en daar nog wat lezen. En als dat ook nog koud is, kun je altijd nog een lekkere kruik bij je in bed leggen. Iets leuks om te lezen, op je telefoon of een tijdschrift (die je natuurlijk deelt met zoveel mogelijk mensen) en je hebt zo een heerlijke warme avond.

Mag het een lichtje minder? 
Van die avonden dat ik eens onderuit op de bank plof, mezelf in een warme trui en huis-sokken hul en onder een plaid moffel, daarbij kies ik er standaard voor om zoveel mogelijk lampen uit te zetten. Sowieso, het uitzetten van lampen in de vertrekken waar je niet bent is duurzaam. Minder stroomverbruik is beter voor het milieu (helaas is nog niet alle stroom groen). En het scheelt een berg op je energierekening. En wanneer je het dan toch goed wil doen, kies je natuurlijk voor LED-lampen. Bijna alle lampen die nu verkocht worden zijn LED-lampen, het vervangen ervan is al vrij snel lonend.

Make-up
Wist je dat er ook goedkope merken zijn die dierproefvrij zijn? Bijvoorbeeld van Catrice. Een fijn, goedkoop merk wat prima werkt. Maar daar doelde ik met deze tip trouwens niet helemaal op. Voorheen gebruikte ik vaak van die wegwerp doekjes om mijn make-up te verwijderen. Leuk en aardig, maar wegwerp is en blijft dus wegwerp. Toen ik op een avond werd uitgenodigd om bij mijn schoonmoeder een party te bezoeken, kwam ik deze uitwasbare make-up pads tegen. Ze reinigen super goed met enkel wat water en zelfs meerdere vallen zo weinig op in de was dat ik ze vaak gewoon bij de handdoeken erbij gooi. Kost je eenmalig een aanschaf, wassen doe je toch al en je hebt enkel nog maar wat water nodig om je make-up te verwijderen.

Een nieuw leven voor gebruikte goederen
Een paar jaar terug ging ik nog erg graag naar de kringloopwinkel. Op dit moment heb ik simpelweg niks nodig en de laatste keren dat ik er was zag ik ook steeds helemaal niks naar mijn zin. Tja, dat kan je hebben natuurlijk. Maar er zijn nog veel meer manieren om producten te hergebruiken. Zo gaan de oude kleren van Dani altijd door naar andere kindjes. Zonde om ze weg te gooien. Kleren die mij te groot zijn maak ik kleiner of vermaak ik tot iets anders (bijvoorbeeld voor Dani). Maar op Marktplaats snuffelen is ook wel zo'n leuk ding. Ik zie het bijna als een sport om, als ik iets nieuws wil, het zo goedkoop mogelijk te vinden. Zo hadden wij eerder nog onze bankruil, omdat onze oude bank berekend was op het vorige huis en niet zo geschikt meer was in dit huis. Maar ook hebben we meubels staan die we voor weinig hebben overgekocht via via. De salontafel kocht ik voor een prikkie bij de kringloopwinkel en knapten we volledig op. Super leuk! Scheelt in je portemonnee en weggooien is natuurlijk niet zo duurzaam. Hergebruiken weer wel. Breng de spullen die je niet meer gebruikt dan ook naar de kringloop, verkoop ze, of geef ze weg (aan vrienden, rommelmarkt initiatieven, goede doelen etc.).
Zoals je op deze foto ziet: de banken van de bankenruil. De salontafel die we volledig opknapten, kussenhoezen die ik zelf maakte van restjes stof, een oude lamp (aangekocht via een antiekwinkel), een kaarsenstandaard die ik nog van mijn moeder kreeg. En die plantenpot kocht ik in de uitverkoop! We konden wel een grotere pot gebruiken en dit koopje kon ik dan ook niet laten liggen.

Wat zijn jouw duurzame tips?

You Might Also Like

0 reacties