The Ugly Bowl

juli 25, 2017

Gisteren wilde ik een voedzame maaltijd maken voor op het werk. Ik dacht meteen terug aan de Buddha Bowl die ik eerder op had, waarbij er rijst was gekookt in kokosmelk en het afgemaakt was met lekkere dingen en satésaus. En aangezien Martin niet van de kokos is, leek dit me het ideale moment om dat voor mezelf te maken. En zo bouwde ik een eigen Buddha Bowl met verse groenten en andere lekkere dingen. Hij ziet er alleen niet zo mooi uit om eerlijk te zijn, dus doop ik hem om tot The Ugly Bowl. Niet mooi, wel lekker!

The Ugly Bowl
Natuurlijk maak ik altijd veel te veel en is deze portie prima voor minimaal 2 personen.

Dit heb je nodig:
Voor de rijst
  • 1 senseokopje kokosmelk
  • 1 senseokopje basmatirijst
  • 1/2 kopje water
Voor de satésaus (naar het recept van Layla)
  • 100ml kokosmelk
  • 50 gram pindakaas
  • 2 eetlepels sojasaus
Voor de rest
  • Een kleine bloemkool (ik had een paarse uit de moestuin)
  • Een paprika (uit de moestuin)
  • Een rode ui (moestuin)
  • Klein blikje linzen
  • 2 handjes cashewnoten
  • Flinke scheut gedroogde uitjes
  • Handje rozijnen
  • Scheutje olijfolie
En zo maak je het: 
Doe 1 senseokopje kokosmelk met een half kopje water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg daarna een kopje basmati rijst toe, zet je gas omlaag en laat je rijst gaar worden. Het kan zijn dat hij iets eerder klaar is dan aangegeven. Hij kookt zich vanzelf droog. Zo blijft de smaak van de kokosmelk heerlijk in je rijst zitten.
Haal de roosjes van de bloemkool stronk en doe dit in een stoommandje. Zet wat water aan het koken in een pan en hang het mandje er in. Zo blijft je bloemkool stevig en behoudt hij het meeste de smaak. Als dit klaar is maak je hem leeg, spoel je hem om en doe je er een klein blikje linzen in. Dit laat je even een paar minuten warm worden.
Doe in een wokpan een scheutje olijf olie, snijd de ui in kwart ringen en fruit deze in de pan. Haal deze daarna uit de pan en zet ze aan de kant. Snij ondertussen de paprika in blokjes en gaar deze in dezelfde pan.
Voor de satésaus pak je een klein pannetje en voeg je de ingrediënten bij elkaar. Even goed warm laten worden tot het een wat stevigere saus wordt.
Wanneer je alle ingrediënten hebt gemaakt, ga je de boel 'mooi' garneren. De rijst gaat onderin de bak, en in rechte lijnen voeg je de ingrediënten toe. De bloemkool, de gedroogde uitjes, de paprika, de linzen, de cashewnoten, de ui. Daaroverheen giet je in mooie lijntjes (flats flats) de satésaus en topt die af met een handje rozijntjes. Die waren overigens niet de planning, maar toen ik te enthousiast de satésaus eroverheen jopte, zag ik een pakje rozijntje staan en leek me de zoete twist erbij extra lekker. Om de boel nog enigszins zichtbaar te maken gebruikte ik een schaal van mijn moeder, die hier nog stond en eigenlijk terug moest. Maar dat gaat dus worden na de volgende afwasbeurt. Het 'bowl' effect had ik er in ieder geval wel mee.
En ondanks dat hij er niet zo mooi uit zag als bedacht, was hij wel lekker!

You Might Also Like

0 reacties