Tempeh Saté

juli 04, 2017

Een half jaar geleden kreeg ik van Layla een heerlijk recept dat speciaal voor mijn blog was gemaakt. Om je nog even te herinneren hoe dat zat: Layla, mijn bestie, maakte een heerlijk gezond brownie recept waarbij je kids nog makkelijker groente kan laten eten. Deze wilde ze een nieuw recept met jullie delen. Weet je nog dat ik eerder (hier zei ik dat) zei geïnspireerd te zijn geraakt door een foto die ze liet zien? Dat was dus dit recept! Ze vertelt je hieronder hoe je dit maakt. 

Pas geleden vierde ik mijn verjaardag en maakte ik een enorme bak met nasi goreng. Alleen had ik daarna nog best wel een flinke hoeveelheid over (koken voor 7 man is nog best tricky), dus hadden we de volgende dag ‘restjesdag’. Mijn wederhelft had zin in sate uit zo’n zakje waar dan de saus bij zit dit je alleen maar in een pannetje water plempt om er dan 15 minuten later iets warms uit te halen.

Ik maakte mijn eigen variant met tempeh. Sinds kort ben ik er helemaal fan van om het eerst even kort te stomen en het dan te bakken. Zorg er dan wel voor dat je het goed kruid, want tempeh heeft niet zo heel veel smaak van zichzelf.

Tempeh Saté
Wat heb je nodig?
  • 80 gr. tempeh, in blokjes gesneden van 1x1
  • Aardappelzetmeel/maizena
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Cayenne peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 25 gr. pindakaas (met stukjes pinda, de 100% pindakaas met stukjes pinda is hier favoriet)
  • 50 ml. melk, ik gebruikte kokosmelk, maar amandelmelk kan ook. (Let er wel op dat je ongezoete neemt)
  • Optioneel: Sriracha
Hoe ga je dit maken?
Doe de tempeh in een stoommandje en stoom het ongeveer 10 minuten. Haal de pan van het fornuis en laat het afkoelen. Doe de tempeh samen met het aardappelzetmeel en de andere kruiden samen in een zak en schut dit goed door elkaar zodat de tempeh helemaal van een laagje kruiden voorzien in. Ondertussen laat je een paar sateprikkers weken in water. Prik de tempeh aan de stokjes en bak deze in een hete koekenpan met een beetje olie (of lekker op de BBQ natuurlijk). Terwijl de tempeh aan het bakken is maak je de satesaus door alle overigen ingrediënten in een pannetje te doen, goed te roeren en te wachten tot je een lekkere dikke saus hebt. Doe er eventueel wat water of melk bij als de saus toch wat te dik wordt. Serveren met nasi goreng (wat dus niet het conimex gerecht is, maar gewoon gebakken rijst met kruiden en groentes) en wat ingemaakte komkommer.

Perfect voor een luie zondag zou ik zeggen.

Dank je wel Layla voor het delen van dit heerlijke recept! Nu ik de foto's weer zie krijg ik spontaan weer zin in saté saus, maar deze keer vast helemaal op jouw manier. 

Wil je nog meer lezen van Layla? Layla heeft op haar blog (waar ze recent mee is gestopt, maar die nog wel online te vinden is) een berg heerlijke recepten staan. Je vindt haar blog hier: Clean Cheater. Je kan haar ook volgen op Instagram, voor een berg vegan inspiratie op je tijdlijn. 

You Might Also Like

0 reacties