DIY: Ice Cream T-shirt

juli 12, 2017

Een tijd geleden deed ik mee aan een swap via Instagram. Hierbij krijg je een thema (of nou ja, het thema was peuter) en geeft degene waar jij aan gekoppeld wordt je een thema. Normaal is degene waar jij iets voor maakt niet degene die iets voor jou maakt overigens. Ik kreeg een thema voor een meisje waarbij de dame dol was op ijsjes. Daar kon ik wel wat mee! Ik zorgde voor een mooi t-shirt en maakte er een opdruk op. Ik koos 3 kleuren flex uit voor de onderstaande print, zacht roze (hij oogt op de foto nog lichter overigens), grijs en zwart. Dit is echt zo'n print die ik dan weer niet zou maken voor Dani, omdat hij toch meer voor meisjes oogt, maar ik vind hem wel echt heel erg leuk!

Ice Cream T-shirt Print
Dit heb je nodig:
  • 3 kleuren flex (om kleding mee te bedrukken, te krijgen bij de grotere hobby winkels) of je kiest voor een transferpapier (te krijgen bij bijvoorbeeld de Hema - no spon, want ik vind ze heel duur en het resultaat niet mooi, maar voor de snelle print werken ze wel)
  • Scherp mesje of een plotter (je hebt mogelijk wel vrienden met een silhouette cameo, je hebt wellicht een drukker in de buurt die je kan helpen of je mailt mij natuurlijk). 
  • Een strijkijzer waarvan de stoom-stand uit kan (of een drukpers voor de gevorderde hobby'isten. Ik ben dolgelukkig met de mijne)
  • Bakpapier of het vel bijbehorende aan je pers
  • Een t-shirt van minimaal 80% katoen
Zo maak je het: 
Onderstaande afbeelding is mijn print die ik gemaakt heb voor dit shirt. Als je de losse delen wil, mail me dan even (ik heb er ook nog het silhouette patroon van wat ik ervoor maakte). Je maakt hem op de maat zoals jij hem op het shirt wil en snijdt dan de onderdelen los in de kleuren zoals jij ze wil. Ik ging voor een grijs hoorntje, roze ijs en zwarte letters. Het uitsnijden van flex kan gewoon met de hand, gebruik hiervoor de print als leidraad, en snijdt alleen de flex zelf en niet de plastic drager! Met een plotter kun je dit natuurlijk automatisch doen, dat scheelt je een berg werk. Wanneer je het hebt uitgesneden verwijder je voorzichtig de stukjes die je niet nodig hebt om te bedrukken. Zo hou je uiteindelijk dus de drager (het plakkende plastic vel) en de print over. Je kunt het eraf halen met een pincet, een naald of met een speciale pelhaak, al ga ik er vanuit dat niet iedereen die in huis heeft. Dit doe je bij iedere kleur zo. Daarna druk je de onderdelen kleur voor kleur op het shirt. Ik begon bij het grijs, daarna het roze en dan pas het zwart. Tegelijk is niet mogelijk, dan druk je namelijk een van de kleuren weer op de drager van die eronder. Persen doe je als volgt: zet je strijkijzer op de hoogste stand, zonder stoom. Leg het shirt met de goede kant naar boven op een harde ondergrond (bijvoorbeeld een houten snijplank), leg laag 1 van je print op het shirt waar je het hebben wil en leg daarover een velletje bakpapier. Druk vervolgens met je hele gewicht op je strijkijzer op de print, 30 seconden lang op dezelfde plek. Niet strijken dus, maar echt drukken/persen! Dit doe je steeds een stukje verder tot je alle delen van de print hebt gehad. Daarna haal je het plastic er voorzichtig af, je zult zien dat de print blijft zitten. Begin dan aan de volgende laag op dezelfde manier. Wanneer alle lagen erop zitten, leg je nog een laatste keer het bakpapier er zo op en drukt nog zo'n 5 seconden goed na met je strijkijzer. Met de pers zet je hem op 175 graden en perst zo'n 18 seconden. Pers na de laatste laag nog 5 seconden na.
Ga je trouwens voor zo'n transferpapier, dan volg je de instructies op het vel. Mijn tip: je kunt nog heel voorzichtig naderhand wat randjes wegwerken door wat je niet meer wilt zien aan te stippen met je strijkijzer. Dat smelt dan weg. Erg handig voor wanneer je maar eenmalig wil genieten van een opdruk. Voor langdurig gebruik ben ik geen fan van deze methode, na het wassen ziet het er niet uit en het scheurt en kreukt heel erg snel!

Wastips voor flex-opdrukken:
Je zult wel vaker een opdruk met flex krijgen en je afvragen hoe je dit nu eigenlijk moet behandelen. Ik lees de meest gekke verhalen. Maar wassen op 30 graden is altijd mogelijk, niet in de droger (die wordt heel warm!) en strijken alleen heel kort aan de binnenkant van het shirt (dus niet direct op de print). Geen bleek gebruiken, zoals in sommige gewone wasmiddelen wel eens zit, en niet drogen op de verwarming. Zo blijft je print gewoon mooi! Heel vluchtig strijken met een theedoek erover kan ook overigens, maar NOOIT direct over de print. Of je wil dat hij smelt en je kan mooi je strijkijzer wegjoppen met een beetje pech. 

You Might Also Like

0 reacties