DIY: Hoes voor een stomazakje

juli 02, 2017

Vandaag val ik maar gewoon even met de deur in huis. Dit is namelijk wellicht niet helemaal een DIY die je zou verwachten. Toch heb ik deze DIY afgelopen week getest. Ik begreep al snel dat ze wel in de smaak vielen, qua prints en vooral ook qua comfort. Ik maakte twee varianten, eentje van niet rekbaar katoen en eentje van katoentricot (beide bio katoen natuurlijk) en bedacht me dat tricot vast fijner was. Vergelijk het met het dragen van een blouse versus een t-shirt. Het ene is toch net wat zachter op de huid. Na navragen bleek dit ook wel zo te zijn, al zijn de katoenen natuurlijk ook gewoon prima te dragen.

Hoes voor een stomazakje

Stomazakjes zijn van nature natuurlijk huidkleurig of zelfs doorzichtig en worden warm vanwege de inhoud. Bij warmte kunnen ze ook gaan broeien op de huid, zoals bij andere materialen ook kan gebeuren (denk aan een waterdichte pleister, je telefoon in je bh etc.). Niks fijner dan dat er dan een hoesje omheen zit. En aangezien ik vond dat ze online nogal duur waren en ik naai- en lockmachines heb en al het overige materiaal ook in huis had, ging ik aan de slag.

Dit heb je nodig:
  • Lapje stof: geen synthetisch materiaal. 
  • Garen. 
  • Naald of naaimachine
  • Biasband voor een niet rekbaar exemplaar
  • Elastiek voor een wel rekbaar exemplaar
  • Stomazakje als patroon
  • (stof)schaar
Zo maak je het: 
Tricot/Rekbaar materiaal: Leg het stomazakje op de gewenste stof, leg deze dubbel en knip de vorm uit, inclusief een cm naadwaarde. Aan de kant waar je de opening van het zakje hebt, aan de onderkant), neem je twee centimeter naadwaarde. Neem daarna 1 van de twee delen, vouw die dubbel en leg die over het stomazakje, met de ring naar boven. Lijn hem uit naar de zijkant en knip de opening uit, neem de binnenring als uitgangspunt. Daarna neem je dat stukje stof mee en lockt of zigzagt de rand ervan af. Dit zie je op de foto hierboven ook, die rand is dan nog rekbaar en wel afgewerkt, zodat hij mooi aansluit om de ring van het stomazakje. Daarna leg je de twee lapjes met de print op elkaar en naai/lock ze aan elkaar vast. De onderkant laat je open hierbij. Daarna pak je een stukje smal elastiek en naait dit rondom vast aan die open onderkant, met de elastiek op de kant waar geen printje zit. Daarna draai je het zakje met de print naar buiten, klap je het elastiek met de stof eraan mee naar binnen en zet dit vast met een zigzag steek. En klaar is dit zakje.

Katoen/Niet rekbaar materiaal: Leg het stomazakje op de gewenste stof, leg deze drie-laags dubbel en knip de vorm uit, inclusief 1 cm naadwaarde. Leg één lapje van deze stof dubbel en knip de ring uit (neem de buitenrand als uitgangspunt). Leg het volgende lapje neer en knip hierbij ongeveer 2cm van de onderkant af, bewaar hierbij de bovenkant. Pak het laatste lapje en knip ongeveer één derde van de onderkant af, bewaar hierbij de onderkant. Naai smal biaisband rondom de opening van de ring. Naai vervolgens aan de rechte kanten van de twee losse lapjes een stukje biaisband. Deze naai je straks over elkaar aan het stoma zakje, zodat je een enveloppe sluiting maakt (zoals van een kussenhoes). Pak vervolgens het lapje met de ronde opening en naai het grootste lapje er eerst tegenaan, met de printjes op elkaar. Naai vervolgens het andere lapje, met het printje naar binnen, daar weer overheen en laat beide wat overlappen. Draai het zakje goed en ook dit zakje is klaar voor gebruik.
Het ziet er dan ongeveer zo uit als hieronder. Zoals je ziet is er onderin een soort flap ontstaan waarbij je deze om kan slaan en het stomazakje kan legen indien nodig.
Ik denk dat ik binnenkort nog meer zakjes zal maken. Ze zijn niet voor mezelf hoor, maar ik kan me voorstellen dat het vast fijn is om een lichtgekleurd hoesje te hebben dat niet zo opvalt onder lichte kleding. En nou niet gaan roepen dat ik daar geen ervaring mee heb, met mijn eeuwige zwarte garderobe, want ik kan me best inleven daarin hoe dat voor een ander is. O en voor ik het vergeet te zeggen, de tip kwam via de app nog binnen: hoe dikker de stof, hoe meer zichtbaar de stoma. Kies dus bewust wanneer je stof gaat halen. Succes! En als je vragen hebt over deze DIY, vraag ze hieronder gerust.

You Might Also Like

0 reacties