Vegan High Tea

juni 28, 2017

Afgelopen zondag waren de heren op High Beer en besloten wij dames om een High Tea te gaan doen. Maar dan net een tikje anders, want we gingen hem bij mijn ouders thuis doen. Ik zorgde voor de hapjes en met zijn allen regelden we de aankleding. En zo ontstond er een super gezellige aangeklede High Tea. Kijk zelf maar!

Zoals je ziet staat er een berg op tafel. En dit is niet eens de hele tafel die je op de foto ziet. Qua aankleding kocht ik nog een bos roze bloemen die mooi bij het tafelkleed van mijn moeder pasten. Dit is een zacht roze kleed zoals je ziet, die meteen een sfeermaker is voor de High Tea. Verder was er qua aankleding veel glazen servies, de roze schaaltjes zijn nog van mijn oma geweest. Mijn zus nam de kommetjes mee, die vond ze er zo feestelijk uit zien!

De hapjes:
 • Mini chocolate chips muffins
 • Oreo koekjes
 • Mini 'cheese' cakes
 • Chocolade flikken
 • Komkommer-hummus wraps
 • Tapenade wraps
 • Vruchtjes
 • Worteltjes
 • Komkommerplakjes
 • Muesli met fruit
 • Vijgenbrood
 • Zoet belegd brood
 • Hartig belegd brood
 • Pan tostado
Oké, niet alle hapjes maakte ik zelf, want dan zou ik echt een eeuw bezig zijn geweest natuurlijk. Maar ik neem je in een vogelvlucht mee langs alle hapjes en gerechtjes en waar mogelijk zal ik je voorzien van uitleg en/of een bondig recept.
Dit was de andere helft van de tafel. Zoals je ziet een grote variatie aan van alles en nog wat. De kleine kommetjes naast de borden waren voor de lege theezakjes, de kleine kommetjes rechts waren voor de vruchtjes. En omdat we de ruimte hadden, had ik mijn etagère niet meegenomen en besloot alles breed uit te stallen op tafel. En nu door naar de gerechtjes.

Muesli met mango
Dit gerecht serveerde ik in glaasjes, zodat het er extra leuk uit zag. Ik begon met wat ongezoete sojayoghurt, met daarop een klein beetje muesli (een plantaardige variant, dus zonder honing) en topte het af met verse stukjes mango. Mooi niet te veel en niet overheersend, maar wel lekker fris.

Wraps met komkommer en hummus
Koude wraps vullen had ik nog nooit gedaan, maar hoe moeilijk kon het zijn? Ik besmeerde een wrap met pompoenhummus, legde er hele dunne plakjes komkommer op en een paar zongedroogde tomaatjes, die ik van te voren al in dunne reepjes had gesneden. Deze rolde ik stevig op en pakte ik in aluminiumfolie in en liet dit een nachtje in de koelkast voor ik hem aansneed. Hij bleef goed zitten en die saté prikkers waren eigenlijk helemaal niet nodig geweest.

Chocolade flikken
Chocolade is ook wel iets wat ik vaak tegenkom bij een High Tea. Vaak zijn het dan vrij standaard stukjes die van een reep afkomen. Ik wilde het toch wel iets anders doen en smolt pure chocolade (73% cacao, zonder lactose uiteraard) au bain marie en goot dit in een silicone muffinvorm. Ik strooide er nog wat verse gedroogde cranberries over, wat amandelschaafsel en liet het een nachtje goed stevig worden.

Mini cheesecakes
Deze mini cheesecakes bevatten geen kaas hoor, ze zijn volledig plantaardig en super lekker. Hier meteen het recept voor 3 stuks:

Ingrediënten: 4 granen biscuits, sojaboter, 1 el kokosolie, 1/4 tl vanille aroma, 37 gram cashewnoten, 1,5 el ahornsiroop, sap van een kwart limoen, 62 gram blauwe bessen.

Zo maak je de bodem: 
Zorg voor 4 plantaardige granen biscuits en een dot plantaardige boter (ik gebruikte die van alpro). De boter maak je warm en de biscuits verkruimel je. Dit kun je doen tussen een handdoek of in een plastic zakje. Zo maak je er geen rommeltje van en heb je meteen alle kruimels goed bij elkaar. Dit meng je goed en doe je op de bodem van een silicone muffinvorm. Je duwt de boel goed aan met de bolle kant van de lepel en zet dit in de koelkast om op te stijven.

Zo maak je de cheesecake: 
Week de cashewnoten een uurtje in het water. Daarna giet je dit af en doe je ze in een hoge beker. Je voegt de kokosolie, vanille aroma, ahornsiroop en het sap van de limoen toe en mixt dit even goed met de staafmixer. Daarna voeg je ruim 3/4e van alle blauwe bessen toe en zet er nogmaals de staafmixer op tot het goed gemixt is. Dit giet je over de bodems die je gemaakt hebt en daarna decoreer je die met de overige blauwe bessen. Een nachtje late opstijven en je kunt ze zo uit de muffinvorm halen.

Wraps met tapenade
Deze wraps besmeerde ik met tomaten tapenade en legde er daarna wat alfalfa op. Ik wilde in de winkel gaan voor tuinkers, zag dat niet zo snel, maar zag wel dit. Het lijkt erop, smaakt wat anders en smaakt echt lekker bij de tomaten tapenade. Jum!

Brood met salade
In de winkel vond ik een waldkornbrood. Extra lekker bij een High Tea vind ik. Sowieso vind ik wit brood echt niet lekker en gewoon tarwe maar simpel. Dit brood gaf een extra smaak aan de High Tea. Ik kocht meteen een kant en klare salade mix (enkel groente, dingen als wortel en paksoi zaten er in) en belegde daarmee het brood. Hoe simpel kan het zijn toch? Wel erg lekker!

Brood met avocado
Dit moest meer de zoete variant van het brood worden. Hetzelfde brood, maar dan toch totaal anders. Ik prakte een halve avocado en besmeerde daar 3 halfjes mee, sneed 1 banaan in plakken en legde dat er bovenop. Daarover strooide ik wat cacao nibs en wat kaneelpoeder. Als laatste goot ik er een heel klein beetje ahornsiroop overheen en sloot de boel met de andere kant van de boterham. Een bijzonder lekkere variant, zonder overheersend te zijn.

Mini chocolate chips muffins
Ik kocht een standaard pak cake-mix om dit mee te maken. Eigenlijk had ik dat ook vast wel zelf bij elkaar kunnen gooien hoor, maar luiheid siert de mens, toch? Eentje met weinig ingrediënten ging ik voor en zonder dierlijke toevoegingen. De meeste zijn standaard al plantaardig. Het was een gewoon pak van 400 gram cake-mix, waarbij ik 200 ml amandelmelk toevoegde en 120 ml zonnebloemolie. Dit tegen de wensen van het pak in uiteraard, maar het werkt prima en zo kun je gewoon cake bakken zonder ei en zonder gekke variaties om ei te vervangen. Ik sneed nog een halve pure (hele pure had ik nog liggen, ruim 80% cacao) reep in blokjes en mengde dit door het beslag. En als luiheid de mens dan toch siert, zette ik in mijn mini muffin machine de vormpjes, schepte die steeds vol met beslag en na een 12 minuten haalde ik steeds heerlijke muffins eruit. Ik bakte wel echt alle muffins in een keer op en dus besloot ik meteen maar dat het restant mee ging naar mijn werk voor iedereen. Zo hoef ik niet de hele week muffins te eten.

Vijgenbrood
Luiheid siert de mens zei ik je toch? Ik kocht een kant en klaar vijgenbrood. Deze zijn plantaardig, voor het geval je het je afvraagt, en vooral ook lekker zoet. Zo gepiept dus en weer een lekker extra gerechtje op tafel.

Pan Tostado
Deze mini toastjes met tomaten smaak vind je gewoon kant en klaar in de supermarkt. Zeer smaakvolle dingen. Ik belegde ze met kleine stukjes wilmersburger kaas.

Wat ik niet los op de foto heb
Verder stond er een bakje met worteltjes op tafel, een bakje met plakjes komkommer, een klein bakje met oreo koekjes en een grote schaal met vruchtjes op siroop. Een tafel vol lekkere dingen! Na een paar uur tafelen was het meeste wel op, al was er echt wel meer dan we eigenlijk op konden. Dani heeft tussendoor nog mee gesnoept.
Wat zou jij op tafel zetten voor een Vegan High Tea? Strooi je tips maar hieronder! 

You Might Also Like

0 reacties