Groentes uit de moestuin

juni 13, 2017

Terwijl ik lekker mijn afgebakken pistoletje eet met daarop een laag hummus en een berg verse groente uit eigen tuin, typ ik deze blog. Een mooie blik in alles wat er al weer groeit in de tuin. Want hoe lekker is dat, verse groentes uit eigen tuin. Op mijn broodje zat verse ijsbergsla, verse krulsla en een rode ui uit eigen tuin. Het enige wat niet uit de eigen tuin kwam was de komkommer. Die groeit al wel hoor, maar nog niet zo ver dat hij al groot genoeg is om te plukken.

Tijd voor een rondje tussen het nieuwe groen

 • Daar in de hoek op de linker foto staan wat tomaten en paprikaplanten. Ze groeien al lekker de hoogte in, maar ze komen wellicht nog wel tot het dak van de kas. 
 • Daarnaast zie je in die bak wat sprieten staan. Dat zijn maisplantjes. Ik wist niet eens dat Martin ze gezaaid had, maar opeens stonden ze daar. Toch wel lekker hoor, ergens doorheen roerbakken, maar ook in folie op de barbecue. Dat wordt nog eens wat lekkere recepten bedenken met mais erin. 
 • Die grote bladeren ernaast zijn kolen. Geen idee welke eigenlijk. Ik zou het Martin eens moeten vragen, maar dat ben ik vergeten te doen dus. 
 • Hier zie je een hoek met sla. Behalve dan die hogere planten in die jute zakken, dat zijn paprikaplanten. Maar daar onderin is dus sla. De bak is niet meer zo vol, want ik ben inmiddels begonnen aan de zoveelste krop. Echt super lekker! 

 • Helemaal links zie je tomaten. Het zijn de Heinz tomaten. Heinz had namelijk een tijdje geleden een actie dat je gratis de zaadjes kon bestellen bij ze. Super leuk natuurlijk, dus ook ik bestelde een zakje voor Martin. Ze doen het super, dat had ik eigenlijk niet eens verwacht. Wat ik er van ga maken? Geen idee nog, puree, soep, of gewoon op brood. Tips zijn altijd welkom!
 • Daarnaast zie je kleine, hele donkere tomaatjes. Een vriendin had bij haar moeder een plantje voor ons meegenomen. Ze schijnen niet zo zuur te zijn, maar juist lekker zoet. Ik ben mega benieuwd om ze te gaan proberen. Nog even geduld dus. 
 • De een na laatste, daarop zie je een bijzonder ras. Je gelooft het vast niet, maar ik kweek mannen in die kas. Echt hoor! Zodra dat plekje achterop zijn hoofd compleet is, is hij klaar om te plukken. 
 • En als laatste met de gele bloem: een komkommer. Hij is nog heel klein, maar ervaring van voorgaande keren leert dat ze snel groot worden. Zo'n plant doet er meestal een tegelijk en een snackkomkommer plant zo'n 3 stuks. Na het plukken van de grootste stopt hij zijn energie in de volgende. 

 • Hier links zie je de rode ui al flink groeien. Ze zijn nog niet enorm groot, maar dat komt nog vlug. Eetbaar zijn ze zeer zeker wel en in de salade zat er ook een. Je weet wel, die salade die op mijn pistoletje zit nu. 
 • Daarnaast zie je de peultjes hangen. Ondanks dat de struiken nog niet zo groot zijn als vorig jaar, hangen er al aardig wat aan. Er staan twee rijen met peultjes en iedere keer als ik er langs loop zie ik er gewoon weer hangen. Net of je knippert en die struiken er gewoon weer bij toveren. Dat is natuurlijk niet, maar er groeien er altijd een hele boel aan!
 • Die oranje bloem, daaronder zie je al een stukje courgette zitten. Ik kan niet wachten tot die weer groot zijn! Ik heb nu al zin in gevulde courgette, maar hoorde ook weer over courgette soep. En dat idee staat me toch ook wel aan. 
 • De rechter is een paprika, kijk nou hoe schattig klein nog! Daarvan hoop ik echt dat die snel groot zijn, want ik eet heel graag paprika en doe ze, als het even kan, in ieder gerecht. Ook lekker op de barbecue, rauw vanuit de hand of in een salade. 

Heb jij al een eigen moestuin of kweek je zelf lekkere groentes, kruiden of fruit in potjes?

You Might Also Like

0 reacties