Een rondje door de moestuin

mei 25, 2017

Eerder beloofde ik al eens een rondje door de moestuin te doen. Ik ben uiteindelijk dan ook echt met de camera de moestuin ingedoken en heb wat foto's geschoten. Niet van het witte fort overigens (een kas, maar dan bizar veel te hoog, helemaal overspannen met plastic), behalve van wat bakken die er in staan.

Welkom in de moestuin

Dani heeft een eigen vierkante meter moestuin. Hij is helemaal in zijn nopjes dat hij zelf een eigen bak heeft waar van alles groeit. Op de foto staan er een aardbeienplant in, sla, boontjes, wortels, radijsjes en uien. Dani vertelt dan ook een berg mensen erover dat hij dit heeft en wat er zowel niet in staat. Als het aan hem ligt helpt hij iedere dag even mee met Martin om de moestuin te doen. Al resulteert dat met name dan in het plukken van verse dingen hoor.

Aan de rand van de moestuin staan bakken vol met aardbeienplantjes. En in de kas staan er ook. Maar die rondom de moestuin, in van die open stapelbakken, daar moest ik echt even deze foto van schieten. Ze zijn hier nog niet rijp en de kans is groot dat eer ze rijp zijn, ze ook meteen gegeten worden door vogels of het eekhoorntje.

Een berg radijsjes op een rij. En niet zomaar radijsjes, maar verschillende soorten. De bekende paarsige, ronde radijsjes die je ook in de supermarkt koopt. Maar ook paarsige, langwerpige. Die zijn een stukje pittiger nog. En de wat frissere witte, langwerpige. Wist je dat je het loof van de radijsjes ook gewoon kan eten? Even roerbakken of gewoon door de sla.

Deze aardbeien staan in een stapeltoren in de kas. Hier hebben we zo ongeveer dagelijks heerlijke aardbeien van. Zoals je ziet zijn er al een paar bijna rijp en hangen er nog een boel die we binnenkort ook kunnen eten. Het ideale van aardbeien planten is dat ze ook buiten kunnen staan, ze overleven toch wel (althans, ze jongen bij het leven en zijn hier buiten ook allemaal de winter doorgekomen). Alleen buiten worden je aardbeien sneller opgegeten wanneer je er geen net of iets dergelijks overheen doet. Vandaar dat wij nog een bak in de kas hebben.

Peultjes op een rijtje, twee rijtjes nog wel. Die hekjes zijn om straks de peulplanten te gaan ondersteunen. Vorig jaar hadden we ook een boel peultjes, die heerlijk zijn door allerlei gerechten. En het voordeel ervan is dat ze prima te wecken of in te vriezen zijn. Achterin zie je de composthoop staan en als je rechts goed kijkt zie je naast het hek de radijsjes van net staan en dan helemaal rechts die flinke struik. Dat is een maggi-plant. Die kregen we van de schoonzus van Martin. Een plant die zeer goed groeit en waarvan het blad veel smaak geeft aan het eten. Ik ben er nog altijd heel blij mee!

In de kas vind je een berg van dit soort potten. Verschillende soorten groenten en kruiden zijn zo weggezet met een stokje erbij waarop staat wat het is. Die worden er al in gezet voordat het opgekomen is hoor, en tja... grond is grond, dus wat zat er ook al weer in? Hier dus witte kool. Er vlakbij staat ook nog paarse bloemkool. Dat leek me wel gezellig op m'n bord.

Sla en spinazie bij elkaar in een grote bak. De gekrulde bladen zijn sla, die andere zijn spinazie. Spinazie heb ik al een aantal keer vernoemd in recepten op de blog (die je terug kan vinden onder de recepten én onder het kopje moestuin). Ik vind dat met name lekker om te roerbakken. Deze staan, zoals je ziet, in de kas.

Nog even een close-up van wat aardbeien ergens anders in de tuin. Blijft mooi hoe een klein wit bloempje uit kan groeien tot een heerlijk rode vrucht. Ik heb wel iets met aardbeien geloof ik. Of wacht, ik at ze als een idioot toen ik zwanger was van Dani. Zo'n 3500 gram per week. Je kan maar een craving hebben, toch? 

Afijn, er staat nog veel meer in de tuin hoor. Tomaten, komkommers, aardappels, verschillende soorten kolen (zoals paarse bloemkool), uien, peultjes en boontjes, een boel fruitplanten/bomen en vast nog wel een boel meer wat ik vergeten ben. Al jaren eten we uit de moestuin en hebben zo lekkere, verse groentes, maar ook soorten die je dus niet in de supermarkt tegenkomt. Boterboontjes bijvoorbeeld. Die, wat mij betreft, veel lekkerder zijn nog dan andere soorten boontjes.

Wat kweek jij?

You Might Also Like

0 reacties