Afval minderen

mei 18, 2017

De afgelopen jaren zijn we in Nederland steeds beter bezig met het minder produceren van afval. Althans, dat willen ze je graag laten geloven. Of is dat alleen mijn gevoel hierin? We zijn nog niet zo heel lang over op het niet meer krijgen van plastic tasjes, behalve voor bepaalde gelegenheden zoals bij vers eten. Ik liep ervoor al met handige opvouwbare tasjes en nam zo vaak geen tasjes aan. En wanneer ik ze wel aan nam, bewaarde ik ze en gebruikte ze tot ze kapot waren. Inmiddels is mijn plastictasjes-tas (wie heeft hem niet?) wel aan het leeg raken en hoort mijn opvouwbare tasje standaard bij mijn shopping-outfit.

Afval minderen zou de standaard moeten zijn.

Het lijkt zo logisch om steeds minder afval te maken. Een herbruikbare lunchbox, bakjes om dingen in te bewaren in plaats van zakjes en zelfs een bidon flesje wat ik dagelijks bijvul. Goed bezig zou je zeggen. Tot ik afgelopen week boodschappen deed en mijn oog viel op het volgende.
Ja, je ziet het goed. Hoe gek ook, maar tegenwoordig blijkt het een nieuwe trend te worden. Het valt me steeds meer en meer op dat, vooral zelfs na het verbod op de plastic tasjes, het een trend lijkt te zijn om alles maar te verpakken. Waar de pastinaak en bloemkool bijvoorbeeld nog los ligt, ligt de komkommer al enige tijd bij de supermarkt in het plastic. Waarom is me de vraag, want zonder blijft hij langer goed, hoef je er minder tijd in te steken tijdens het proces van telen tot supermarkt en zou hij je dus meer opleveren als je er hetzelfde voor zou vragen. Althans, dat zou je denken toch? Je hoeft er geen eens meer een labeltje voor te printen, want alle komkommers kosten hetzelfde. Goed bezig... behalve op die berg plastic er omheen na. Dat ik nu zelfs alle paprika's los zo ook zag liggen, terwijl ook die niet gewogen hoeven worden en het echt niet beter is voor je paprika om hem zo te verpakken, dat wekte enige mate van irritatie op.

Onnodig stuk plastic

Waar zijn we nou mee bezig? Waarom moet hier nou echt zo'n onnodig stuk plastic omheen gedaan worden? Misschien hebben wij in onze gemeente nog geluk dat je plastic gratis af kan laten halen in gratis plastic zakken, maar in sommige gemeentes kosten die zakken zelfs geld. En dat niet alleen. Het oogt voor mij als moedwillig extra afvallen veroorzaken. Onnodig extra afval. We zijn met zijn allen zo enorm bezig met het recyclen van materialen en het afschaffen van soorten afval dat er spontaan nieuwe vormen gecreëerd worden. En weet je, ik erger me daar aan. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Ook ik doe mijn best om minder afval te produceren en alles netjes te scheiden en te verzamelen, zodat al het afval gerecycled kan worden. En als ik dan zie dat producten los worden verpakt, nutteloos verpakt, in een stuk afval, dan krijg ik spontaan de neiging om hem maar niet meer te kopen en te hopen dat onze paprika's uit de tuin heel vlug goed gaan groeien.

You Might Also Like

0 reacties