Waarom ik nog steeds met een voedingskussen slaap

april 22, 2017

Regelmatig plaats ik foto's op mijn instagram van ons huis. Heel soms ook van de slaapkamer. Where the magic happens zeggen ze dan. Slapen noem ik dat. De oplettende kijker zal het niet ontgaan zijn dat er op ons bed altijd een klein voedingskussen ligt. En die ligt daar niet voor de sier. En nee, ik geef ook geen voeding meer aan een baby.

Hoe het begon
Even een terugblik: toen ik begin 2013 zwanger werd, bleek al snel dat ik problemen had met mijn bekken. Met 11 weken kon ik me al niet meer omdraaien en belandde ik via de fysio bij een bekkenfysio. Daar waar ik alleen bekend was met het fenomeen bekkeninstabiliteit bleek ik het tegenovergestelde te hebben: mijn banden zijn te kort. Dit resulteerde in pijn onderin de buik en rug, slecht kunnen bewegen en dus ook moeite met lopen. Klinkt hetzelfde als bekkeninstabiliteit, maar de oorzaak is een tikje anders.


Waarom zijn ze te kort? 
Waarom mijn banden te kort zijn is niet zeker, ze zijn overmatig stevig en rekken niet genoeg. De mogelijke boosdoener bleek het opvangen van een kleine scheefstand. Dit is overigens bij mij nooit eerder gezien, mijn lichaam bleek dit heel goed te kunnen verdoezelen. Tot ik dus zwanger werd en mijn lijf zich richtte op andere bezigheden. Het groeien van de baarmoeder speelde daarin een grote rol, die trekt dus flink aan je banden en mijn banden rekten niet genoeg mee. Ik kwam er in ieder geval na ruim 24 jaar achter dat mijn ene been een tikje langer is dan de andere. Pas later in de zwangerschap zijn al mijn banden wat weker geworden. Zo waren mijn voeten maar liefst 2 maten groter in de zwangerschap dan ervoor en zijn ze nu dus nog altijd een maat groter. Het valt me nu pas op dat mijn ene broekspijp altijd korter oogt dan de andere.

Tijd voor een voedingskussen
Tijdens de zwangerschap werd ik door zowel de fysio als bekkenfysio en ook de verloskundige (alles in dezelfde week) getipt om te gaan kijken voor een voedingskussen. Uiteraard zag ik er wel bij de Hema, maar hoe wist ik nou welke handig was om te helpen bij het omdraaien in bed? En dus ben ik gaan proef liggen bij een grote babyzaak in de buurt. Ik nam er verschillende mee naar zo'n tienerbed die daar ook stonden in die zaak en de medewerkster daar stond me graag te hulp om eens te kijken waar ik het beste mee overweg kon. En zo kwam ik uit op zo'n klein voedingskussen in bananenvorm (halve maan noemde ze het, maar het lijkt voor mij ook wel op een banaan). Het hielp me goed om beter om te kunnen draaien.

Sindsdien slaap ik eigenlijk altijd met een voedingskussen. Het scheelt voor mij erg in de last van mijn rug en bekken. Zeker wanneer ik op mijn zij lig geeft het een extra ondersteuning aan mijn heupen en bekken, wat erg prettig is. Inmiddels ben ik er zo aan gewend dat ik niet meer zonder kan slapen. Wellicht is het vast wennen, maar waarom zou ik? Het slaapt heerlijk!

Wat is jouw ervaring met slapen met een voedingskussen?

You Might Also Like

1 reacties

  1. Tijdens mijn eerste zwangerschap sliep ik er ook veel mee. Nu weet ik niet goed hoe haha..

    BeantwoordenVerwijderen