Pasen DIY's

april 13, 2017

Pasen staat vlak voor de deur en dus is het nog even vlug de tijd om wat leuke dingen te maken ervoor. Om je huis wat te decoreren, om je paastak nog wat extra aan te kleden of wellicht wat voor jezelf. Voor vandaag heb ik dan een ook aantal leuke DIY's klaar staan om lekker te maken.


Paastas
Een stoffen tas is altijd handig! En wat is er nu leuker dan zo'n tas met een eigen bedrukking? Zoek wat rond online voor ideeën wat je erop kunt maken, wat voor tekst en/of afbeelding je zou willen en ga daarmee aan de slag.
Hoe maak je dit?
Voor deze tassen koos ik ervoor om aan de slag te gaan met flexfolie (te krijgen bij de betere hobby winkels). Je snijdt de afbeelding naar wens in spiegelbeeld uit op de matte kant van het materiaal, zonder door het glimmende deel te snijden. Daarna haal je al het matte materiaal weg wat je niet nodig gaat hebben. Wat over blijft is dus de afbeelding in spiegelbeeld. Wanneer je je vel vanaf de gladde kant bekijkt (die laat je dus in tact!) zul je de afbeelding/tekst zien die je wil. Vervolgens zet je je strijkijzer op de hoogste stand, leg je je tas op een harde ondergrond, legt daar de afbeelding op en daarover een theedoek. Met je strijkijzer ga je steeds op een plek veel druk uitoefenen voor minimaal 25 seconden. Wanneer je alle plekken hebt gehad van je afbeelding, kun je het plastic eraf halen en het indien gewenst nog een keer zonder plastic (maar met theedoek) nog een paar seconden nadrukken.
De tas met 'The hunt is on' zal bij ons wel gebruikt worden voor Dani, die met Pasen chocolade paaseieren mag gaan zoeken. Er zit wel een mandje bij, maar ik gok dat hij dat wat onhandig gaat vinden, zeker gezien er straks meer eieren zijn dan oorspronkelijk in het mandje horen en er ook nog wat chocolade paashaasjes verstopt gaan worden.

Extra ideeën
Er zijn sowieso meerdere manieren om een textiel item van een afbeelding/tekst te voorzien dan enkel met flexfolie zoals ik deed. Zo kun je iets erop verven met textiel verf (te krijgen bij de hobby winkel) of met watervaste stift bijvoorbeeld. Voor een mooi resultaat kun je van te voren een sjabloon maken en vanuit daar te werk gaan.
Bij winkels als de Hema zijn er vellen te koop waar je met je printer een A4 op kan afdrukken en deze weer op je tas kan strijken. Het mindere daarvan vind ik het enorme vlak wat je niet bedrukt wat je wel ziet. Om het nog mooier te maken zou je het uit kunnen knippen.

Zo kun je trouwens ook een t-shirt een opdruk geven naar wens. Hartstikke leuk voor jezelf of je kids met deze Pasen! Helemaal in stijl voor de dag komen, helemaal zoals jij dat wil.

Paaskussen
Als groot kussen-fan is het natuurlijk niet gek dat ik ook een paaskussen in huis wil. Een leuke manier van je huis decoreren, zonder meteen voor dingen te gaan waar je huis heel veel drukker van wordt. Vervang gewoon een ander kussen op de bank en klaar ben je. Deze Pasen maakte ik een ei-vormig kussen met een halve maantjes stof die ik nog had liggen.
Hoe maak je dit?
Voor dit ei-vormig kussen heb ik een stof gekozen die niet rekte. De stof had ik dubbel liggen en vouwde ik daarna nog een keer dubbel. Zo kun je makkelijker een ei uitknippen wat aan beide kanten gelijk is. Daarna legde ik de goede kanten van de stof op elkaar en stikte ik rondom de stof aan elkaar, waarbij ik een klein stukje overliet om het kussen weer goed te draaien en te kunnen vullen. Dat vullen deed ik met knuffelvulling (te koop bij de hobby winkel), maar je kan ook een oud kussen nemen en met de vulling daarvan aan de slag gaan. Het laatste stukje naai je dan met de hand dicht. Et voila! Een eigen paaskussen.
Extra ideeën
Zie je het nu niet zitten om een ei-vormig kussen neer te leggen, maar wil je wel graag een kussen in paasstijl, dan kun je eens kijken in je lokale stoffenwinkel of ze daar stof hebben in paasstijl. Hiermee maak je dan zelf een kussenhoes (hoe je die maakt lees je hier: DIY Kussenhoes) voor een kussen die je hebt liggen. Of je koopt een kant en klaar kussen en naait er met de hand een vorm op (van een paasei of paashaas bijvoorbeeld), of oogjes, een neusje en een mondje en zet er twee oren aan.

Paashangers
Wil je snel nog wat extra paasdecoratie in je paastakken hebben, dan is dit wellicht jouw DIY. Je neemt wat stevig papier of karton met printjes naar wens en tovert ze om tot leuke paas-hangers.
Hoe maak je dit?
Kort maar krachtig: kies voor stevig papier en/of karton met printjes naar wens (of teken die er zelf op) en knip er een ei uit. Als je twijfelt of je ei vorm wel naar je zin is, kun je van te voren een mal maken. Zelf ben ik ook geen ster in eieren uitknippen zoals je ziet, maar ik vind dat juist wel grappig eruit zien in onze paastak. Wanneer je deze eieren hebt uitgeknipt, maak je bovenin nog een gaatje (met de perforator) en rijgt er een lintje of touwtje doorheen. Ik ging voor een kanten lintje deze keer. Knoopje boven in, ophangen en klaar!

Extra ideeën 
Wil je nou graag stevig karton met leuke printjes, maar weet je niet waar je die kan halen? Kijk dan eens bij winkels waar ze behangstaaltjes hebben liggen. Hiervan kun je van je gewenste printjes een staaltje steeds meenemen en daar wat uitknippen.
In plaats van zo'n kanten lintje kun je ook gaan voor zwart-wit bakkerstouw, satijnlint of sisal inpaktouw (staat heel stoer!). Dit geeft weer een totaal andere look aan je hangers.

Paastekst op glas
Pas geleden schreef ik nog over een Memory Jar als DIY en hoe simpel die te maken is met een glazen pot en wat krijtstiften. Dit kun je natuurlijk ook gewoon doen met dingen voor Pasen.
Hoe maak je dit?
Je neemt iets van glas naar wens, een echt glas, een vaasje, een weckpot of een andere voorraad pot van glas waar je bijvoorbeeld paaseitjes in doet. Zie je mijn paaseitjes ook op de foto hierboven? Precies, die ben ik dus vergeten te kopen. Afijn, had leuk geweest om ze in dit glas neer te zetten toch? Je schrijft en/of tekent er iets naar wens op en klaar ben je. Als je graag een bepaald iets erop wilt, maar twijfelt of het goed lukt kun je er ook voor kiezen om een voorbeeld uit te printen en aan de binnenkant er tegenaan te plakken. Overtekenen kunnen we allemaal toch?

Extra ideeën
Wanneer je (net als ik) vergeten bent om paaseitjes te kopen, kun je ook gewoon een leuke tekening of tekst maken op de ruit van je woonkamer, de achterdeur of wellicht een binnendeur met glazen ruiten of een kastje. Of je zet wat vrolijke bloembollen (met tulpen ofzo) in een glazen overpotje en tekent daar wat leuks op. Staat direct feestelijk!

Wat ga jij nog maken voor deze Pasen?

You Might Also Like

0 reacties