7x lekker op een broodje

april 02, 2017

Eet je graag lekkere dingen op warm brood? Dan zijn deze tips wellicht iets voor jou. Ik eet zelf namelijk wel graag een broodje (boterham, pita of turks broodje) met iets warms erop. Echt een burgermens zou je kunnen zeggen, maar dingen als tosti's maak je me ook wel erg happy mee. Ondanks dat ik steeds meer van het koken geniet, ben ik ook wel een beetje lui hierin hoor. Dingen uren op het gas laten staan is niet aan mij besteed. Ook ben ik niet vies van vleesvervangers en andere soorten vervangers. Zolang het maar lekker is natuurlijk! En weet je nog die vegan challenge waar ik over vertelde? Om je een handje op weg te helpen, hier 7 tips (voor een week lang 1 maaltijd per dag bijvoorbeeld) voor op een broodje. Of boterham.. pita, etc. 

Kikkererwtencurry
Kikkererwten zijn zeer eiwitrijk en dus handig in een veganistisch menu. En je kan ze op tig manieren verwerken in je eten, wat ze lekker veelzijdig maakt. Zo lees ik zelfs dat het vocht gebruikt kan worden als ei-wit en dus opklopbaar is (en daarmee ook erg lekker). Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik ga dat zeker eens doen en zal je er dan ook over vertellen. De kikkererwtencurry (recept in het linkje) deed ik hier op een pita broodje en deed er een berg lekkere komkommer bij, legde er wat rucolasla op, rode ui ringen en een lekker sausje (de uitleg ervan staat ook in het linkje). Het handige is dat het zo klaar is en je dus snel kunt genieten. 

Vegan tosti
Ben jij wel fan van een tosti tussendoor? Dan heb jij even geluk, er bestaan prima kaasvervangers. Die van wilmersburger (te koop bij de Jumbo, dus niks speciaal bestellen ergens online) smaakt prima en is dan ook lekker te gebruiken als kaas vervanger. Even opwarmen, een dot curry erbij en eten maar!

Pompoenburger op een mini turksbroodje
Meestal doe ik mijn boodschappen bij de Em-té. Eigenlijk meer uit gewoonte dan wat anders. Vroeger had ik er een aantal jaar mijn bijbaantje, maar als klein meisje kwam ik er al met mijn moeder. En dat doe ik nu dus ook nog. Inmiddels komen er steeds meer dingen in het assortiment die handig zijn bij een vegan dieet. Aan vleesvervangers hebben ze Vivera en nog een merk. Dat laatste merk bestaat bijna alleen maar uit melk en valt dus af. Het voordeel aan Vivera is dat het label heel duidelijk aangeeft of iets volledig plantaardig is of niet. Ze hebben 3 kleuren wikkels, een oranje (de gewone vleesvervanger), een paarse (iets met lupine?) en de blauwe (de 100% plantaardige). Die laatste kun je dus makkelijk pakken zonder ook maar verder naar het etiket te hoeven kijken. Mijn favoriet voor op een broodje daaruit is de zoete aardappel/pompoen burger. Die gooi ik gemakshalve gewoon in de frietpan. Ik koop vaak van die mini turkse broodjes erbij, beleg ze met rucola sla (vaak uit de moestuin, jum!) en een dot mayolijn (plantaardige mayonaise). Zo gemaakt, lekker vlug eten.

Gevulde broodjes
Daar zijn ze weer, die lekkere turkse broodjes. Hier met een manusje van alles, wat ook altijd erg lekker uit komt. Het recept van zo'n gevuld broodje staat onder de link. De kaasrasp is natuurlijk van wilmersburger. De radijsjes en peultjes waren uit de moestuin. Wist je dat radijsjes geroerbakt erg lekker zijn? Het loof ervan kun je ook eten trouwens. Heb ik deze keer bij deze broodjes niet gedaan hoor, maar erg lekker is het wel.

Veggie burger - the clean cheater way
Layla heeft een blog vol heerlijke en makkelijke vegan recepten. Handig wanneer je wat inspiratieloos bent en een bepaald ingrediënt ergens in wilt hebben. Zo wilde ik eens een veggieburger (haar recept in de link) maken met cashewnoten erin en vond bij haar een fijn recept. Normaliter vervang ik de linzen voor kikkererwten, maar deze keer niet. Daarnaast had ik groentefrietjes gezien in de winkel en volgde daarbij het recept op de verpakking. Nooit doen... Nooit! De allerzwartste heb ik er tussenuit gevist, maar even serieus... wat een faal gebeuren. Hoe je die dingen wel goed krijgt in de oven mag je me wel vertellen, maar de verpakking vertelt het in ieder geval niet. Ik gooide de burger op, jawel, een turks broodje en had er mayolijn bij. Zelfs Martin vond het erg lekker (en lachte me natuurlijk uit om die gekke frietjes... nooit meer doen).

Pesto tosti
Om eens een ander smaakje aan je tosti te krijgen, vind ik een pesto-kaas tosti wel lekker. Hou er trouwens rekening mee dat de meeste pesto's niet vegan zijn. Ik haalde een basilicum pesto bij de Xenos met als ingrediënten: basilicum, zonnebloemolie, zout, zuurteregelaar E575 (synthetische zuurteregelaar) en anti-oxidant E300 (een natuurlijk zuur, wat in bijna alle groente en fruit zit en ook wel eens als vitamine C toegevoegd wordt). Ik werd met name happy van de weinige ingrediënten. Normaal staat er zo'n lading met zooi op die me vaak overbodig lijken. De kaas is dus weer wilmersburgerkaas, die trouwens wel beter smelt met wat vochtigs erbij (de pesto in dit geval). En hier een lekker pompoenpitbrood er omheen, dotje curry erbij en smullen maar.

Cashewnotenburger
Mijn favoriet voor op een broodje (of hier een pita). Een cashewnoten burger! Het recept vind je hier: cashewnoten burger. Het is zo gemaakt, iedereen die het hier proefde was er helemaal weg van. Ik deed ze op het broodje met eronder rucola sla uit de tuin, rode ui ringen, wat mayolijn en bovenop wat gebakken champignonpartjes. Smullen! Nou ik dit zo typ... misschien eet ik dit van de week gewoon weer. Veel te lekker!

Nog meer ideeën:
In theorie kun je echt van alles warm eten op brood. En ondanks dat je hierboven al 7 lekkere tips hebt, ben je wellicht op zoek naar nog wat extra tips. Deze dingen zijn natuurlijk ook lekker: 
  • Een tosti met pindakaas en plakjes banaan. Klinkt gek? Echt niet! Het is heerlijk en weer eens totaal wat anders.
  • Eigenlijk iedere willekeurige plantaardige burger kan op een broodje. Ook lekker trouwens met een plakje wilmersburgerkaas voor dat 'cheeseburger' gevoel. 
  • Wist je dat er ook plantaardige shoarma is? Vivera heeft er en damn dat is nog eens even makkelijk genieten.
  • Pittige humus, even opwarmen ermee (of in je tosti-ijzer) en smullen maar. Dit koop je kant en klaar bij een willekeurige supermarkt (zelfs bij de lidl nota bene!). 
  • Wentelteefjes met plantaardige melk (soja, amandel, kokos, haver bijvoorbeeld). Beetje kaneel erbij, wat bloem (80 gr bloem tegenover 300ml melk). 
  • Als het aan mij ligt wok ik allerlei groentes door elkaar met een sausje (bbq saus, sojasaus etc.) en doe dit op een broodje. Smaakt eigenlijk altijd. Ik ben fan van dingen met nootjes, champignons, paprika's, verschillende soorten bladgroen (binnenkort tuinkers uit de moestuin, evenals weer radijsjes. Deze keer met bladgroen) en dingen als ui en knoflook. En of je dat dan op een pitabroodje doet, een turks broodje, een gewoon bolletje of puntje of tussen een boterham dat maakt me nooit uit. Lekker smullen is het!
Hopelijk heb ik je weer genoeg voorzien van lekkere ideeën voor op een broodje of boterham. Heb jij nog meer tips? Spam ze hieronder!

You Might Also Like

0 reacties