Banaan notenpasta cake

maart 07, 2017

Vaak komt het voor dat je bananen hebt die opeens vlug rijp worden. Althans, ik heb dat dus wel. Ik moet dan altijd vlug wat verzinnen om ervan te maken, omdat weggooien ook zo zonde is als ze té rijp worden. Terwijl Martin al een idee opperde, zag ik dat ik er maar liefst 5 had liggen die echt verwerkt moesten worden. Dat betekende dus dat dat best veel zou zijn voor één recept. Tja en wat ga je dan maken? Ontbijten is nooit zo mijn ding, dus vaak ga ik dan op zoek naar ideeën voor het ontbijt. Havermout en banaan zijn een fijne combinatie als je het mij vraagt en dus koos ik er deze keer ook weer voor.


Laatst vond ik trouwens bij de Action 100% organische gemengde notenpasta. Deze gebruikte ik in mijn recept, al kun je hem prima vervangen voor pindakaas. Deze notenpasta is namelijk ongeveer hetzelfde, maar dan van allerlei noten in plaats van alleen pinda's. Hij is iets minder zoet dan gewone pindakaas en dat is naar mijn idee net iets lekkerder in deze cake, want de banaan maakt hem sowieso al flink zoet en ik ben niet meer zoveel zoet gewend als vorig jaar. Overigens wanneer je voor pindakaas kiest raad ik je wel aan om voor een pindakaas te gaan die enkel van pinda's is gemaakt. En dat klinkt je vast gek, maar er zijn er genoeg met allerlei gekke toevoegingen, terwijl dat op zich niet nodig is. Naast dat het op de ingrediëntenlijst staat, zie je het vaak ook in gebruik door het laagje olie dat erop gaat liggen. Dat gebeurt trouwens ook bij mijn notenpasta.

Dit heb je nodig:
Dit recept is goed voor 10 stukjes van 129kcal per stuk.
 • 135 gram havermout
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zeezout
 • 1 tl kaneel
 • 2 rijpe bananen
 • 55 gram notenpasta
 • 1 tl vanille extract
 • 25 gram agave siroop
 • 1 el chiazaad
 • 2 el warm water
 • 180 ml sojamelk

Zo maak je het:
Doe de chiazaadjes en het water bij elkaar in een bakje en roer even door. Zet het daarna aan de kant en laat het rusten. Zo trekt het vocht goed in de chiazaadjes voor straks. 
Pak de havermout en meng hier doorheen het bakpoeder. Voeg daarna het zeezout toe en het kaneel. Roer goed door en zet dit daarna ook aan de kant. 
Doe de bananen in de blender, voeg de notenpasta toe en het vanille extract. Meng dit goed door elkaar. Voeg daarna de agave siroop toe en meng het nogmaals goed door elkaar. Wanneer dit gedaan is pak je de chiazaadjes en schep je dit erbij. Je zult merken dat de zaadjes al het vocht hebben opgenomen en het haast eitjes lijken. Meng dit ook nog even goed door elkaar. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe, de havermout met toevoegingen. Meng dit grondig door elkaar tot een stevige massa. Voeg daarna de melk toe en meng het goed door tot je een deegmengsel hebt. 


Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en doe daarna je deeg erin. Even goed verspreiden over de volledige bodem. Bak je cake in 25 minuten gaar en laat hem afkoelen. Niet te snel uit het blik halen, dan zakt de cake doormidden. Erna snij je hem in 10 gelijke stukjes. Smullen maar!

Zou jij deze cake eten als ontbijt of bij de koffie? 

You Might Also Like

0 reacties