Eerste hulp bij waterpokken

februari 16, 2017

Je kind heeft waterpokken. Een onschuldige kinderziekte die maar liefst 95% van alle kinderen onder de 6 jaar krijgt. Waterpokken worden veroorzaakt door het varicellazoster virus, een variant van het herpesvirus. Meestal wordt een kind dan eerst verkouden tijdens de incubatie tijd (zo'n 2 tot 3 weken!), waarna er pokken zichtbaar worden over het lijf. Die pokken komen in golven. In het begin lijken het er een paar te zijn, maar in golven breidt zich dit uit.

De pokken zijn al besmettelijk voordat ze echt uit zijn gebroken en de meeste overdracht gaat dus via speeksel tijdens hoesten en niezen. Het vocht uit de blaasjes is ook besmettelijk, echter blijven deze vaak heel en drogen ze in voordat ze kapot gaan. Hierna ontstaan er kostjes op de blaasjes. De blaasjes kunnen wat jeuk geven en eventueel wat koorts.


De jeuk van waterpokken kan door kinderen als vervelend worden ervaren. Vaak wil je dan hulp bieden door er iets op te smeren bijvoorbeeld. Wij probeerden verschillende dingen uit toen Dani waterpokken had. En de volgende dingen boden werkelijk effect bij de jeuk. 

Mentho 10
Het hoofdbestanddeel van Mentho 10 is menthol, een natuurlijk extract zonder bijwerkingen wat verkoelend werkt op de huid. Die verkoeling gaat jeuk en huidirritatie tegen. Ideaal dus bij waterpokken, die flink kunnen jeuken en irriteren. Doordat het geen bijwerkingen heeft is het ook geschikt voor kinderen.
Wij gebruikten dit zelf de eerste avond na de uitbraak en de ochtend erop. Uiteraard kreeg Dani natuurlijk de waterpokken nadat de winkels gesloten waren, waardoor wij niets meer konden krijgen. Mijn schoonouders hadden dit nog staan en het wordt ook gewoon verkocht voor waterpokken. Dani vond het prettig en liet het smeren goed toe. 

Calendulan kinderemulsie van VSM
De dag na de uitbraak ging ik met Dani naar de apotheek. Hier bekeken ze de waterpokken die opdrogen voor je neus. Zij raadden de Calendulan kinderemulsie van VSM aan. Deze is speciaal ontwikkeld voor kinderen met waterpokken, is een plantaardig product wat gebruikt wordt nadat de waterpokken zijn ingedroogd. Het is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar oud en verkoelt de huid, gaat de jeuk tegen en helpt de huid sneller te herstellen. 
Dani was binnen 2 dagen ermee ook al klaar met de waterpokken en had erna enkel nog korstjes. Via vrienden kregen we de tip om hem te bewaren in de koelkast, de extra kou zou nog beter helpen voor verkoeling bij de jeuk. Dani was het daar niet mee eens. Voor hem was het een nadeel dat de emulsie koud was, zelfs zonder koelkast. Wel vond hij dat de emulsie goed werkte tegen de jeuk en vroeg regelmatig om bepaalde plekken te zalven. 

Zemelenbad
De apotheek vertelde ons ook over een zemelenbad. Havermout mocht overigens ook. Maar ook voor mensen die, net als wij, geen bad hebben is dit een geschikte manier om je kind te verlichten van de jeuk. Vul een washandje met wat havermout of zemelen en leg deze in het warme water. Wanneer je een bad hebt kun je daarvoor kiezen, ik vulde de douchebak met water en legde daar de afgesloten washand in. Je zult zien dat het water troebel gaat ogen. Om het extra goed overal te laten komen, dep je je kind nog over het lijf waar de blaasjes zitten met het washandje met daarin de havermout of zemelen. 
Dani ging bij ons er zelfs lekker bij liggen in de douchebak en vroeg me met een beker steeds het water over zijn rug te gieten. Zo zijn alle plekken over zijn lijf goed geraakt met het water van het zemelenbad. Daarna heeft hij geen jeuk meer gehad. Zeer geslaagd dus en uiteraard gewoon geschikt voor kinderen. 

Wat gebruikte jij om de jeuk tegen te gaan bij de waterpokken bij jouw kind?

You Might Also Like

0 reacties