Eminent Wifi Repeater

januari 17, 2017

De tuintafel staat gedekt, ik nestel me lekker in de stoel op het terras met wat drinken terwijl Dani aan het spelen is buiten. De ultieme gelegenheid om even mijn social media te checken. Geen bereik.. Ik moet die stoel weer uit, de boel gaan verplaatsen en vergeet te checken of ik op de nieuwe plek wel bereik heb en mag de hele riedel nog een keer herhalen. Herkenbaar?

Het komt best vaak voor dat je buiten, op zolder, in de schuur of zelfs in bepaalde hoeken in huis geen bereik hebt. Gruwelijk irritant! Het liefst heb je door heel je huis en tuin internet. Een paar meter buiten huis houdt dat vaak op. Sterker nog, wanneer manlief besluit in de moestuin aan de slag te gaan, is hij bijvoorbeeld via whatsapp niet bereikbaar.

Afgelopen week ontving ik de oplossing voor dit probleem. Een makkelijk, zeg maar gerust vrouwvriendelijke, oplossing voor meer bereik. De oplossing kwam van Eminent, een merk wat je (met grote waarschijnlijkheid) in jouw lokale computerwinkel kan vinden. Ze maken onder andere computeraccessoires, maar ook particuliere bewakingssystemen, kabels etc. Eigenlijk alles wat je nodig hebt en wat past op je privé-netwerk, oftewel je internet. En dus ook dé oplossing voor beter bereik.


Een wifi repeater is een kastje wat zich verbindt met je huidige wifi netwerk en deze daarna weer uit zendt. Het signaal daarbij wat dit kastje uitzendt is sterk en geeft je dus een verlengd bereik van je wifi. 
Om de wifi repeater te kunnen gebruiken heb je een router nodig. Deze staat vaak in de buurt van je modem of zit zelfs ingebouwd in je modem. Wij gebruiken thuis een aparte router. Het bereik is dan beter en stabieler. Net wat je nodig hebt, als je het mij vraagt. Wij hebben de Eminent EM4510 in huis, dus deze gebruik ik ook in de uitleg over hoe makkelijk de wifi repeater wel niet werkt. Jouw router werkt vast hetzelfde en eigenlijk alle routers hebben wel een WPS knop, die je nodig hebt voor de repeater.


Zo makkelijk werkt hij
Er zit een handleiding bij het kastje, een handleiding van maar liefst 5 hele stappen. De gemiddelde Zweedse-gigant klant klapt hierbij al in zijn handjes en denkt 'Dat moet niet moeilijk zijn!'. En geloof me, dat is het ook niet. In mijn foto reeks zie je de stappen ook nog een keer, waarbij ik stap 1 en 2 samen heb gevoegd, er vanuit gaande dat ik verbinding had met mijn router.

Stap 1 
Stap een vertelt je dat je moet kijken of je router het doet en dus signaal geeft. Kijk meteen even of die ook een WPS knopje heeft. De meeste hebben die wel. Dit knopje is handig om bijvoorbeeld een draadloze printer op je netwerk te laten draaien, zonder dat je een wachtwoord hoeft in te voeren in je printer.

Stap 2
Plug je wifi repeater in een stopcontact. Even voor je gemak in de buurt, want je moet beide kastjes nog bedienen. Zodra hij eenmalig contact heeft gehad met je router ga je pas op zoek naar dé plek om hem zijn uiteindelijke plaats te geven.

Stap 3
Druk voor 5 seconden op het knopje op de wifi repeater.

Stap 4
Druk voor 3 seconden het WPS knopje in op je router. Nu gaan je router en wifi repeater verbinding maken.

Stap 5
Wacht ongeveer een minuut. Daarna zal je wifi repeater zijn gestopt met knipperen en laat hij de signaalsterkte zien. Zoals je ziet op mijn foto is dat hier mega sterk (3 streepjes), want de wifi repeater was in dezelfde ruimte als de router. Uiteindelijk wordt het onderste lichtje blauw.

Die doet het! En nu kun je op zoek gaan naar de geschikte plek om hem te plaatsen. Wij plaatsten hem uiteindelijk in de garage, waar hij bereik had van de router en het bereik tot ver achterin de tuin door kon geven. De handleiding geeft aan dat wifi repeater 2 tot 3 streepjes mag geven voor een goed bereik. Wanneer hij maar een streepje geeft, zal het bereik niet geweldig goed zijn. Het kastje heeft dan zelf ook niet zo'n best bereik.


Check, check, double check
We onderlegden de wifi repeater nog aan wat testjes om te kijken wat we er echt van vonden. We in dit geval, want ik ben niet voor niets getrouwd met een ICT'er die dit maar al te graag wilde uittesten. Om het bereik van de router wat slechter te maken, viste ik een BK pan uit de kast om er overheen te zetten. Daarna vertrokken we de met de wifi repeater naar de garage (foto rechts boven) en zelfs naar de schuur die daar weer achter stond (foto's onder). Het bereik was nog altijd onverstoorbaar goed volgens de wifi repeater. Martin checkte nog even wat zijn telefoon er van vond achterin de tuin.


Conclusie
Op die app van Martin liet hij zien hoe sterk het bereik echt was. Mijn telefoon geeft natuurlijk netjes bereik aan, maar deze app laat nog meer zien. De rode boog is de repeater bij ons ver in de achtertuin. De donkerblauwe eronder is de router in huis. Links onderin zie je nog wat netwerkjes die nog minder sterk zijn, mogelijk van de buren of achterburen. Zoals je ziet heeft de repeater een mega goed bereik ver achterin onze tuin.


Zoals je ziet, ver achterin onze tuin van 32 meter diep heeft de repeater in de schuur nog flink bereik (de schuur zie je links). De router waar hij mee in verbinding staat ligt voor in huis nog onder die BK pan. Voorheen hadden we geen bereik meer na de schuur, die je links nog als een vlek ziet achter de boom, maar met repeater hebben we een supersterk bereik tot helemaal aan de schutting achterin de moestuin.


Deze zomer hebben wij geen problemen meer met wifi in de tuin. Waar in huis (of in je tuin) heb jij nog weinig tot geen bereik met je wifi?

You Might Also Like

0 reacties