Capsule Wardrobe

januari 25, 2017

Het startte met het idee dat mijn spiegelbeeld eindelijk liet zien wat er was en ik het niks vond. Te dik. Mijn BMI zei trouwens hetzelfde. En hoeveel smoesjes je ook kan verzinnen over te dik zijn, voor mij gold dat ik er echt wel wat aan kon doen. En dat deed ik! Ik paste mijn voedingspatroon aan naar mijn huidige patroon en paste mijn bewegingspatroon aan naar het huidige. Ik ben tevreden, heb een perfect BMI en zit lekker in mijn vel. Het enige wat niet lekker was, waren de kleren die daar omheen zaten. Tijd om mijn garderobe opnieuw te starten. En zo begon ik, zonder dat ik dat zelf eigenlijk door had, met een capsule wardrobe.

Dit wil je lezen! Afvallen doe je zo


Een capsule wardrobe is niets meer dan een kast vol (nou ja.. vol?) kleding die je het hele jaar door kan dragen en met elkaar kunt combineren, tezamen met eventuele seizoen/mode items. Tijdloze items. Maar... je hoeft geen overladen hoeveelheid hierin te zien. Vroeger (denk in de jaren 70) bestond een capsule wardrobe uit 30 items, inclusief schoenen.

Iets waar ik wel echt fan van ben. Laat je niet misleiden door de foto hierboven. Dit was de laatste foto van mijn kledingkast, toen er al een deel verdwenen was (zowel van de kleding als van de kilo's), maar nog lang niet alles. Letterlijk is alleen het grijze topje gebleven in de kast. De rest varieerde in maat, maar was uiteindelijk allemaal te groot. Of versleten. Ik moest dus gaan kijken naar alles wat ik ging vervangen, wat ik nog kon dragen, wat ik wilde dragen en waar ik gelukkig van werd. En uiteindelijk letterlijk naar alles wat ik nodig heb. En wanneer ik niet meer nodig heb, koop ik ook geen kleding in deze zin. En voor mijn gevoel kan ik aardig variëren in kleding en heb ik altijd wat om aan te trekken. Wat heb ik tegenwoordig nog?

Mijn kledingkast
Broeken
 • 3 lange spijkerbroeken
 • 2 korte broeken
Rokken/Jurken
 • 2 jurken/tunieks
 • 1 rok
Tops
 • 3 mouwloze tops
 • 3 t-shirts
 • 1 top met driekwartmouwen
 • 3 truien
 • 3 vesten (1 dik, 2 dunnere)
Schoenen
 • 1 paar slippers
 • 1 paar sandalen
 • 1 paar snowboots
 • 1 paar laarzen
 • 2 paar sneakers/gympen
Jassen
 • 1 zomerjas
 • 1 winterjas

Even tellen hoor! Deze garderobe bevat maar liefst 29 items en valt daarbij onder de gemiddelde noemer van een capsule wardrobe. Was dit in eerste instantie bewust? Welnee, maar ik wilde niet veel uitgeven aan een nieuwe kledingkast, lang tevreden blijven met alles wat ik heb en altijd wat leuks om aan te trekken. En dat heb ik dus ook. Mission completed! 

Wat zie je niet in dit lijstje? 
Onder dit gehele verhaal heb je nog wat kledingitems die niet onder deze noemer vallen. Ondergoed, of gelegenheidskleding. En denk dan niet aan een feestelijke outfit, want dat kan ik prima maken met alles wat ik heb, maar aan bijvoorbeeld sportkleding.
In mijn geval komt dat uit op:
 • 3 bh's (1 aan, 1 in de was, 1 reserve)
 • 1 set sportkleding (sportbroek, sportshirt, sportvest)
 • 10 stuks ondergoed. Simpel gezegd voor alle dagen 1 en dan nog wat reserve. Netjes je was bijhouden is natuurlijk een must
 • 6 paar dunne sokken, 2 paar dikke sokken, 4 paar korte sokken
 • Slaapkleding (2 winter sets, 2 zomersets)
 • 2 sjaals, 1 muts, 2 paar wanten (1 dikke, 1 dunne)
 • 1 tas
 • Eventuele sieraden 
Ondergoed en bh's vallen bij mij onder onderkleding en dus niet in de zogeheten 'capsule wardrobe', maar zijn wel standaard uitgerekend in wat nodig is. Evenals sokken, gewoon kijken naar wat je vaak draagt en wat je daarin nodig hebt. Niet meer, niet minder. 

Sportkleding heb ik een basic set van liggen. Ik sport graag thuis, maar fijne sportkleding vind ik daarbij dan weer erg prettig. Gezien ik deze nooit als gewone kleding draag, valt deze ook niet onder mijn 'garderobe'. 
Dit zelfde geldt overigens met slaapkleding. 2 sets lange broeken met longsleeves en 2 sets met korte mouwen en korte broeken. Voor de tussenperiodes verwissel ik natuurlijk de shirts. Dit meng je ook niet met je gewone garderobe en reken ik er niet in. Maar ook hiervoor geldt 'genoeg is genoeg'. 

Sieraden worden bij mij amper tot nooit gewisseld, ik draag altijd mijn piercings/oorbellen (heel soms een andere set plugs), 2 ringen en soms een ketting. Deze zijn niet mode onderhevig, passen bij al mijn outfits, maar vallen voor mij ook niet onder mijn garderobe. Wanneer je hier wel veel gebruik van maakt, kun je ook hierin natuurlijk voor jezelf gaan kiezen in wat je nodig denkt te hebben. Hoeveel sets, tijdloosheid etc.

Wat mis ik in mijn garderobe?
Als je heel goed gaat kijken in mijn lijstje van items, zie je dat ik bijvoorbeeld geen sierjasjes of blousjes heb. Deze draag ik eigenlijk nooit en zitten dan dus ook niet in mijn garderobe. Wat je ook zal opvallen is dat ik, buiten mijn slaapkleding na, geen longsleeves heb. Ik varieer tops en/of t-shirts met vesten om deze te creëren. Ik heb twee dunne vestjes en een dikkere en dan zo eindeloos variëren, zonder dat ik er nog meer items voor in huis hoef te halen.
Als je nog verder kijkt naar wat ik niet mee tel, zal je merken dat ik geen zwemkleding heb benoemd. Dit staat nog op mijn to-do lijstje. De zwemkleding die ik had, daar ben ik laatst mee gaan zwemmen. Zelfs mijn broekje hing gevouwen om mijn billen en een willekeurige dame heeft me nog geholpen mijn bandjes weer vast te maken. Het topje (het was een tankini) is vastgenaaid aan het broekje, omdat ik anders mijn topje zou verliezen wanneer ik in het water spring. Een soort paraplu effect... Maar het zwemseizoen is nog niet volledig gestart, ik heb geen makkelijke combinatie betreft kledingmaat met cupmaat (helaas pindakaas.. nog steeds niet) en ik weiger om er belachelijk veel aan uit te geven (let's say €100,-, waar ik laatst op gewezen werd dat het zou gaan kosten bij de lokale lingerie zaak). En dus kan ik niet officieel meer zeggen dat ik echt zwemkleding heb, want het past voor geen meter.


Zou een capsule wardrobe iets voor jou zijn? Waar denk jij tevreden mee te zijn of waar zou jij tegenaan lopen? 

You Might Also Like

0 reacties