Zucchini Brownie

december 30, 2016

Pasgeleden werd ik benaderd door Layla of ze een speciaal kids-recept mocht maken voor de blog. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, ben ik wel fan van de recepten van mijn beste vriendin. Ik maakte een lijstje met de 5 lekkerste tussendoortjes. En deze keer maakte ze een recept waarbij je kinderen op een lekkere manier wat meer groenten kan laten eten. Of als je zelf eens aan de slag wil met een gezondere versie van brownies. 

Kinderen en groenten, het schijnt nogal een ding te zijn als ik het internet mag geloven. Gelukkig houdt Dani wel van groenten (leuk kind toch?) als ik Alissa mag geloven. Op internet lees ik dat je groenten dan ook heel goed kunt ‘verstoppen’ in dingen als een soepje, pastasaus of een smoothie. Persoonlijk vind ik dat vreemd, want volgens mij leer je eten waarderen als je daadwerkelijk de smaken kent. Maar goed, ik ben geen moeder, dus wat weet ik er nu van…

Nu heb ik wel vaker gebakken met groenten, op mijn blog staat bijvoorbeeld een super gemakkelijk recept voor carrotcake (met dadels) maar met courgette had ik nog nooit wat gebakken. Maar toen ik bij de supermarkt in de buurt van mijn werk een bakje met voorgesneden courgette vond, wist ik dat ik daar nu toch eens mee aan de slag moest. En ik moest gelijk denken aan manier waarop je iets lekkers (brownie) met iets gezonds (courgette) kunt combineren. En zie hier mijn recept voor courgette-brownies. Volgens het Voedingscentrum mag een tussendoortje voor een kind maximaal 75 kcal bevatten, dus daarom kom ik aan 16 stukjes voor kinderen en 12 voor volwassenen (dan bevatten ze ongeveer 100 kcal per stuk. Wat ik er zo lekker aan vind is dat deze brownie door de courgette net een beetje frisser smaakt dan dat hij zonder courgette doet. Ik ga hem in ieder geval vaker maken.

Zoals je ziet zit er in dit recept geen ei, als veganist kook ik immers zonder dierlijke producten. Mocht je deze brownies samen met je kind maken, dan kan hij of zij ongegeneerd de lepel aflikken zonder dat je jezelf druk hoeft te maken over rare bacteriën. En het aflikken van de lepel met beslag is voor mij nog steeds het leukste aan bakken.

Wat heb je nodig?
Dit recept is goed voor zo'n 16 stuks.
  • 136 gr. Bloem, ik gebruikte tarwebloem omdat ik dat nog had liggen
  • 22 gr. Cacaopoeder
  • 13 gr. Chia zaadjes + 65 ml water
  • 75 ml agave siroop
  • 150 gr courgette in dunne reepjes
  • 40 ml olie
  • 50 ml water
  • 1 theelepel baking soda of poeder
  • ½ theelepel zout
  • 5 ml. vanilla extract
In dit recept worden de chiazaadjes gebruikt als vervanger van het ei, meng dit dus eerst met 65 ml. water en zet dit even 10 minutjes in de koelkast. Het wordt een beetje gelachtig.
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een vierkant bakblik met bakpapier. Als je een mooi plat baksel wil smeer je een klein beetje olie op de bodem van het bakblik en een klein beetje olie op het bakpapier. Daarna zeef je de bloem, cacao, zout en bak soda/poeder samen in een beslagkom. Vroeger vond ik dit altijd een beetje onzin, maar je krijgt er een lekker luchtig baksel van. Voeg daarna de natte ingrediënten toe en als laatste meng je de courgette er doorheen. Ik doe dit eigenlijk altijd gewoon met een lepel, ik heb gemerkt dat het voldoende is als de ingrediënten gewoon goed vermengd zijn, je hoeft dus niet minutenlang te staan roeren. Doe het beslag in de bakvorm en bak ongeveer 20-25 minuten. Even af laten koelen en dan in stukken snijden. Je kan deze vervolgens ook nog invriezen zodat je ze eventueel mee kunt nemen naar werk of school (doe ze dan bevroren in een bakje, in de pauze zijn ze dan lekker ontdooid).

Dank je wel Layla voor je heerlijke recept. Ik weet al wat wij komende week nog in huis moeten halen om in deze kerstvakantie nog even lekker samen te gaan bakken en smullen. 

You Might Also Like

0 reacties