Duizend kusjes aan jou

november 03, 2016

Drie jaar geleden alweer, het was nog een paar dagen voor de laatste check zou zijn. Je zat al langer dan gepland en verwacht in mijn buik en van mij had je allang mogen komen. Alleen had je daar zelf nog niet zo'n zin in. Iedere avond opnieuw, al voor weken aan een stuk kwamen er uren aan een stuk ritmisch weeën, zo sterk dat we zelfs het ziekenhuis fopte. Drie jaar geleden alweer, dat ze over een paar dagen besloten dat ze je zouden gaan halen. Het had daarna nog een dag geduurd voor we je in onze armen mochten sluiten. Zo'n moment om niet meer los te laten. En weet je dat ik niet wist hoe mijn leven er echt uit zou zien als jij er zou zijn? 


Op deze foto ben je pas een paar dagen oud, met grote ogen dicht tegen me aan alsof je naar mijn hart nog luisterde, zoals je in mijn buik deed. Met diezelfde grote ogen kwam jij ter wereld. En met diezelfde ogen ben jij de wereld gaan verkennen en leren kennen en stel je vragen bij alles wat je ziet of nog niet ziet. Met die grote ogen bekijk je alles nog een keer, leergierig als je bent, dat je wil weten hoe het werkt. Maar ook die ogen die anderen zo om je vinger winden. Waar bergen met meisjes nu al voor vallen, waar grote mensen graag naar lachen en waardoor je veel gedaan krijgt bij iedereen. Soms misschien wat te veel, en dank je wel zeggen blijft nog altijd erg spannend. Maar je ogen maken het voor iedereen goed, zeggen ze altijd, terwijl je weer iets toegestopt krijgt, een glimlach krijgt of een aai over je bol. 

Woensdag word je alweer 3 jaar. Wat is de tijd gevlogen, met alle ups en downs die wij samen beleven. Sinds jij er bent vraag je veel van mijn tijd en die tijd geef ik je vaak ook. Ik ben thuis gaan werken om de tijd te hebben voor jou, ondanks dat het thuis werken ook veel tijd opslokt voor je. De rollen behang zijn met tijd en wijle niet aan te slepen om je achter te plakken en je zoekt maar wat graag mijn grenzen op. Keer op keer op keer op keer. Maar je maakt al je acties ook maar wat graag goed en komt dan spontaan bij me op schoot zitten voor een kroel en wat aandacht. 

Met je urenlang geklets maak je me soms knettergek, maar je laat maar wat graag horen waar jij mee bezig bent en wat jou bezig houdt. Bij alles wat je ziet, hoort en ruikt stel je vragen. Alles wil je nog eens beter leren kennen. En die mening van je, die is altijd zo lekker aanwezig. Je weet al heel goed wat je wil en vooral ook wat je niet wil. Of het nou gaat om die ene trui die je, vorig jaar al hoor, zo gruwelijk lelijk vond dat je hem niet aan wilde, of omdat je alle soorten groente die we snijden nog eens even wil proeven voor ze de pan in gaan. Alles wil je bevragen en leren. 

En weet je, wat de toekomst je ook gaat brengen, ik ben er voor jou. Om je te sturen, om je te helpen en om naar je te luisteren. Wat je ook gaat doen en welke richting je ook heen gaat. Uiteraard weet ik niet hoe jouw toekomst eruit gaat zien, net zo min als ik dat weet van de mijne. Maar ik gun je wel een goede start en een goed leven, zodat je ervan kan maken wat jij wil. Aan je leergierigheid zal het niet liggen. 


Maar voor we te ver over die gekke toekomst na gaan denken, die nog de gekste dingen kan brengen voor jou en mij, gaan we vandaag nog de normale dingen doen en zorgen we vandaag voor de traktatie die je morgen gaat brengen op de peuterspeelzaal. We gaan je verjaardag namelijk vieren, want morgen en dit weekend vieren we dat je woensdag 3 jaar wordt!

Liefs, mama

You Might Also Like

0 reacties